Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Συγκινητική παρότρυνση από τους Κώστα Γαβρά και Φατίχ Ακίν να διασωθούν οι αίθουσες Ιντεάλ και Άστορ

Συγκινητική παρότρυνση από τους Κώστα Γα...

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη 4/4 στο σινέ Άστορ στη Στοά Κοραή στην Αθήνα παρέστη και μίλησε και η Σία Αναγνωστοπούλου

Iδιαίτερα σημαντική και με ξεχωριστή βαρύτητα ήταν η κίνηση διεθνώς αναγνωρισμένων δημιουργών του σινεμά όπως ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο Τουρκογερμανός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, οι οποίοι με μαγνητοσκοπημένες παρεμβάσεις τους συμμετείχαν στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ΑΣΤΟΡ, στη Στοά Κοραή. Οι δύο πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες υπογράμμισαν στα μηνύματα τους τη μεγάλη σημασία της διάσωσης των δύο κινηματογράφων της Αθήνας, του Άστορ και του Ιντεάλ στην οδό Πανεπιστημίου.

Επίσης ο Βρετανός βετεράνος σκηνοθέτης Κεν Λόουτς αλλά και ο Εμίρ Κουστουρίτσα της ταινίας "Ο Καιρός των Τσιγγάνων" με δηλώσεις που διάβασε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, Νίνος Μικελίδης, στηρίζουν τις κινητοποιήσεις του κινηματογραφικού κόσμου και όχι μόνο για να μην χαθούν οι αίθουσες αυτές.

Μάλιστα η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο ΑΣΤΟΡ το μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις αυτές του Κώστα Γαβρά και του Φατίχ Ακίν.

Ο Κώστας Γαβράς που κατάγεται από την Αρκαδία είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να απευθυνθώ στην Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη. Είμαι σίγουρος πως έχει πολιτιστικό πατριωτισμό. Και ελπίζω να έχει και κινηματογραφικό πατριωτισμό για να σώσει αυτές τις αίθουσες».  

Το παρών στη «μάχιμη» συνέντευξη Τύπου έδωσαν σκηνοθέτες όπως οι Νίκος Περάκης, Ελένη Αλεξανδράκη, Άγγελος Φραντζής, Αντουανέττα Αγγελίδη, Δήμος Αβδελιώδης, Ελίνα Ψύκου, Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Κανελλόπουλος κ.α., παραγωγοί όπως η Μαρία Δρανδάκη, η Αμάντα Λιβανού και η Φοίβη Αγγελοπούλου καθώς και εκπρόσωποι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Αθηνά Καρτάλου, Αθηνά Καλκοπούλου), του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων όπως η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, κ.α.

Όπως διαβάσαμε στο flix.gr, ήταν γεμάτη η αίθουσα του ΑΣΤΟΡ από δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, παραγωγούς και εκπροσώπους θεσμών και κομμάτων. Ήμασταν όλοι εκεί για να ακούσουμε και να στηρίξουμε, ο καθένας από τη θέση και τη δυναμική του, τις τοποθετήσεις των αιθουσαρχών του Ιντεάλ (Γιώργου και Σπύρου Σπέντζου) και του ΑΣΤΟΡ (Ανδρέα και Μπάμπη Κονταράκη).

Στο πάνελ, που συντόνισε ο Λουκάς Κατσίκας διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, κάθισαν και ένωσαν τη φωνή τους με τον αγώνα των αιθουσαρχών, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (Ζαχαρίας Μαυροειδής, Γεν. Γραμματέας, που τόνισε ότι «κάθε Ελληνας δημιουργός ονειρεύεται η ταινία του να φτάσει στην μεγάλη οθόνη αλλά πώς θα γίνει αυτό όταν κλείνουν οι μόνοι κινηματογράφοι που παίζουν ελληνικό σινεμά;»), η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τώνης Λυκουρέσης, Αντιπρόεδρος, που υπογράμμισε την ανάγκη ενός νόμου «όπως αυτός της Μελίνας Μερκούρη που στήριξε και διατήρησε για πάντα τους θερινούς κινηματογράφους») και η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (με εκπρόσωπο τον Γιώργο Φουρτούνη, που έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου: το θέμα να ξεχαστεί μετά τις εκλογές).

Οι κινητοποιήσεις αφορούν στη δράση «Τα Σινεμά Μας, η Πόλη Μας».

Αίσθηση έκανε το γεγονός πως δεν υπήρξε εκπροσώπηση από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ενώ ηχηρή ήταν η απουσία των αρμόδιων υπουργείων (Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος και Υπουργείο Πολιτισμού). Κανείς εκπρόσωπος επίσης από τον ΕΦΚΑ.

Ωστόσο ήταν παρών ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «το Άστορ και το Ιντεάλ είναι μέρος του DNA της Αθήνας. Είμαστε όλοι εδώ γιατί θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να κηρυχθούν διατηρητέοι -κατά τη χρήση- οι δύο αυτοί ιστορικοί κινηματογράφοι. Θέλω να θυμίσω ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1997 για τους 47 θερινούς κινηματογράφους. Επομένως, υπάρχει προηγούμενο και μάλιστα υπάρχει διαπαραταξιακή συναίνεση σε αυτό. Ναι, θέλουμε την οικονομική ανάπτυξη. Θέλουμε τις επενδύσεις, θέλουμε τους επισκέπτες. Δε θέλουμε, όμως, η Αθήνα να χάσει την ψυχή της. Δεν θέλουμε να μετατραπούμε σε μία αρχαιοελληνική Disneyland. Το αντίθετο. Η δύναμή μας είναι η αυθεντικότητά μας και οι μικτές χρήσεις. Δεν ανταγωνιζόμαστε το Ντουμπάι, ούτε θέλουμε μία πόλη απονευρωμένη και ερημοποιημένη. Θέλουμε μια πόλη φτιαγμένη για τον μόνιμο κάτοικο και για αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ».

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι όλων των κομμάτων πήραν τον λόγο στη συνέντευξη Τύπου όπως η Αχαιή βουλευτής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, η Άννα Χατζησοφιά, Συντονίστρια Τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια στο Βόρειο Τομέα Αθήνας, ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας, ο Γρηγόρης Βαφειάδης, αναπληρωτής γραμματέας Τομέα Πολιτισμού ΠΑΣΟΚ, αρχαιολόγος στο ΥΠΠΟΑ, μέλος ΔΣ Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού του κόμματος και ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης, βουλευτής του ΜΕΡΑ 25.

Στο μεταξύ πολλοί σινεφίλ έδωσαν το παρών την Κυριακή 2 Απριλίου στις δωρεάν προβολές που οργανώθηκαν στις αίθουσες Άστορ, Ιντεάλ και Ίριδα στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture