Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2025 TRAVEL WEST FORUM 2025 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

«Η Εμμονή του Βλέμματος»: Τέτσης εφ’ όλης της ύλης στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών

«Η Εμμονή του Βλέμματος»: Τέτσης εφ’ όλη...

Μια αναδρομική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του κορυφαίου ζωγράφου και χαράκτη

Eναν από τους μεγαλύτερους Ελληνες ζωγράφους και χαράκτες, τον Παναγιώτη Τέτση παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη.  

Η «χορταστική» ρετροσπεκτίβα « Η Εμμονή του Βλέμματος» με τα 160 έργα, θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Θεωρείται  αναμορφωτής του μεταπολεμικού χρωστήρα στη χώρα μας, ήταν ακαδημαικός και είχε διατελέσει πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης. Θαυμάστε πίνακες, χαρακτικά, ακουαρέλες, παστέλ στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός».

«Αυτό που θα θέλαμε σε αυτήν την έκθεση είναι να έρθει ο επισκέπτης και να τη νιώσει. Να δει τι σημαίνει ζωγραφική και τι σημαίνει Τέτσης» δηλώνει η επιμελήτρια Έφη Αγαθονίκου, διευθύντρια Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο κορυφαίος εικαστικός έμεινε πιστός στην παραστατική τέχνη με προσωπικό εξπρεσιονιστικό ύφος. Απεικόνιζε σκηνές της καθημερινής ζωής, προσωπογραφίες, τοπία και νεκρές φύσεις, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο του χρώματος και του φωτός. Επιπλέον, καταπιάστηκε με τη διακόσμηση δημοσίων κτηρίων και εκκλησιών.

 

Με δασκάλους τους Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Δημήτριο Μπισκίνη, Κωνσταντίνο Παρθένη,  ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και ξεκίνησε να παρουσιάζει τη δουλειά του το 1948. Το βιογραφικό του λαμπρύνουν συμμετοχές στις Μπιενάλε του Σάο Πάολο ( 1957 και 1965), της Αλεξάνδρειας (1959) στις Διεθνείς Εκθέσεις Χαρακτικής σε Λουγκάνο (1960) και Τόκιο (1964).

Το 1958 συμμετείχε στην ίδρυση του Ελευθέρου Σπουδαστηρίου Καλών Τεχνών (μετέπειτα Βακαλό), όπου δίδαξε ως το 1976, οπότε και εξελέγη καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Στη θέση αυτή παρέμεινε ως το 1991, έχοντας από το 1989 εκλεγεί πρύτανης, ενώ το 1993 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Οι ομορφιές της Υδρας, το αττικό φως, τα πρόσωπα φίλων του ήταν από τα αγαπημένα του θέματα. Το μνημειακό έργο του «Λαϊκή αγορά» υποδέχεται τους επισκέπτες της Πινακοθήκης, τοποθετημένο μόνιμα στην είσοδό της. Είναι η δεύτερη έκθεση για τον Παναγιώτη Τέτση στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, μετά το 1999. Το στήσιμο είναι αφηγηματικό,  καλύπτοντας όλη την διαδρομή του, από τα πρώιμα χρόνια ως το τέλος της ζωής του.

 Ειδήσεις Τώρα

Tα πιο μοδάτα παπούτσια τώρα, ποια τρελαίνουν editors, influencers, it girls;

Φιλιπίν Λιρόι Μπολιέ: Πρέσβειρα της L’Oreal στα 62, ως σύμβολο διαχρονικής θηλυκότητας

Louis Vuitton: Επανεκκίνηση κυριαρχίας στο Μιλάνο, με καταπράσινο αίθριο για καφέ και φαγητό

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View