Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ιόλη Χαραλαμποπούλου και Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος: Τα πατρινά ταλέντα ανεβάζουν Γκαίτε στο Βοτανικό

Ιόλη Χαραλαμποπούλου και Δημήτρης Χαραλα...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Το σκηνικό τους ντεμπούτο υποκριτικά και σκηνοθετικά κάνουν στο θέατρο ΠΛΥΦΑ δυο δικά μας παιδιά

 Συνυπογράφει τη δραματουργία και συμμετέχει στο θίασο της αισθαντικής, αθηναικής παράστασης «Βέρθερος ή έκανα ότι καλύτερο μπορούσα» η ανερχόμενη πατρινή Ιόλη Χαραλαμποπούλου (κόρη της συμπολίτισσας λογοτέχνιδας Λίλας Ζερβοπούλου και ανιψιά του σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη).

Η νεαρή ηθοποιός που προφανώς κληρονόμησε το καλλιτεχνικό DNA της οικογένειάς της, έχει ενταχθεί ως ιδρυτικό μέλος στη νεοσύστατη, νεανική ομάδα 400 lbs, η οποία αξιοποιεί επί σκηνής το -εμπνευσμένο από τον αυτόχειρα Carl Wilhelm Jerusalem - επιστολογραφικό μυθιστόρημα του Γκαίτε «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου». Μαζί της ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος επίσης με πατρινές ρίζες και συνιδρυτής της ομάδας, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο έχοντας αγαπήσει το εξαιρετικό κείμενο από τα φοιτητικά του χρόνια στη δραματική σχολή.

Το έργο αυτό, από την πρώτη του κιόλας έκδοση, το 1774, γνώρισε τεράστια επιτυχία και επηρέασε έντονα τα ήθη της εποχής. Θεωρήθηκε σύμβολο του κινήματος Sturm und Drang (Θύελλα και Ορμή), πρόδρομου του κινήματος του ρομαντισμού και άσκησε έντονη επιρροή στην τέχνη και τη φιλοσοφία. 

Ο ήρωας του Γκαίτε, ένας νέος που τον χαρακτηρίζει η αθωότητα αλλά και η επιπολαιότητα της ηλικίας του, γεμάτος ορμή και πάθος, εγκαταλείπει την πόλη για να ζήσει σε μία επαρχιακή κωμόπολη. Εκεί γνωρίζει τη Λόττε, η οποία είναι λογοδοσμένη με έναν άλλο νέο.

Ο ανεκπλήρωτος έρωτάς του για εκείνη γρήγορα θα τον σπρώξει μακριά, σε μια άλλη πόλη, σε μια άλλη ζωή πλήρως αντίθετη με τη φύση του. Η σύγκρουσή του με την αριστοκρατία της πόλης, τον οδηγεί να αποσυρθεί και πάλι πίσω στην επαρχία και τη Λόττε. Με την επιστροφή του γράφεται και ο επίλογος του δράματος.

Η παράσταση  εστιάζει στην υπαρξιακή  αγωνία του ήρωα, στην προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή, τη στιγμή που διανύει μια προδιαγεγραμμένη πορεία προς το θάνατο. Μάλιστα παντρεύει με σύγχρονη, δημιουργική ματιά την αφήγηση με θεατρικές σκηνές.

Η διαδρομή των πατρινών συντελεστών

*Η Ιόλη Χαραλαμποπούλου παίζει μαζί με τους ηθοποιούς Μπάμπη Αλεφάντη, Δημήτρη Καπουράνη, Εύη Χρόνη, Μιχάλη Ψαλίδα στο θέατρο ΠΛΥΦΑ του Βοτανικού.

Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά το 2018 και από το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Μια συνεργασία που ξεχωρίζει στα πρώτα της βήματα είναι αυτή με τη συμμαθήτριά της Ειρήνη Κωνσταντίνου στην παράσταση Parallel Reality που πραγματοποιήθηκε στην ακαδημία μουσικής και θεάτρου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

*Ο Δημήτρης Χαραλαμποπουλος είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών και του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου πανεπιστημίου. Εχει ήδη συνεργαστεί θεατρικά με το σκηνοθέτη Νίκο Καραθάνο στην όπερα «Μέσα Χώρα» το περσινό καλοκαίρι και μέσα στο 2023 αναμένεται και η πρεμιέρα της πρώτης του ταινίας «Η μεγαλύτερη μετά του κόσμου» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος. 

Η παράσταση «Βέρθερος ή έκανα ότι καλύτερο μπορούσα» είναι η πρώτη του θεατρική σκηνοθετική δουλειά για την οποία αναφέρει: «Αποφοίτησα λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Ένα προσωπικό βίωμα, καθώς και το αποτύπωμα του εγκλεισμού στην κοινωνία και τις τέχνες, με έκαναν να επιστρέψω στο κείμενο. Ξαναδιαβάζοντάς τον Βέρθερο ένιωσα πως έπρεπε να μοιραστώ αυτή την ιστορία, αυτή τη συγκίνηση. Αυτό που επιχειρούμε ως ομάδα, έρχεται από τη βαθιά μας πίστη πως αξίζει να σκύψουμε πάνω από στην ομορφιά και την αγριότητα του ανθρώπινου αισθήματος, την ώρα που τα πάντα γύρω μας λένε το αντίθετο».

 

Ειδήσεις τώρα 

 Τζένιφερ Λόπεζ: Χάντρες, λάιμ και φιλάκια με το Μπεν σε πολυσινεμά του L.A

Ναυπλιώτου, Καζαντζόγλου, Κεγγίτση: Τι διαμηνύει η κόκκινη, δυναμική τριάδα της Shiseido;

Πάτρα: Απόψε η εκδήλωση για τις «Ελληνίδες του Κόσμου» από την UNESCO και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View