Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Rolex: Φεστιβάλ με stars της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα το Μάιο

Rolex: Φεστιβάλ με stars της τέχνης και ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Διάσημα ονόματα (όπως ο Sir David Chiperfield που σχεδίασε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας) καταφθάνουν για τα 20 χρόνια του «Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative»

Super φιλόδοξο και με πανίσχυρα ονόματα του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι το «The Rolex Arts Festival» με το οποίο η διάσημη εταιρία υψηλής ωρολογοποιίας γιορτάζει τα 20 χρόνια του διεθνούς προγράμματος «Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative» στην Αθήνα.

Kαταρχήν θα λάβει μέρος ο πολυβραβευμένος λονδρέζος αρχιτέκτονας Sir David Chiperfield που σχεδίασε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας  και θριάμβευσε στην «κούρσα» των βραβείων Pritzker 2023.

Επίσης, η διάσημη αφροαμερικανίδα εικαστικός Carrie Mae Weems,  η διακεκριμένη βρετανίδα σκηνοθέτης και παραγωγός σε σινεμά, θέατρο και όπερα Phyllida Lloyd, o βραζιλιάνος τραγουδοποιός και ακτιβιστής Gilberto Gil, η διαπρεπής γαλλίδα αρχιτέκτονας Anne Lacaton, ο πολύπλευρος καναδός θεατράνθρωπος Robert Lepage, ο αμερικανός σκηνοθέτης, συγγραφέας, μοντέρ και σχεδιαστής ήχου του «Αποκάλυψη τώρα» Walter Murch και ο αναγνωρισμένος Ιρλκανδός λογοτέχνης Colm Toibin συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα των καλλιτεχνών που θα βρεθούν στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο.

Η διοργάνωση εντάσσεται στην πρωτοιβουλία «Αέναες Τέχνες», δηλαδή της δέσμευσης της Rolex να στηρίζει διαχρονικά και αδιάλειπτα τον πολιτισμό παγκόσμιο επίπεδο. Το Rolex Mentoring Programme ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια και αποτελεί σημείο αναφοράς στους καλλιτεχνικούς κύκλους σε όλο τον κόσμο. Όραμα της εταιρίας και στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη της αριστείας, καθώς διεθνώς καταξιωμένοι δημιουργοί από διάφορους χώρους της Τέχνης, έρχονται -για δύο περίπου χρόνια- σε δημιουργική επαφή με νέα ταλέντα, αναλαμβάνοντας ως «μέντορες» να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν. Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της Rolex, έχουν προκύψει σημαντικά έργα σε διάφορους τομείς – αρχιτεκτονική, χορό, κινηματογράφο, λογοτεχνία, μουσική, θέατρο, εικαστικά- ενώ πολλά από αυτά τα δίδυμα συνεχίζουν και μετά να συνεργάζονται.

Χώροι και ελληνική επιτροπή

Το Φεστιβάλ Τεχνών της Rolex θα διεξαχθεί σε διάφορους χώρους της πρωτεύουσας (ΕΜΣΤ, Μέγαρο Μουσικής, ΚΠΙΣΝ, Ωδείο Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη κα) από τις 26 έως και τις 28 Μαΐου και περιλαμβάνει περισσότερες από 30 εκδηλώσεις.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Emma Gladstone OBE συνεργάζεται με μια επιτροπή διεκεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που αποτελείται από τους: Κατερίνα Ευαγγελάτου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου), Κατερίνα Γρέγου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ), Ελευθερία Ντεκώ (διακαλλιτεχνική καλλιτέχνιδα που εργάζεται στον σχεδιασμό φωτισμού παραστάσεων, αρχιτεκτονικής και έργων τέχνης), Σοφία Εξάρχου (σεναριογράφος – σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας παραγωγής 2016 Park),  Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη (ντράμερ, συνθέτης και ενορχηστρωτής), Ευριπίδη Λασκαρίδη (χορογράφος/ ερμηνευτής), Ηλία Παπαγεωργίου (αρχιτέκτονας, ιδρυτής και διευθυντής του PILA studio), Κώστα Σπαθαράκη (επιμελητής, μεταφραστής και ιδρυτής των Εκδόσεων Αντίποδες). Αναμένονται λοιπόν ερεθιστικές εκθέσεις, πρωτοποριακές εγκαταστάσεις, προβολές, παραστάσεις, συναυλίες κ.α.

 

Ειδήσεις τώρα

Τραγωδία στα Τέμπη: Ποινικές διώξεις στον επιθεωρητή κυκλοφορίας και σε δύο σταθμάρχες

Double denim: Η Ολίβια Παλέρμο λάνσαρε ήδη στο Παρίσι την επόμενη, κυρίαρχη εμμονή

Τσαφούλιας για τα Τέμπη: Αναδείχθηκε η παθογένεια και η ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View