Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Δήμος και Πανεπιστήμιο: Μια αγεφύρωτη σχέση

Δήμος και Πανεπιστήμιο: Μια αγεφύρωτη σχέση
Δημήτρης Τσιπιανίτης

Ο κ. Τσιπιανίτης είναι Πρόεδρος μελών Εργ. Διδακτικού Προσωπικού Παν/μιου Πατρών (Ε.ΔΙ.Π.) Γεν. Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού & Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού

 Η Πάτρα έχει το προνόμιο να φιλοξενεί το τρίτο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, το οποίο αποτελεί αν όχι τον σημαντικότερο αλλά σίγουρα έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της πόλης μας.

Πυλώνας έρευνας, καινοτομίας, μάθησης, απασχόλησης αλλά και παραγωγής πλούτου  για το Δήμο μας, γεγονός που αποδείχτηκε με τον καλύτερο τρόπο και την περίοδο της πανδημίας.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ένα πανελληνίως και διεθνώς διακεκριμένο και καταξιωμένο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, χάρη στην πολυσχιδή και καινοτόμα δράση του σε τομείς τόσο των θετικών επιστημών, της μηχανικής και των επιστημών υγείας όσο και των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και οικονομικών επιστημών.

Η γεωγραφική του θέση επιτρέπει την επαφή του με έναν πλούσιο φυσικό περίγυρο και την πολύπλευρη συμβολή του στην άνθηση της ευρύτερης περιοχής.

*Αν θέλουμε να δούμε το Πανεπιστήμιο μέσα από αριθμούς: 7 σχολές, 31 τμήματα, 50.000 προπτυχιακοί φοιτητές, 4.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές & υποψήφιοι διδάκτορες, 950 μέλη διδακτικού προσωπικού και 418 μέλη διοικητικού προσωπικού.

Ο Δήμος θα έπρεπε και πρέπει να «αγκαλιάσει» τόσο το πανεπιστήμιο της Πάτρας, όσο και το ανοιχτό πανεπιστήμιο δίνοντας την ευκαιρία και τη δυνατότητα  στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας έχοντας όλα τα εχέγγυα να γίνει εκπαιδευτικό hub και ο δήμος να πάψει να είναι απών αλλά αρωγός!

Που είναι όμως η περιβόητη διασύνδεση πόλης – πανεπιστημίου; που είναι η αξιοποίηση του εξειδικευμένου, ακαδημαϊκά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού; Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η Πάτρα από την λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων.

Βασικός στόχος αυτής της διασύνδεσης και συνεργασίας αποτελεί η από κοινού υλοποίηση δράσεων και η δημιουργία ενός συνεχούς διαύλου επικοινωνίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με ευρύτερα οφέλη στην οικονομία και την τοπική κοινωνία, με το δήμο της Πάτρας να αποτελεί όπου χρειάζεται τον στρατηγικό αλλά και επικεφαλής εταίρο σε Ευρωπαϊκά, διακρατικά και εθνικά προγράμματα.

Ποιες άλλες όμως δράσεις θα μπορούσαν να λάβουν χώρα με αναπτυξιακό προσανατολισμό και σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος;

·         Εκπόνηση Διπλωματικών/Πτυχιακών Εργασιών, προσανατολισμένες στις ανάγκες του Δήμου, σε θέματα Τεχνολογίας, Ενέργειας, Καινοτομίας κοκ.

·         Φιλοξενία θέσεων Πρακτικής άσκησης προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών φοιτητών  είτε επιδοτούμενη από το ΕΣΠΑ ή με συμμετοχή του Δήμου στο ιδιωτικό έργο, ή με διμερείς συμβάσεις.

·         Συνδιοργάνωση Δράσεων Ακαδημαϊκού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

·         Συνδιοργάνωση Εκδηλώσεων, Ημερίδων, Συνεδρίων με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των δύο φορέων μέσω της παραγωγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, δεδομένων, μελετών περιπτώσεων (case studies) κ.α.

·         Εκπόνηση στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων  μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου  σε ζητήματα αιχμής, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η τεχνολογία, το περιβάλλον και η οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα των φύλων, ζητήματα που αφορούν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (πρόσφυγες/μετανάστες), επίλυση συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο, αντιμετώπιση κρίσεων, βέλτιστη διαχείριση του εργασιακού δυναμικού.

·         Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τεκμηριωμένης γνώσης, θεωρητικών επεξεργασιών και ερευνητικής εμπειρίας πάνω σε ζητήματα που άπτονται της ποιότητας ζωής ειδικά σε θέματα Ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και σε προγράμματα ανακύκλωσης

Τελευταίος αλλά σημαντικότερος προβληματισμός. Έχουμε αναρωτηθεί για τη δυναμική του Συνεδριακού αλλά και του Ακαδημαϊκού «τουρισμού»;

Ποια η συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο για τη στήριξη και ανάπτυξη της δράσης της ERASMUS+ κινητικότητας που αφορά μετακινούμενους Φοιτητές και Διδάσκοντες από χώρες του εξωτερικού, ιδίως με Πανεπιστήμια με άμεση πρόσβαση στην πόλη της Πάτρας, όπως του Μπάρι, της Ανκόνα κοκ.;

Για το Πανεπιστήμιο ένας από τους βασικούς στόχους αποτελεί η διεθνοποίησή του μέσω του προγράμματος Erasmus+, το οποίο σηματοδοτεί τη ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής επιτροπής στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές μέσω της κινητικότητας σε Πανεπιστήμια εντός και εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης βελτιώνουν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα, αναπτύσσουν διαπολιτισμικές γλωσσικές και ψηφιακές δεξιότητες διευκολύνουν την προσωπική τους εξέλιξη.

Το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου συμμετέχει στις δράσεις κινητικότητας προκειμένου να αναπτύξει εμπειρία σε νέα περιβάλλοντα διδασκαλίας, να αποκτήσει δεξιότητες καινοτόμων παιδαγωγικών και ψηφιακών πρακτικών.

**Υπό αυτό το πλαίσιο γνωρίζουμε άραγε ότι η Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε ως ο κορυφαίος προορισμός Erasmus για το 2022;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου Erasmus Generation Meeting, που έλαβε χώρα στο Πόρτο τον Απρίλιο του 2022, η Θεσσαλονίκη βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος προορισμός Erasmus για το 2022 υπό την παρουσία πάνω από 800 φοιτητών, συνεργατών και φορέων γύρω από τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Nεολαίας.

Γιατί άραγε;

Με περισσότερες από 400 υποβολές συμβουλών στο Erasmus+ App, η Θεσσαλονίκη αντικατοπτρίζει όλα όσα πρέπει να έχει ένας προορισμός Erasmus - αξιοθέατα, φιλοξενία και πολλαπλές ευκαιρίες κινητικότητας.

Για να γίνει η πόλη της Πάτρας σπουδαία και πάλι, χρειάζεται όραμα, συνεργασία και συνέργειες με τους θεσμικούς φορείς, με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και τους αναπτυξιακούς της πυλώνες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απόψεις μου ταυτίζονται με τις θέσεις του Πέτρου Ψωμά, υποψήφιου δημάρχου με το συνδυασμό «Σπιράλ» κι έχοντας την πεποίθηση ότι το αναπτυξιακό όραμα για την πόλη μας μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές μπορεί να υπηρετηθεί από  την παράταξη του Πέτρου Ψωμά δηλώνω υποστηρικτής και ενεργό μέλος μέσα από την ομάδα «Παιδείας» του Σπιράλ για μια καλύτερη Πάτρα που αξίζει να χαιρόμαστε εμείς αλλά και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

 *Πηγή Πανεπιστήμιο Πατρών

**Πηγή ESN Erasmus Student Network

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις