Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Θλίψη και στην Πάτρα για τη Ρένα Κουμιώτη - Μ. Πλέσσας: Σφράγισε τα τραγούδια που είπε με την ανεπανάληπτη δωρική και επιβλητική φωνή της

Θλίψη και στην Πάτρα για τη Ρένα Κουμιώτ...
Μαρτάτος Tάκης

Όπως έχει γράψει ο Μάκης Δελαπόρτας στο βιβλίο του για τον Μίμη Πλέσσα, η Ρένα Κουμιώτη με πολύ τρακ πήγε στο σπίτι του συνθέτη στην οδό Ιθάκης & ακούγοντας την εκείνος ενθουσιάστηκε & της έδωσε 2 κομμάτια στο δίσκο "Ο Δρόμος"

Συγκίνηση και θλίψη και στους Πατρινούς λάτρεις της μουσικής προξένησε η είδηση του θανάτου της σημαντικής ερμηνεύτριας Ρένας Κουμιώτη στα 81 της χρόνια. Υπήρξε μία τραγουδίστρια με χαρακτηριστική αναγνωρίσιμη φωνή που συνδέθηκε καλλιτεχνικά με μία από τις ωραιότερες και πιο δημιουργικές περιόδους του ελληνικού τραγουδιού στα τέλη του ’60 με αρχές του ’70 που ευρέως χαρακτηρίστηκε ως το «Νέο Κύμα».

Ήταν μία σπουδαία φωνή που είχε την καλή τύχη να την ξεχωρίσει και να συνεργαστεί μαζί της χαρίζοντας της υπέροχα τραγούδια ο Μίμης Πλέσσας. Στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα «Μίμης Πλέσσας, Ένας Δρόμος, Χίλιες Νότες» που κυκλοφόρησε το 2002 από τις εκδόσεις Άγκυρα, υπάρχει ένα κεφάλαιο – αναφορά στη Ρένα Κουμιώτη που αναφέρει πως το ξεκίνημα της στο τραγούδι είχε γίνει σε μία μπουάτ της εποχής στην Πλάκα όπου και έτυχε να την ακούσει ο συνθέτης Μάνος Λοίζος. Εντυπωσιασμένος από το ξεχωριστό ηχόχρωμα της φωνής της ο Λοίζος μίλησε για τη νέα τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη στον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο. Εκείνη την περίοδο έψαχναν μία γυναικεία φωνή για να πει τα 2 μοναδικά γυναικεία τραγούδια του δίσκου που ετοίμαζε για τη Lyra, ο Μίμης Πλέσσας «Ο Δρόμος». Την άκουσε και ο τότε θρυλικός διευθυντής της Lyra, Αλέκος Πατσιφάς και κατόπιν κανονίστηκε να την ακούσει και ο Μίμης Πλέσσας για να δει περί τίνος επρόκειτο.

Όπως αφηγείται στο βιβλίο ο Μάκης Δελαπόρτας, η νεαρή τότε Ρένα Κουμιώτη με απίστευτο τρακ βρέθηκε στο σπίτι του συνθέτη στην οδό Ιθάκης στα Πατήσια για να κάνει ακρόαση. Ο Μίμης Πλέσσας ήταν στο πιάνο ενώ παρόντες ήσαν και ο Αλέκος Πατσιφάς και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αλλά και ο Γιάννης Πουλόπουλος που ήδη ήταν τεράστιο όνομα και θα έλεγε τον κύριο όγκο τραγουδιών του δίσκου «Ο Δρόμος» που έμελλε να πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα και έγινε κλασικός.

Ακούγοντας τη νέα τραγουδίστρια ο Μίμης Πλέσσας που πάντα στις δουλειές του αρεσκόταν να βρίσκει νέες, ταλαντούχες φωνές, ενθουσιάστηκε και έτσι λίγο μετά μπήκαν στο στούντιο και ηχογράφησαν με τη Ρένα Κουμιώτη τα τραγούδια "Πρώτη φορά" και «Δώσε μου στο στόμα σου» ή αλλιώς "Σαν χελιδονάκι".

Η Ρένα Κουμιώτη αναφέρει ο Μάκης Δελαπόρτας, σφράγισε ως αυθεντική λαϊκή φωνή αλλά και μ’ έναν πιο έντεχνο, μοντέρνο αέρα στις ερμηνείες της μία σειρά από δισκογραφικά έργα που άφησαν εποχή στις αρχές της δεκαετίας του ’70 πριν δηλαδή 50 και πλέον χρόνια.

Η φωνή της Ρένας Κουμιώτη είχε ένα μοναδικό μέταλλο και κατάφερε η χροιά και μελωδικότητα της σε τραγούδια σταθμούς όπως το «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου που πρωτακούστηκε το 1970, να μείνουν αξεπέραστες στο χρόνο.

Η ίδια η Ρένα Κουμιώτη είχε πει για εκείνη την ακρόαση με τον Μίμη Πλέσσα: «εκείνη η μέρα χαράχτηκε βαθιά μέσα μου σαν το ξεκίνημα μίας νέας ζωής. Ήξερα ποιος ήταν ο Πλέσσας, πόσο δίκαιος και σωστός πάντα είναι στη δουλειά και στην τέχνη του. Θυμάμαι επίσης πόσο μου συμπαραστάθηκε ο Γιάννης Πουλόπουλος».

Αμέσως λοιπόν μετά, η Ρένα Κουμιώτη υπέγραψε 5ετές δισκογραφικό συμβόλαιο με την Lyra και φυσικά έκανε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μαζί με τον Μίμη Πλέσσα. «Του χρωστώ την καριέρα μου, τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Ξέρω καλά πως είμαι μία από τις τραγουδίστριες που με πίστεψε πολύ», είχε ακόμα προσθέσει η Ρένα Κουμιώτη.

Το κομμάτι «Δώσε μου το στόμα σου» είχε συμπεριληφθεί στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» το 1970 ενώ την ίδια χρονιά η Ρένα Κουμιώτη εμφανίστηκε και σε μία ακόμη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου «Η Θεία μου η χίπισσα» όπου είχε τραγουδήσει το υπέροχο κομμάτι «Το κερί μου έλιωσε». Στο ίδιο φιλμ με πρωταγωνίστρια την αμίμητη Ρένα Βλαχοπούλου, ο αξέχαστος Δάκης είχε τραγουδήσει το «Αυτό το καλοκαίρι» επίσης του Μίμη Πλέσσα και ο Γιάννης Πουλόπουλος το κομμάτι «Στη φτωχιά μας την αυλή».

Η Ρένα Κουμιώτη με τον Πλέσσα συνεργάστηκε σε σπουδαίους δίσκους όπως τον «Δρόμο» που είχε παρουσιαστεί και ως μουσική παράσταση στο θέατρο Κατίνα Παξινού – Σινεάκ αλλά στους δίσκους «Μέρες του Καλοκαιριού», «Θάλασσα Πικροθάλασσα», «Μίλα μου για τη λευτεριά».

Ο Μίμης Πλέσσας σύμφωνα με το βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα είχε αναφέρει τα εξής: «Είχε πει τα μοναδικά γυναικεία τραγούδια του δίσκου “Ο Δρόμος”. Με έπεισε τόσο η αλήθεια της ώστε στον επόμενο δίσκο, “Μέρες του καλοκαιριού” θυμάμαι πως της έδωσα τραγούδια σε ισοψηφία με τη μεγάλη φίρμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο και στον δίσκο “Θάλασσα πικροθάλασσα” με τον Βίρβο πάλι τής εμπιστεύτηκα τα περισσότερα τραγούδια και εδώ έκανε την μεγάλη επιτυχία με το κομμάτι “Αγία Κυριακή”. Όλα τα τραγούδια που είπε τα σφράγισε με την ανεπανάληπτη, δωρική και επιβλητική φωνή της».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture