Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEAUTY

/

Βαλεντίνα Σαμπάιο, η πρώτη trans γυναίκα στο εξώφυλλο του περιοδικού Sports Illustrated

Βαλεντίνα Σαμπάιο, η πρώτη trans γυναίκα...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Βραζιλιάνα μοντέλο και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των διεμφυλικών, επιλέχθηκε από το περιοδικό για τη «φωνή» και όχι την εικόνα της

H σαγηνευτική 23χρονη βραζιλιάνα transgender model Βαλεντίνα Σαμπάιο γράφει ιστορία κοσμώντας για πρώτη φορά, στα 56 χρόνια του περιοδικού Sports Illustrated, το εξώφυλλό του. Κόντρα στα στερεότυπα και υμνώντας την αισθητική της διαφορετικότητας στον κόσμο της ομορφιάς και της μόδας, ποζάρει με μαγιό στο καλοκαιρινό τεύχος του διάσημου εντύπου, που καθιέρωσε καλλονές όπως η Ελ Μακ Φέρσον και η Χάιντι Κλουμ. Η Βαλεντίνα (που δεν έχει καμία σχέση με την ισπανίδα super model Σάρα Σαμπάιο- μην μπερδεύεστε) επιτυγχάνει αυτό το κατόρθωμα μετά την πολυσυζητημένη συνεργασία της με τη Victoria’s Secret.

 

Γεννημένη σε ένα φτωχό ψαροχώρι της βόρειας Βραζιλίας, με πατέρα ψαρά και μητέρα δασκάλα, ανακάλυψε από τα οκτώ της χρόνια με τη βοήθεια ψυχολόγου τη σεξουαλική της ιδιαιτερότητα και διάλεξε το όνομα Βαλεντίνα στα 12. Με γονείς υποστηρικτικούς και υπερήφανους, ξεκίνησε να σπουδάζει αρχιτεκτονική και μόδα, ώσπου την ανέλαβε πρακτορείο μοντέλων στο Σάο Πάολο. Υπέμεινε απόλυση ως πωλήτρια ρούχων λόγω της trans ταυτότητάς της και όπως διηγείται δυσκολεύτηκε γενικότερα να εργαστεί.  Όμως το 2016 η L’ Oreal κυκλοφόρησε φιλμάκι αφιερωμένο σε εκείνη, ενώ ένα χρόνο μετά έγινε εξώφυλλο στη γαλλική Vogue, οπότε άλλαξαν όλα. Τα τελευταία χρόνια έχει εκπροσωπήσει κολοσσούς και έχει περπατήσει στις σπουδαιότερες πασαρέλες.

 

Η επιλογή της Σαμπάιο για το Sports Illustrated έγινε από την αρχισυντάκτρια του περιοδικού Mj Day η οποία συμπεριέλαβε την Ασλει Γκράχαμ  ως το πρώτο μοντέλο plus-size το 2016, την  Ηαλίμα Αντεν ως το πρώτο hijabi μοντέλο το 2019 και την 46χρονη πλέον Τάιρα Μπανκς στο εξώφυλλο του 2019. Μέσα από αυτή τη λογική, αναζητούνται πλέον με συνέπεια γυναίκες με προσωπικότητα, όχι μόνο ως πρότυπα ομορφιάς αλλά και ως κοινωνικά πρότυπα..

«Είμαστε βαθιά συγκινημένοι που η Βαλεντίνα ήταν πρόθυμη να μας εμπιστευτεί. Δεν το σκεφτήκαμε πολύ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη φωνή και το μήνυμά της» δήλωσε η Day. Kαι το είπε αυτό γιατί η Σαμπάιο παλεύει συνεχώς για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθώς στην πατρίδα της τη Βραζιλία, πέρυσι έφθασαν τις 139 οι δολοφονίες transgender ατόμων.

 «Κάθε προσωπική μου επιτυχία είναι ένα βήμα μπροστά για ολόκληρη την κοινότητα. Δεσμεύομαι να συνεχίσω να σπάω το κατεστημένο ώστε να μπορέσω κάποια μέρα να φτιάξω ένα πιο εύκολο μονοπάτι για τους άλλους. Είμαστε εδώ και πάντα θα είμαστε», ανέφερε η Βαλεντίνα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View