Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η αυτοβιογραφία του Πολ Νιούμαν βασισμένη σε υλικό που βρέθηκε στο υπόγειο του σπιτιού του, θα βγει το 2022

Η αυτοβιογραφία του Πολ Νιούμαν βασισμέν...

Από τις εκδόσεις Knopf - Είναι μία πραγματικά πολύτιμη ιστορία που αξίζει να δημοσιευτεί, είπε μία από τις κόρες του εκλιπόντος Αμερικανού ηθοποιού

Έχει φύγει από τη ζωή από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2008 στα 83 του χρόνια και η απώλεια του λύπησε τους αναρίθμητους φαν του ανά τον κόσμο και όχι μόνο. Ο λόγος για τα ωραιότερα μπλε μάτια του Χόλιγουντ, τον ταλαντούχο ηθοποιό Πολ Νιούμαν – Paul Newman που κέρδισε βραβείο Όσκαρ καλύτερου α’ ανδρικού ρόλου για το «Χρώμα του χρήματος» του Μάρτιν Σκορσέζε στην απονομή του 1987 ενώ μόλις 1 χρόνο πριν του είχε δοθεί τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της σπουδαίας καριέρας του. Εδώ και λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι το φθινόπωρο του 2022 θα κυκλοφορήσουν τα απομνημονεύματα του σε μία ξεχωριστή έκδοση από τον Knopf.

O Newman όσο ζούσε γενικά ήταν ένας κινηματογραφικός σταρ που μιλούσε ελάχιστα και δεν του άρεσε να γίνονται αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή, την οικογένεια του και τα συναισθήματά του. Στη ζωή του υπήρξαν και τραγικά γεγονότα όπως ο θάνατος του 28χρονου γιου του, Σκοτ Νιούμαν το 1978 που ήταν παιδί από τον πρώτο του γάμο.

Δεκατρία χρόνια μετά το θάνατο του Πολ Νιούμαν ετοιμάζεται η έκδοση της αυτοβιογραφίας του που βασίζεται ουσιαστικά σε απομαγνητοφωνήσεις που βρέθηκαν σ’ ένα συρτάρι στο υπόγειο του σπιτιού του στο Κονέκτικατ όπου συνεχίζει να κατοικεί η η αγαπημένη του δεύτερη σύζυγος, η ηθοποιός Τζόαν Γούντγουορντ στα 91 της χρόνια σήμερα, με την οποία ήσαν μαζί από το 1958.

Τα διάσημα γαλάζια μάτια του έκαναν τον Νιούμαν απίστευτα γοητευτικό και ακαταμάχητο και στο ξεκίνημα της καριέρας του είναι αλήθεια πως πολλοί ασχολήθηκαν περισσότερο με τη σαγηνευτική του παρουσία και λιγότερο με το μεγάλο υποκριτικό του ταλέντο.

Ο συγγραφέας Πίτερ Γκέδερς δηλώνει «φανατικός του Νιούμαν», παραδέχεται ωστόσο ότι γνώριζε ελάχιστα πράγματα για το είδωλό του πέρα από το ότι αγαπούσε τη γυναίκα του και ότι ήταν ο δημιουργός των Newman’s Own, μιας σειράς με δημοφιλή ντρέσινγκ για σαλάτες που έβγαλε στην αγορά ο Νιούμαν στις αρχές των 80ς και τα έσοδα των οποίων πάνε σε κοινωφελείς σκοπούς. Μια μέρα, όπως έγραψε στην εφημερίδα The Times ο Γουίλ Παβία, ανταποκριτής της Βρετανικής εφημερίδας στη Νέα Υόρκη, ο Γκέδερς δέχτηκε το τηλεφώνημα ενός ατζέντη, που εκπροσωπούσε την οικογένεια Νιούμαν. Στο υπόγειο του σπιτιού τους στο Κονέκτικατ, οι κόρες του Πολ Νιούμαν ανακάλυψαν ένα εκτεταμένο πλην όμως ημιτελές προφορικό project, στο οποίο ο ηθοποιός μιλούσε ωμά, ειλικρινώς και ξεκάθαρα για την ιστορία της ζωής του.

Από τον Γκέδερς ζητήθηκε να επιμεληθεί το κείμενο, πράγμα, που δέχτηκε να κάνει, και έτσι η αυτοβιογραφία του Πολ Νιούμαν πρόκειται να εκδοθεί, με την έγκριση της 91χρονης συζύγου του Τζόαν Γούντγουορντ, σχεδόν 14 χρόνια μετά τον θάνατό του, το φθινόπωρο του 2022.

Σύμφωνα με τον εκδότη Αλφρεντ Κνοπφ, ο Πολ Νιούμαν άρχισε να ασχολείται με το βιβλίο τη δεκαετία του 1980 με τη βοήθεια του σεναριογράφου και στενού φίλου του Στιούαρτ Στερν. Ο Γκέδερς έμεινε έκπληκτος όταν είδε τις σελίδες: «Είναι απομαγνητοφωνήσεις αλλά διαβάζονται σαν να κάθισε στο γραφείο και να έγραψε ένα αφήγημα. Με εξέπληξε το πόσο ανοικτός ήταν με το πρόβλημα του αλκοολισμού που αντιμετώπιζε. Λέει με τιμιότητα ότι δεν ήταν καλός με την πρώτη του σύζυγο. Αποκαλύπτει πράγματα, που δεν τον τιμούν αλλά δεν διστάζει να το κάνει», ανέφερε ο Γκέδερς.

Ο Νιούμαν περιγράφει την παιδική του ηλικία σε ένα μεγάλο σπίτι στα Σέικερ Χάιτς, στο Οχάιο, όπου οι γονείς του διατηρούσαν ένα πολυκατάστημα. Σύμφωνα με όσα αφηγείται «η σχέση του με τους γονείς του ήταν αγχώδης και μπορείς να δεις πώς διαμόρφωσε τις ανασφάλειές του», είπε ο Γκέδερς.

Ο Στιούαρτ Στερν στο πλαίσιο της έμπιστης συνεργασίας του με τον Νιούμαν είχε κάνει συνεντεύξεις με δεκάδες φίλους και συναδέλφους του ηθοποιού, είχε μιλήσει με την πρώτη σύζυγό του, Ζακλίν Βίτε, και μια σειρά από ηθοποιούς και σκηνοθέτες, που είχαν δουλέψει μαζί του ενώ στη συνέχεια έπεισε τον Νιούμαν να μιλήσει και ο ίδιος στο μαγνητόφωνο. Και εκείνος του είπε ότι ήθελε να το κάνει για να πει πώς ήταν τα πραγματικά γεγονότα γιατί υπήρξαν πολλές βιογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αλήθεια.

Ο Στερν πέθανε το 2015 ενώ όπως δήλωσε ο Γκέδερς, η οικογένεια του Πολ Νιούμαν βρήκε τις απομαγνητοφωνήσεις σε μια αρχειοθήκη στο υπόγειο του σπιτιού, σχετικά πρόσφατα. Το αρχείο αυτό – θησαυρός περιλαμβάνει 10.000 σελίδες με αφηγήσεις άλλων για τον ηθοποιό και μερικές εκατοντάδες, στις οποίες μιλάει ο ίδιος ο Νιούμαν ενώ επιπλέον εκατοντάδες σελίδες με δικές του αφηγήσεις βρέθηκαν σε μια αποθήκη εκτός σπιτιού. Ο Στερν τον προκαλούσε συχνά με «πιπεράτες» ερωτήσεις, να μιλήσει για γεγονότα της ζωής του, για την ψυχολογία και την κινηματογραφική του ιστορία και κληρονομιά.

Τέλος ένα από τα στοιχεία της αυτοβιογραφίας του Νιούμαν που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον είναι πως ο ηθοποιός αποκαλύπτει με ειλικρίνεια και συστολή πως ένιωθε κατώτερος καλλιτεχνικά μπροστά σε «μεγαθήρια» της μεγάλης οθόνης όπως οι σχεδόν συνομήλικοι του Μάρλον Μπράντο και Τζέιμς Ντιν.

Η οικογένειά του Νιούμαν είναι πεπεισμένη ότι η αφήγησή του έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα μία από τις κόρες του ηθοποιού είπε: «Δείχνει ότι ο πατέρας μας ήταν πολύ καλύτερος άνθρωπος στα γεράματά του σε σχέση με τη νεότητά του. Νομίζουμε ότι είναι μια πραγματικά πολύτιμη ιστορία που αξίζει να δημοσιευτεί».

Με τον μετέπειτα πολύ καλό του φίλο Ρόμπ...

Με τον μετέπειτα πολύ καλό του φίλο Ρόμπερτ Ρέντφορντ πρωτοέπαιξαν στους "Δύο Ληστές" το 1969 και ακολούθησε το "Κεντρί" των 7 Όσκαρ το 1973.

Σε σκηνή από το "Χρώμα του Χρήματος...

Σε σκηνή από το "Χρώμα του Χρήματος" το 1986.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture