Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Τα λιλιπούτεια «Ηχοχρώματα» του 45ου δημοτικού σχολείου Πατρών στο μεγαλύτερο φεστιβάλ χορωδιών παγκοσμίως!

Τα λιλιπούτεια «Ηχοχρώματα» του 45ου δημ...

Οι μαθητές του σχολείου συμμετέχουν στην 15 Διεθνή συνάντηση σχολικών χορωδιών

Η Σχολική χορωδία «Ηχοχρώματα» του 45ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας στις 30 Μαρτίου 2023 με μαέστρο την εκπαιδευτικό Μουσικής Επιστήμης κα Πίτσου Δήμητρα θα πάρει μέρος στην 15η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ στην Καρδίτσα.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική Πολιτιστική, Καλλιτεχνική και Εκπαιδευτική εκδήλωση με διεθνείς προεκτάσεις και προοπτικές για τα συμμετέχοντα μουσικά σύνολα.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Παράλληλα, αναδεικνύεται το τεράστιο εκπαιδευτικό έργο του Καθηγητή Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμέσου του Χορωδιακού εργαλείου.

Συγκεκριμένα, η 15η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου Φεστιβαλικού θεσμού και πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από Πέμπτη 30 Μαρτίου - Κυριακή 9 Απριλίου 2023, στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι, και είναι αφιερωμένη στην κορυφαία Μαρία Κάλλας(1923-1977) για τα 100 χρόνια από την γέννηση της, στον Ιταλό Αναγεννησιακό συνθέτη Antonio Cesti(1623-1669) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του, στον κορυφαίο Άγγλο συνθέτη William Byrd(1543-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον Αναγεννησιακό Άγγλο συνθέτη Thomas Weelkes(1576-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, στον σημαντικό Ιταλό συνθέτη της Σχολής της Ρώμης Giovanni Bernardino Nanino(1560-1623) για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του και στον Καρδιτσιώτη ήρωα και αρχιστράτηγο της Επανάστασης του ’21 Γεώργιο Καραϊσκάκη (1782-1827).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Χορωδιών παγκοσμίως με την συμμετοχή 150 χορωδιών, ορχηστρών, σολίστ, μαέστρων και συνθετών από Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενο με τρία μεγάλα φεστιβάλ-διαγωνισμούς- εκπαιδευτικούς θεσμούς του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα μοναδικό θεσμό με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας.
Για δέκατη πέμπτη φορά πραγματοποιείται ένας Χορωδιακός Θεσμός που αφορά όλες τις σχολικές Χορωδίες (παιδικές-νεανικές) και βοηθά στην ανάπτυξη της μουσικής και Χορωδιακής εκπαίδευσης του τόπου μας. Πρόκειται για μια Χορωδιακή Πανδαισία από σχολικές χορωδίες της Ελλάδος, καθώς και την συμμετοχή εκλεκτών ξένων χορωδιών.

Επίσης, συμμετέχουν στη Διεθνή Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini , η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Μαέστρος Suzana Kostic, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής, τέως Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνθέτης Χρήστος Σαμαράς, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο Συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης Ιωσήφ Βάλετ κ.α. Θα υπάρξουν και πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις σε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, ύστερα από παραγγελία του Φεστιβάλ σε σημαντικούς συνθέτες. Επίσης, ως κοινά έργα θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από χορωδιακά έργα. Θα υπάρξει και Διεθνής Κριτική Επιτροπή, η οποία θα επιλέξει τις καλύτερες σχολικές Χορωδίες.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσιάζει ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας.

Οι χορωδίες που θα λάβουν μέρος, μπορούν να εκπροσωπήσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας και τη χώρα μας σε σπουδαία, Μουσικό-Χορωδιακά Φεστιβάλ του εξωτερικού όπως στο Castellamare di Stabbia (Νάπολη) της Ιταλίας, στο Νόβισαντ της Σερβίας, στη Ρώμη της Ιταλίας, στο Bacaou της Ρουμανίας και στην Opava της Τσεχίας.
Οι Διεθνείς Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture