Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Το θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας άνοιξε τις πύλες του υπό νέα διεύθυνση - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Το θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας άνοιξε...

Η εκδήλωση - χάπενινγκ πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22/9/2014 το βράδυ

Το Θέατρο Λιθογραφείον άνοιξε, χθες Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 τις πύλες του για το κοινό, φορτισμένο μνήμες, ανακαινισμένο, με ένα υπέροχο καφέ και έτοιμο να επανασυνδεθεί με το σήμερα.

Η παρουσίαση της συνέχειας του Λιθογραφείον πραγματοποιήθηκε σε εορταστική ατμόσφαιρα υπό την επίβλεψη πλέον της ομάδας Πολιτισμού και Επικοινωνίας AREA51, με συντονιστή τον Δημήτρη Τουλιάτο.

Φωταγωγημένο το επιβλητικό κτίριο υποδέχθηκε τους καλεσμένους του, με μία πρωτότυπη προβολή. Ένας μικρής διάρκειας video art ξετύλιξε το νήμα της ιστορίας του εμβληματικού θεάτρου, ξεκινώντας από τη δημιουργία του και φθάνοντας ως το σήμερα.

Την εκδήλωση ξεκίνησε ο δημιουργός του χώρου, Φάνης Δίπλας, ο οποίος μιλώντας καλοσώρισε τους προσκεκλημένους αναφέροντας:

«Η Βιομηχανική δημιούργησε και λειτούργησε επί 14 χρόνια. Το Θέατρο αυτό δημιούργησε παραστάσεις, εκδηλώσεις, μουσικές στιγμές. Ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται σήμερα εδώ. Οι επιλογές μας ήταν ή να κλείσουμε το Θέατρο, ή να εμπιστευτούμε κάποιον να αναλάβει την συνέχιση της πορείας του. Διαλέξαμε το δεύτερο. Σας ευχαριστούμε για την συμπόρευση τόσων χρόνων. Από σήμερα η Βιομηχανική πάυει να έχει την ευθύνη του Λιθγραφείου, την οποία αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τουλιάτος και η ομάδα του και του ευχόμαστε δύναμη και επιτυχίες».

Στην συνέχεια ο συντονιστής της ομάδας AREA 51 Δημήτρης Τουλιάτος, πήρε τον λόγο και ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ζεστή σας ανταπόκριση στο κάλεσμά μας.

Τρία σημεία θέλω να σας πω μονάχα και μια υπόσχεση

Το πρώτο είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Φάνη Δίπλα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και δείχνει. Θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε το όραμά του.

Στα χρόνια που πέρασαν, δημιούργησε μια θεατρική ιστορία, την οποία σήμερα αναλαμβάνουμε να συνεχίσουμε. Με σεβασμό.

Όχι το σεβασμό του εικονίσματος, αλλά τον σεβασμό στην δημιουργία.

Το δεύτερο είναι ότι εδώ, στο θέατρο αυτό, θα κάνουμε έναν σαφή διαχωρισμό. Υπάρχουν αυτοί που ζούν από το θέατρο, τις τέχνες, τον πολιτισμό και υπάρχουν εκείνοι που τα αγαπούν.

Υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν την εκπαίδευση, την αφοσίωση, την προσήλωση στην τέχνη τους και εκείνοι που έχουν την αγάπη και το μεράκι για αυτήν.

Τους αγαπούμε, τους σεβόμαστε και θα τους στηρίξουμε και τους δύο. Μην συγχέοντας όμως ανόμοια πράγματα. Κάθε πράμα έχει τον τόπο και τον τρόπο του.

Θα έχουμε τις δικές μας παραγωγές και τις μετακλήσεις επαγγελματικών θιάσων, ομάδων, δημιουργών κλπ, θα φιλοξενούμε τοπικές ομάδες θεάτρου, χορού και μουσικά σχήματα, αλλά και ερασιτεχνικές ομάδες που σέβονται το θέατρο και το προσεγγίζουν με σεβασμό στην θεατρική συνθήκη και αλήθεια.

Το τρίτο πράγμα που θέλω να σας πω απόψε είναι πως μπορεί αυτό το θέατρο να έχει τις καλύτερες συνθήκες, εξοπλισμό, φώτα και ήχο κλπ, αλλά οι χώροι γεμίζουν και πάλονται από την δύναμη των ανθρώπων.

Το Λιθογραφείον είναι οι άνθρωποί του. Πάντα ήταν, πάντα θα είναι.

Είμαι πάρα πολύ τυχερός που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη και την συνεργασία τους, εξαιρετκά σημαντικοί συνεργάτες, φίλοι και δημιουργοί.

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ονόματα, άλλωστε οι συνεργασίες φαίνονται, κρίνονται και παράγουν καθημερινά.

 

Αλλά ο Κώστας ο Μαλαμής, ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο Τάσος Μπαλωμένος, η Ασπασία Παπαχρήστου, η Μαρία Αλανιάδη, η Ειρήνη Ατματζίδη, ο Γιώργος Παπαδημητρακόπουλος,  ο Αντώνης Μπαρμπέτας, η  Παρασκευή Δημοπούλου, η αδελφή μου η Θεοδώρα και τα κορίτσια μου η Ηλέκτρα και η Φαίδρα, δεν μπορούν να μην αναφερθούν μαζί με την ευγνωμοσύνη μου..

Τίποτε δεν θα γίνονταν, χωρίς αυτούς και πολλούς πολλούς ακόμα.

Θέλω τέλος να πω ένα πραγματικό ευχαριστώ σε δύο φίλους, που είναι πάντα εκεί, σαν τον πυροσβεστήρα. Η παρουσία τους και μόνο σε ηρεμεί, Ο Τάσος ο Παπαγιαννόπουλος και ο Ανδρέας Ανδριόπουλος. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, αυτοί ξέρουν.

Ο Ανδρέας Ανδιόπουλος που πήρε τον λόγο στην συνέχεια αναφέρθηκε στην δέσμεση του Λιθογραφείου για ποιοτικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, που να φορούν το ευρύ κοινό, με σεβασμό στον θεατή και τους καλλιτέχνες.

Στην συνέχεια ο κ. Τουλιάτος αναφέρθηκε στην παραγωγή που ξεκινά την σεζόν για το Λιθογραφείον, που είναι Ο «Ερρίκος ο Ε’» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από τους katayisteater, με τις παραστάσεις να ξεκινούν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Δημήτρης Τουλιάτος μίλησε διεξοδικά για την φιλοσοφία και τους άξονες του προγράμματος, τονίζοντας τη συνεχή λειτουργία του χώρου 300 μέρες τον χρόνο, το άνοιγμα σε όλους τους χώρους και τις μορφές τέχνης, αλλά και την πρόσκληση σε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, δημιουργικές και κοινωνικές ομάδες της πόλης, να θεωρήσουν το Λιθογραφείον, την δική τους «στέγη».

Το πρόγραμμα του πρώτου τριμήνου, θα παρουσιασθεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες και θα περιλαμβάνει πέρα από τις παραγωγές, τις παραστάσεις, τις συναυλίες και τις άλλες εκδηλώσεις και μια σειρά από σημαντικά σεμινάρια, μεταξύ των οποίων:  Ο διετής Κύκλος Σεμιναρίων Κινηματογράφου από το Σχολείο του Σινεμα και τον Γιάννη Καραμπίτσο, η συνέχεια των σεμιναρίων υποκριτικής από την ηθοποιό Βάσω Σακελάρη και ένα πρωτότυπο Ετήσιο σεμινάριο – δράση για παιδιά με τίτλο Soundpainting με την Ειρήνη Ατματζίδη.

Παράλληλα από τον Οκτώβρη θα ξεκινήσουν και οι δράσεις του «γιούπιιι! Artcollege», κάθε Σαββατοκύριακό.

Την βραδιά πλαισίωσε μουσικά η μπάντα του Θεάτρου, η HouseBand (Ηλίας Λαμπρόπουλος, Άκης Χατζημικές, Νίκος Παρασκευόπουλος Δέσποινα Φούντα, Μαρία Καραμάνη).

«Στο Λιθογραφείον, τον σεβασμό που λαχταρούσαμε σαν θεατές, θα τον έχουμε γνώμωνα και πυξίδα της διαδρομής μας. Δεν έχουμε σκοπό να αλλάξουμε τα γούστα μας και να αμβλύνουμε τα κριτήριά μας. Καλό φθινόπωρο, καλή σαιζόν, καλά να περάσετε.

Πάντως, σκεφτείτε….

Σήμερα, μαζεύτηκαν εδώ τόσοι άνθρωποι….

Όχι για να πάρουν, αλλά για να δώσουν. Και αυτό λέει πολλά!» κατέληξε ο συντονιστής της ομάδας Πολιτισμού και Επικοινωνίας AREA51 κ. Δημήτρης Τουλιάτος.

*Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την σύνδρομή και την στήριξη των εταιριών NSSOUND του Νικηφόρου Σπίνου, Λουκούμια ΚΟΥΛΟΥ και ΛΟΥΞ Μαρλαφέκα.

Οι φωτό είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View