Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Στην παράσταση της Μαρίνας Αμπράμοβιτς "7 Θάνατοι της Μαρίας Κάλλας" και η Πατρινή Βασιλική Καραγιάννη

Στην παράσταση της Μαρίνας Αμπράμοβιτς &...

Το "οπερατικό" πρότζεκτ της καταξιωμένης Σέρβας περφόρμερ θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στις 24, 25, 26, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2021

Στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ θα παρουσιαστεί το «οπερατικό» πρότζεκτ της καταξιωμένης Σέρβας εικαστικού και περφόρμερ Μαρίνας Αμπράμοβιτς με τίτλο «7 θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» στις 24, 25, 26, 28 και 29 Σεπ 2021, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ώρα έναρξης 19.30 (Κυριακή 18.30).

Η πολυσυζητημένη δημιουργός Μαρίνα Αμπράμοβιτς έστησε ένα ιδιαίτερο δρώμενο στο οποίο αναβιώνουν επτά θάνατοι, εμπνευσμένοι από τις κορυφαίες μουσικές και θεατρικές στιγμές και με τις αντίστοιχες άριες, από όπερες που σημάδεψαν την κορυφαία τραγουδίστρια της όπερας παγκοσμίως τον 20ο αιώνα, την Μαρία Κάλλας.

Όπως διαβάσαμε στο άρθρο του περιοδικού Αθηνόραμα, η 75χρονη Σέρβα καλλιτέχνις θα «πεθάνει» επτά φορές σε ισάριθμα βίντεο, σαν μικρού μήκους ταινίες, στις οποίες εμφανίζεται και ο διακεκριμένος και υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ ηθοποιός Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο του μοιραίου άνδρα ενώ στο τέλος της παράστασης με αφορμή τον 8ο, αληθινό θάνατο της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι το έτος 1977, η Αμπράμοβιτς θα βρεθεί στη σκηνή παίζοντας τον εαυτό της.   

Η συγκεκριμένη παραγωγή, τα εισιτήρια της οποίας έχουν γίνει ανάρπαστα, υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Αξίζει να αναφέρουμε πως με την Αμπράμοβιτς συμπράττουν επί σκηνής, στο ρόλο της Μπρούνα, της υπηρέτριας και βοηθού της Κάλλας που ερμηνεύει τις οπερατικές άριες, γνωστές μονωδοί όπως η Πατρινή σοπράνο κολορατούρα Βασιλική Καραγιάννη, η οποία έχει τραγουδήσει και στη Σκάλα του Μιλάνου, καθώς και οι Έλενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Ελένη Καλένος, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Άννα Στυλιανάκη.

Την ορχήστρα και τη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και όλη την παραγωγή διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιοέλ Γκαμζού.

Το νέο αυτό φιλόδοξο οπερατικό πρότζεκτ της ιέρειας της performance art Μαρίνας Αμπράμοβιτς για την απόλυτη ντίβα Μαρία Κάλλας που μετά από αναβολή λόγω της πανδημίας παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη στο Μόναχο τον Σπτέμβριο του 2020 σε online streaming λαβαίνοντας ωστόσο ανάμεικτες κριτικές, αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Μόναχο), τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου και την Εθνική Όπερα των Παρισίων.

Λίγο πριν η διάσημη τραγουδίστρια Φλόρια Τόσκα μπήξει το μαχαίρι της στο στήθος του κυνικού Σκάρπια, τραγουδά τη ζωή της με μελαγχολική αναπόληση. Αν και η άρια σηματοδοτεί την ηρεμία πριν από την καταιγίδα, ο φόνος του αντιπάλου της, το σημείο αυτό καμπής στην όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι, σημαδεύει επίσης και τη μοίρα της Τόσκας. Η Μαρία Κάλλας, η απόλυτη πριμαντόνα του 20ού αιώνα, τραγούδησε την άρια αυτή πολλές φορές. Καθώς η συνταρακτική ζωή της Κάλλας πάντα γοήτευε τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η σπουδαία εικαστικός και περφόρμερ αποφάσισε να δημιουργήσει το οπερατικό πρότζεκτ «7 θάνατοι της Μαρίας Κάλλας», στο οποίο επτά θάνατοι αναβιώνουν υποδειγματικά επί σκηνής βασισμένοι στις κορυφαίες μουσικές και σκηνικές στιγμές που διαμόρφωσαν τις αντίστοιχες όπερες.

Εκτός από τις πασίγνωστες άριες από τον 19ο και τον 20ό αιώνα, ο Σέρβος συνθέτης Μάρκο Νικοντίεβιτς συνέθεσε πρωτότυπη μουσική, αναδεικνύοντας μέσα από αυτήν το πώς η άνευ όρων αγάπη της Κάλλας για την τέχνη της δεν της επέτρεψε ποτέ τον διαχωρισμό μεταξύ του προσώπου που ήταν επί σκηνής και του προσώπου που ήταν στην πραγματική της ζωή.

Η Αμπράμοβιτς αναφέρει χαρακτηριστικά πως «για πάνω από 25 χρόνια ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο για τη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας. Πάντα με γοήτευε η προσωπικότητά της, η ζωή της, ακόμα και ο θάνατός της. Όπως πολλές από τις ηρωίδες της όπερας που δημιούργησε επί σκηνής, έτσι και η ίδια πέθανε από αγάπη. Πέθανε από μια ραγισμένη καρδιά».

Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Συν-σκηνοθέτιδα: Λένσυ Πάιζινγκερ.

Βίντεο: Ναμπίλ Ελντερκίν

Σενάριο: Πέττερ Σκάβλαν, Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Οπτικά εφέ: Μάρκο Μπραμπίλλα

Κοστούμια: Ρικκάρντο Τίσι

Συνεργάτιδα σκηνογράφος: Άννα Σαιτλ

Φωτισμοί: Ουρς Σαίνεμπαουμ

Δραματουργία: Μπένεντικτ Στάμπφλι

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 35, 40, 55, 65, 70, 100€

Φοιτητικό, παιδικό: 12€

Περιορισμένης ορατότητας: 10€.

*Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει ανακοινώσει ότι οι κλειστές της αίθουσες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και Εναλλακτική Σκηνή) θα λειτουργήσουν ως αμιγείς χώροι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες στο 85% της πληρότητάς τους. Για την είσοδό τους στις παραστάσεις, οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture