Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι Καθολικοί των Πατρών: Πότε γιορτάζουν το Πάσχα, πόσοι είναι και οι ανοικτές θύρες για τους Ορθοδόξους

Οι Καθολικοί των Πατρών: Πότε γιορτάζουν...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Πώς προετοιμάζονται οι Καθολικοί της Πάτρας για το Πάσχα

Μια εβδομάδα πριν από τους Ορθόδοξους, όπως είναι γνωστό, γιορτάζουν το Πάσχα οι Καθολικοί, όμως στην Πάτρα αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, η γιορτή γίνεται την ίδια ημέρα και τον λόγο εξηγεί o πατήρ  Παύλος Ιωάννης Σινιγάλιας, εφημέριος του Ενοριακού Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών.

«Στην Ελλάδα οι περισσότερες οικογένειες με Καθολικά μέλη είναι μικτές, δηλαδή έχουν και Καθολικά και Ορθόδοξα μέλη. Για να διευκολύνονται οι οικογένειες αυτές να γιορτάζουν μια φορά τον χρόνο το Πάσχα, ενωμένες, η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, με την σύμφωνη γνώμη της Αγίας Έδρας, γιορτάζει το Πάσχα από το 1970 μαζί με τους Ορθοδόξους. Ελπίζουμε το βήμα αυτό να προοιωνίζει την ευλογημένη μέρα κατά την οποία όλοι οι Χριστιανοί θα γιορτάζουμε την ίδια μέρα το Πάσχα του Κυρίου, δίνοντας έτσι ενωμένοι την μαρτυρία της Αναστάσεως σε όλο τον κόσμο», λέει στο thebest.gr.

Πώς προετοιμάζονται οι Καθολικοί της Πάτρας για το Πάσχα;

 Ο πατήρ Παύλος, τονίζει ότι η νηστεία καλό είναι να συνδέεται με την αγαθοεργία: «Όπως όλοι οι Χριστιανοί κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Σε προσωπικό επίπεδο με νηστεία, προσευχή και αγαθοεργία. Μάλιστα, η Εκκλησία διδάσκει ότι η νηστεία καλό είναι να συνδέεται με την αγαθοεργία. Ό,τι κερδίζει κανείς από την εγκράτεια και την αποχή από τα υλικά αγαθά να μην το αποταμιεύει για δική του ωφέλεια, αλλά να το δίνει στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη» και προσθέτει: «Όσον αφορά στην ιερή λειτουργική, εκτός από την Κυριακάτικη Θ. Λειτουργία, οι πιστοί παρακολουθούν κάθε Παρασκευή την ακολουθία του ‘Δρόμου του Σταυρού’, μια λειτουργική περισυλλογή πάνω στο Πάθος και τον Θάνατο του Κυρίου μας. Η εν λόγω ακολουθία μπορεί να παραλλάσσει όσον αφορά τα κείμενα. Κατά την διάρκειά της ψάλλεται ο γνωστός ύμνος “Stabat Mater Dolorosa”, δηλαδή «Ίστατο η Μήτηρ θρηνούσα», ο οποίος έχει μελοποιηθεί από διάφορους μεγάλους συνθέτες όπως ο Pergolesi, o Vivaldi, o Rossini κ.α.».

Αναφερομένος στις δράσεις τις ενορίας του Αγίου Ανδρέα, λέει: «Έχουμε δραστηριότητες όπως συλλογή και διάθεση τροφίμων σε αυτούς που τα έχουν περισσότερη ανάγκη, προετοιμασία της χορωδίας για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, κατάλληλο στολισμό της Εκκλησίας, μεγαλύτερη προσέλευση στο μυστήριο της Συμφιλίωσης (Μετάνοιας) κ.ο.κ. Πάνω, κάτω ό,τι θα παρατηρούσε κανείς σε κάθε εκκλησία οποιασδήποτε ομολογίας κατά την περίοδο αυτή».

Σε ό, τι αφορά, το τελετουργικό που ακολουθείται την Μεγάλη Εβδομάδα στην Καθολική εκκλησία και ιδίως τις δυο ημέρες της κατάνυξης, Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, εξηγεί: «Η Μεγάλη Εβδομάδα, και ειδικά το ιερό τριήμερο, (Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο) είναι η πιο σημαντική περίοδος του λειτουργικού έτους. Είναι η περίοδος που σηματοδοτεί το Πάσχα του Κυρίου, δηλαδή την εορτή από την οποία πηγάζει και νοηματοδοτείται κάθε άλλη εορτή, μυστήριο, ευλάβεια και προσευχή της Εκκλησίας.

Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε το Μυστικό Δείπνο, κατά το οποίο ο Κύριος μάς παρέδωσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας (Θ. Κοινωνία). Η κυριότερη ακολουθία της ημέρας είναι η βραδινή Θεία Λειτουργία, σε ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου. Την Μεγάλη Παρασκευή μελετάμε το Θείο Πάθος και τον Θάνατο του Κυρίου. Εδώ στην Πάτρα, τελούμε την ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού στο Α΄ Κοιμητήριο στις 3:00 το απόγευμα, δηλαδή την ώρα κατά την οποία εξέπνευσε ο Κύριος επί του Σταυρού. Το βράδυ στην Εκκλησία τελείται η ακολουθία των Παθών, στην οποία περιλαμβάνονται η Σταυροπροσκύνηση, Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και περιφορά του Επιταφίου εντός του Ναού. Το Μεγάλο Σάββατο είναι μια μέρα σιωπής, καθώς μελετάμε την κάθοδο του Κυρίου μας στον Άδη. Όταν νυχτώσει τελείται η ακολουθία της Ανάστασης, η οποία είναι η ιερότερη ακολουθία όλου του λειτουργικού έτους. Περιλαμβάνει ευλογία του φωτός, ευλογία του νερού, βαπτίσεις ενηλίκων και Θ. Λειτουργία. Την ημέρα του Πάσχα τελούνται δύο Θείες Λειτουργίες, μια στα Αγγλικά και μια στα Ελληνικά».

 

Και Ορθόδοξοι στην Καθολική εκκλησία

Ορθόδοξοι επισκέπτονται την Καθολική Εκκλησία, το Πάσχα και γενικότερα; Η απάντηση του εφημέριου του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, είναι «ναι». «Χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότεροι Ορθόδοξοι αδελφοί παρακολουθούν τις ιερές ακολουθίες στην Καθολική Εκκλησία. Μπορώ, μάλιστα, να σας πω με αρκετή σιγουριά ότι οι περισσότεροι εξ αυτών συμμετέχουν, προσεύχονται, δεν μένουν απλοί παρατηρητές. Η εύλογη περιέργεια σύντομα υποχωρεί και αναλαμβάνει η μυσταγωγία. Σ’ αυτό βοηθούν η απλή και κατανοητή λειτουργική γλώσσα, η μουσική, τα ιερά κείμενα και η κατάνυξη που επικρατεί. Ο κυριότερος λόγος, όμως, για τον οποίο κατορθώνουν να προσευχηθούν, είναι η κοινή πίστη Καθολικών και Ορθοδόξων στην Αγία Τριάδα και στην Σωτηρία που μας χορηγείται μέσω του Ιησού Χριστού».

Οι δράσεις της Καθολικής Εκκλησίας στην περιοχή

«Έχουμε ποικίλες δράσεις, όπως εκδρομές, συνεστιάσεις, χορούς, στήριξη ιδρυμάτων της πόλης μας κ.α. Η ετήσια Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της χορωδίας μας αποτελεί μια εκδήλωση με πολλούς φίλους στην Πατραϊκή κοινωνία» αναφέρει ο π. Παύλος και συμπληρώνει: «Τα τελευταία χρόνια, κάθε 7η Οκτωβρίου, εορτάζουμε την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, η οποία έγινε το 1571 και είχε ως αποτέλεσμα την ανάσχεση της Οθωμανικής προέλασης προς την Ευρώπη.

Για τον σκοπό αυτό τελούμε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας απέναντι από την νησίδα Οξεία, νησάκι του συμπλέγματος των Εχινάδων νήσων, εκεί όπου έγινε η Ναυμαχία. Πέρυσι την δοξολογία τέλεσε ο ιεράρχης μας π. Θεόδωρος Κοντίδης, Αρχιεπίσκοπός Καθολικών Αθηνών. Μάλιστα, η Καθολική ιερή ακολουθία έγινε μετά από τρισάγιο που τέλεσε ο τοπικός Ορθόδοξος εφημέριος. Επιδιώκουμε ο εορτασμός αυτός να γίνει γνωστός σε όσες ενορίες της Ευρώπης και της Αμερικής τιμούν την Παναγία, προστάτιδα του Χριστιανικού Στόλου κατά την εν λόγω Ναυμαχία. Η βοήθεια των αρχών της πόλης σ’ αυτή μας την προσπάθεια θα ήταν καλοδεχούμενη και επωφελής για την πόλη».

Πόσοι είναι οι Καθολικοί της Πάτρας;

Μιλώντας για το σύνολο των Καθολικών της Πάτρας ο πατήρ Παύλος Σινιγάλιας, λέει ότι «υπολογίζονται γύρω στους 1000, αλλά ο ακριβής προσδιορισμός τους είναι αδύνατος καθώς η πολυεθνική σύνθεση της ενορίας μας συνεπάγεται και μεγάλη κινητικότητα. Όσο για τον Σύλλογο, αρχικά ιδρύθηκε ως Σύλλογος Ελλήνων Καθολικών την δεκαετία του 1930. Πρόσφατα έγινε επανίδρυσή του με νέα ονομασία και νέο καταστατικό. Η ονομασία του πλέον είναι «Σύλλογος Καθολικών Ενορίας Αγίου Ανδρέα Πατρών». "Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία γιατί έπρεπε ο Σύλλογος να είναι πιο συμπεριληπτικός, να αγκαλιάζει κάθε πιστό, ανεξάρτητα από εθνικότητα, χρώμα και προέλευση. Εξάλλου, η Εκκλησία οφείλει να μεριμνά για τις πνευματικές και υλικές ανάγκες κάθε ανθρώπου, χωρίς διακρίσεις".

Το μήνυμα της Ανάστασης, μετά τα τελευταία συμβάντα στην Ελλάδα και στον κόσμο

«Το μήνυμα της φετινής Ανάστασης είναι το ίδιο με το μήνυμα το περσινό και το προπέρσινο και θα παραμείνει το ίδιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι μήνυμα ειρήνης και συνάντησης όλων μας στον Χριστό. Ο Κύριος πριν από το πάθος του προσευχήθηκε στον Θεό Πατέρα να είμαστε όλοι μονιασμένοι: «ίνα πάντες εν ώσιν» (κ. Ιωάννη 17:21). Και μετά την Ανάστασή του, όταν εμφανίστηκε στους Ένδεκα, τους είπε «Ειρήνη σ’ εσάς» (κ. Ιωάννη 20:26). Ενότητα και ειρήνη με κέντρο τον Χριστό είναι το διαχρονικό μήνυμα της Ανάστασης» αναφέρει.

«Τα δεινά που έχουν επιπέσει στην χώρα μας και στον κόσμο οφείλονται στο γεγονός ότι ούτε την ειρήνη επιδιώκουμε, ούτε την ενότητα. Και, δυστυχώς, πολλοί απ’ αυτούς που θα έπρεπε να προάγουν την ειρήνη, αλλά στην πραγματικότητα προκρίνουν ή ευλογούν τον πόλεμο, είναι – ή διατείνονται ότι είναι – χριστιανοί. Παράδειγμα, η σύρραξη στην Ουκρανία. Για μια ακόμα φορά μάχονται δύο χριστιανικοί λαοί. Άλλο παράδειγμα, το πρόσφατο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην χώρα μας. Αντί να ομονοήσουμε και να εργαστούμε όλοι μαζί για να διορθώσουμε τα συλλογικά λάθη μας και να αποσοβήσουμε πιθανά μελλοντικά ατομικά λάθη, αναλωνόμαστε σε αλληλοκατηγορίες και ύβρεις.

Δεν μπορώ, όμως, να μην σημειώσω ότι μέσα σ’ αυτή την γενική εικόνα απάνθρωπου ζόφου, υπάρχουν γύρω μας και φωτεινά παραδείγματα ανθρωπιάς. Η διεθνής αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας, η μέριμνα για τους ξεριζωμένους από τον πόλεμο αδελφούς μας, τα ευαγή ιδρύματα, πολλά από τα οποία περιποιούν τιμή στην πόλη μας, είναι κάποια απ’ αυτά. Ας μην απελπιζόμαστε, λοιπόν. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μάς δίνει κουράγιο λέγοντάς μας: «Μην φοβάστε, εγώ έχω νικήσει τον κόσμο» (κ. Ιωάννη, 16:33)».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις