Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Λυρική: Η ναπολιτάνα ντίβα Αννα Πιρότσι ως «Μήδεια» στο Νιάρχος μνημονεύει την Κάλλας

Λυρική: Η ναπολιτάνα ντίβα Αννα Πιρότσι ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Στην πολυαναμενόμενη παράσταση σε συνεργασία με τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, θα εμφανιστεί σε δεύτερο ρόλο και η πατρινή Βασιλική Καραγιάννη

Η περιζήτητη παγκοσμίως ναπολιτάνα σοπράνο Αννα Πιρότσι που έχει εξελιχθεί σε star του μελοδράματος την τελευταία δεκαετία, θα ενσαρκώσει τη «Μήδεια» του Λουίτζι Kερουμπίνι στην ομώνυμη διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 25, 27, 30 Απριλίου και 2, 4, 9 Μαΐου στο Νιάρχος.

Οι λάτρεις της όπερας θα απολαύσουν ένα πραγματικό υπερθέαμα  για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρία Κάλλας, με τη συνεργασία της Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, της Όπερας του Καναδά και της Λυρικής Όπερας του Σικάγου. Το έργο, αν και ξεχασμένο για πολλές δεκαετίες, βασίζεται στην τραγωδία του Ευρυπίδη και παραπέμπει στην αξέχαστη ερμηνεία της Μαρία Κάλλας (στην ιστορική παραγωγή της ΕΛΣ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το 1961, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη). Η παθιασμένη Μήδεια αποζητάει την ευτυχία και τον έρωτα, αλλά όταν ταπεινώνεται και απορρίπτεται από τον Ιάσονα διακατέχεται από εκδικητική μανία. Η μουσική του Κερουμπίνι σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής του είναι «μεγαλειώδης και τρομακτική». Μάλιστα, μοιάζει να γεφυρώνει τον κόσμο του Γκλουκ και του Χάυντν με αυτόν του Μπετόβεν, προαναγγέλλοντας το είδος της γαλλικής μεγαλόπρεπης όπερας.

Η Αννα Πιρότσι

Η Αννα Πιρότσι

Η παράσταση που θα δούμε στο Νιάρχος έχει ήδη ανέβει σε Νέα Υόρκη, Τορόντο, Σικάγο. «Σας εύχομαι τα καλύτερα για αυτό που ξέρω, ότι θα είναι μια φαντασμαγορική πρεμιέρα στην Αθήνα» διαμηνύει ο γεν. διευθυντής της Μετροπόλιταν Πίτερ Γκελμπ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης επισημαίνει: «Η πρώτη μας συμπαραγωγή με τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».

  Οι συντελεστές  

 Μαέστρος θα είναι ο εξαιρετικός Φιλίπ Ωγκέν ενώ το όλο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης της όπερας σερ Ντέιβιντ ΜακΒίκαρ, ενώ τα κοστούμια επιμελήθηκε  η Ντούυ Λύτι, την κινησιολογία η Τζο Μέρεντιθ, τους φωτισμούς η Πώλι Κόνσταμπλ και τις προβολές η Σ. Κέιτυ Τάκερ. Την αναβίωση σκηνοθεσίας ανέλαβε ο Τζόναθον Λόυ. «Εντυπωσιακή και απολαυστική» χαρακτήρισαν την παράσταση στην κριτική τους οι New York Times, ενώ ο Observer «διαχρονική και απόλυτα σύγχρονη».

Επί σκηνής θα δούμε την πατρινή υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη ως «Γλαύκη». Τον ρόλο του Ιάσονα θα ερμηνεύσει ο Τζόρτζιο Μπερρούτζι, Κρέων θα είναι ο Γιάννης Γιαννίσης, Νέρις η Νεφέλη Κωτσέλη. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο συμπατριώτης μας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Τι λέει η πρωταγωνίστρια

Γεννημένη στη Νάπολη, η δραματική σοπράνο κολορατούρα Αννα Πιρότσι έκανε το ντεμπούτο της το 2012 στο Τορίνο και έκτοτε έχει μια αλματώδη εξέλιξη. Σταθμός στην πορεία της η αποθέωση στο ρόλο της Αμπιγκέιλ του «Ναμπούκκο» στο φημισμένο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, ενώ το 2021 συνάρπασε άπαντες στην Αρένα της Βερόνα. Εχει ήδη τραγουδήσει σε Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα του Παρισιού,  Κρατική Όπερα της Βιέννης, Ρεάλ της Μαδρίτης, Λισέου της Βαρκελώνης, Όπερα του Σαν Φρανσίσκο και Κρατική Όπερα της Βαυαρίας στο Μόναχο.

Η ιταλίδα ντίβα που ζει μόνιμα με την οικογένειά της στην Ελβετία, υποδύεται για πρώτη φορά τη «Μήδεια» και αναφέρει: «Θα πρέπει να αναζητήσω βαθιά μέσα μου το σωστό κλειδί που θα μου επιτρέψει να ερμηνεύσω αυτή την αρχαία, παραισθησιογόνο, άγρια τρέλα που, ως μητέρα, πολύ απλά δεν μου ανήκει. Όμως θα δώσω τα πάντα γι’ αυτό το ντεμπούτο, που, με μια τόσο σημαντική παραγωγή και μάλιστα στην Αθήνα».

*Τα εισιτήρια κοστίζουν από 15 έως 120 ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της άνοιξης πριν ξεκινήσουν τα υπαίθρια θεάματα του καλοκαιριού.

Ειδήσεις Τώρα

Οι σεφ διάλεξαν σεφ: Μποτρίνι, Ευαγγέλου, Κωστάκος οι πλέον επιδραστικοί στην ελληνική επικράτεια

Aν Χάθαγουει: Εκθαμβωτική στο Τόκιο για τη Bulgari και νέα «κολλητή» της Ντονατέλα

Οι Καθολικοί των Πατρών: Πότε γιορτάζουν το Πάσχα, πόσοι είναι και οι ανοικτές θύρες για τους Ορθοδόξους

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View