Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στις 18/1 ξεκινά να προβάλλεται στη χώρα μας το φιλμ με τον Άντονι Χόπκινς "One Life - Μια Ζωή"

Στις 18/1 ξεκινά να προβάλλεται στη χώρα...

Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία του Sir Nicholas Winton χάρη στον οποίο σώθηκαν πάνω από 600 παιδιά από τους Ναζί, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στις 18 Ιανουαρίου 2024 σε διανομή από την Spentzos Film κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας η ταινία «One Life – Μια Ζωή» που αφορά στην αληθινή ιστορία του Sir Nicholas Winton (στον ρόλο ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου, Anthony Hopkins και σε νεότερη ηλικία ο Johnny Flynn), χάρη στον οποίο σώθηκαν πάνω από 600 παιδιά από τους Ναζί, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Nicky επισκέφτηκε την Πράγα και βρήκε οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει τη Γερμανία και την Αυστρία εξαιτίας της ανόδου των Ναζί στην εξουσία, ζώντας σε απελπιστικές συνθήκες, και υπό την απειλή της ναζιστικής εισβολής. Αμέσως κατάλαβε ότι ήταν αγώνας με τον χρόνο. Πόσα παιδιά θα μπορούσε να σώσει αυτός και η ομάδα του πριν κλείσουν τα σύνορα;

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110 λεπτά.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: JAMES HAWES

ΣΕΝΑΡΙΟ: LUCINDA COXON & NICK DRAKE, Βασισμένο στο βιβλίο ‘If It’s Not Impossible…’ της BARBARA WINTON.

Εκτός του Anthony Hopkins (Η Σιωπή των αμνών, Ο Πατέρας) και του Johnny Flynn, στην ταινία παίζουν και η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ (Δωμάτιο με θέα), η Σουηδή Λένα Όλιν (Η Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, Αβάνα) καθώς και οι Τζόναθαν Πράις, Romola Garai. Alex Sharp, Μάρθα Κέλερ.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια, ο Nicholas Winton οργάνωσε τρένα και πτήσεις για να μεταφέρει αυτά τα παιδιά στην ασφάλεια της Αγγλίας. Η αποφασιστικότητα και η ανιδιοτέλεια ενός απλού ανθρώπου, έγιναν πραγματική αιτία έμπνευσης.

Πενήντα χρόνια αργότερα, το 1988, ο Nicky (τον οποίο υποδύεται σε αυτή την ηλικία ο βραβευμένος με Όσκαρ, Anthony Hopkins) ζει στοιχειωμένος από τη μοίρα των παιδιών που δεν κατάφερε να φέρει σε ασφάλεια στην Αγγλία. Κατηγορεί πάντα τον εαυτό του που δεν έκανε περισσότερα, ενώ βιώνει μεγάλη συναισθηματική αναταραχή μετά τον πόλεμο, στοιχειωμένος από τις οδυνηρές αναμνήσεις.

Όμως όταν μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή του BBC, το «That’s Life!», τον καλεί, μια έκπληξη τον περιμένει. Γνωρίζει ότι θα αναφερθούν σε αυτόν και το έργο του, αυτό που δεν γνωρίζει όμως, είναι ότι πρόκειται να γνωρίσει μερικά από τα παιδιά, ενήλικες πλέον, που έσωσε το 1939. Μετά από αυτή την επαφή, αρχίζει να συμβιβάζεται με τις ενοχές και τη θλίψη που κουβαλούσε για πέντε δεκαετίες.

Με την ευλογία της κόρης του Nicholas, Barbara Winton, οι σεναριογράφοι Lucinda Coxon & Nick Drake ξεκίνησαν τη διασκευή του βιβλίου της Barbara Winton με τίτλο «If It’s Not Impossible». Ο Nick Drake παραθέτει σχετικά, «Χάρηκα που ήμουν μέρος του έργου - κυρίως επειδή ο πατέρας και ο παππούς μου είναι πρόσφυγες από την Τσεχοσλοβακία. Με τράβηξε αμέσως η δυνατότητα να γράψω μια ιστορία που να περικλείει και την προσωπική μου οικογένεια».

Σε συνεργασία με την Barbara Winton, η ομάδα απέκτησε πρόσβαση στα αρχεία και τις επιστολές του Nicky. Ο σκηνοθέτης James Hawes λέει ότι υπάρχει ένα χαρακτηριστικό των γενεών που αντιμετώπισαν την απανθρωπιά του πολέμου: «Πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας στο μυαλό αυτής της γενιάς. Δεν μιλάνε για τον πόλεμο. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πρόγονους που έχουν αναμνήσεις από τον πόλεμο και δεν μιλούν γι' αυτόν, γιατί ήταν απαίσιο πράγμα».

Ο παραγωγός Guy Heeley ανέφερε με τη σειρά του πως, «ο Anthony Hopkins είναι ένας από τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους που υπάρχουν σε ένα σετ. Ήθελε να κάνει σπουδαία δουλειά, και όσο πιο δύσκολο ήταν, τόσο πιο ενθουσιασμένος ήταν για τη δουλειά, του άρεσε η πρόκληση».

Το ανθρώπινο και συγκινητικό αυτό φιλμ θα παίζεται από την Πέμπτη 18/1 και στην Πάτρα, στα Options Cinemas, στη Βέσο Μάρε.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture