Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Πήγαμε «Poor Things»: Δείτε το οπωσδήποτε και αφήστε τους άλλους να λένε…

Πήγαμε «Poor Things»: Δείτε το οπωσδήποτ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η οπτική τέρψη αυτής της μοναδικής υπερπαραγωγής είναι πρωτοφανής, μην στέκεστε μόνο στο γυμνό και στο φεμινιστικό μήνυμα

H άποψή μας είναι πως ο διάσημος πλέον Ελληνας σκηνοθέτης του «παράδοξου»  Γιώργος Λάνθιμος παραμένει πρωτίστως πιστός στη θεματική του παρουσιάζοντας το πολυσυζητημένο φιλμ «Poor Things» που οδήγησε στα παράσημα των Χρυσών Σφαιρών και της βενετσιάνικης Μόστρα.

Όπως συνέβη σε «Κυνόδοντα», «Άλπεις», «Αστακό», «Ιερό ελάφι», «Ευνοούμενη» όπου τα κεντρικά πρόσωπα δραπετεύουν από τη νοσηρή καταπίεση της πατριαρχίας και της ψεύτικης ηθικής της κοινωνίας, έτσι και εδώ, το κουκλίστικο «φρικιό» ονόματι Μπέλα εξεγείρεται για να κερδίσει την απελευθέρωση και τη χειραφέτηση. Οι προκλητικές σκηνές σεξ, οι μη… «καθωσπρέπει» διάλογοι, το σαρδόνιο χιούμορ και οι αλλόκοτες συμπεριφορές δια χειρός Λάνθιμου είναι ακλόνητα «εργαλεία» αναστάτωσης για έναν συντηρητικό θεατή. (Τα περιμέναμε δηλαδή ως σήμα κατατεθέν).  

Ετσι, δυο είναι οι λόγοι που μας παρέσυρε η νέα του πολύκροτη δημιουργία, η οποία ξεσήκωσε εγκώμια αλλά και επιθέσεις.

1)  Καταρχήν μιλάμε για μια φαντασμαγορική υπερπαραγωγή. Με πρωτότυπη αισθητική γοτθικού φουτουρισμού που ήδη πλάθει τη δική της «σχολή» και «βγάζει μάτι». Στην φαντασίωση του Λάνθιμου «μπλέκουν» οι εικόνες του Λονδίνου του 19ου αιώνα και  τα υπερρεαλιστικά καρτ ποστάλ  Λισαβώνας και Αλεξάνδρειας, οι κάμαρες και οι σάλες ενός παραμυθένιου υπερωκεάνιου με ένα πορνείο του art deco Παρισιού. Οι κριτικοί ανακαλύπτουν ένα απίστευτο μωσαικό επιρροών από Φρανκενστάιν, Μπουνιουέλ, «Αλίκη των θαυμάτων», Εμπειρίκο κ.α. Τα κοστούμια αποτελούν έργα τέχνης. Απροκάλυπτα αφηγηματικά, έχουν απασχολήσει τη Vogue -και όχι μόνο- ενώ ήδη έγιναν εκθέματα σε Λονδίνο και Λος Αντζελες. Συνδυάζουν εξτρεμιστικά φουσκωτά μανίκια, βολάν, εσάρπες και κάπες με φρου- φρου δηλαδή το βεστιάριο εποχής, με styling αναπάντεχο και υλικά «προχώ», καθώς η ηρωίδα τα υιοθετεί αποσπασματικά και τα ανατρέπει στυλιστικά ανάλογα με την υπαρξιακή της εξέλιξη. Ειδικά το νυφικό της μας ξετρέλανε… φαντάζει κομμάτι fashion φωτογράφισης. Χάρη σε αυτά, ήδη κυκλοφορούν διεθνή δημοσιεύματα που αντιτάσσουν τα ρούχα της Μπέλα με αυτά της Barbie. Στο The Cut διαβάσαμε κείμενο περί … «κουκλοποίησης» του Χόλιγουντ, οπότε έκαναν αίσθηση σίγουρα. Καλλιτεχνικό επίτευγμα θεωρούμε και τις αφίσες.

 

The Cut

The Cut

1)  Δεύτερον: Ο Λάνθιμος αφήνει χώρο στην Εμμα Στόουν να δώσει πραγματικό ρεσιτάλ! Ως εξωπραγματικό, αναρχικό ξωτικό με μαύρα μακριά μαλλιά, η super star ξεγυμνώνεται εντελώς στις διαδοχικές ερωτικές της συνευρέσεις. Με καθηλωτική ένταση υιοθετεί την κινησιολογία του απροσάρμοστου, την επιθετικότητα του άξεστου και ακοινώνητου αλλά και τον πρωτογονισμό και το θράσος μιας γυναίκας με μυαλό μωρού που ανακαλύπτει ευθαρσώς τις ηδονές του ευ ζην. Η εκφραστικότητα της πρωταγωνίστριας σε αυτή την εξωφρενική ιστορία αναδεικνύεται σε υπερβολικές διαστάσεις ως… αξιοθέατο. Τρώει γλυκά, μεθάει, δίνει μπουνιές, διασκεδάζει, κάνει σεξ και το ευχαριστιέται απροκάλυπτα.  Η περίφημη, ατίθαση σκηνή του χορού της στο πλοίο έχει καταλάβει το διαδίκτυο.

Κατά τους Financial Times η νεαρή ηθοποιός «καίει την οθόνη». Η μορφή της έχει την διάσταση επιδραστικής φιγούρας κόμικ. Αποκαλεί (και θεωρεί) «Θεό» της τον επιστήμονα που την επανέφερε στη ζωή και αφήνεται στα χέρια ενός ερωτύλου, τυχοδιώκτη και εκμεταλλευτή δικηγόρου ώσπου να σταθεί στα δικά της πόδια. Οι New York Times έγραψαν για τον εξανθρωπισμό ενός τέρατος που δεν το αφορούν οι σημαντικές εσωτερικές αξίες του ανθρώπου αλλά να κάνει… bulling στο κοινό. Ο Guardian στάθηκε στις «σεξουαλικές περιπέτειες μιας εξερευνήτριας».

-Θεωρώντας πως μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στο σινεμά είναι να σου προσφέρει την ευκαιρία για θέαμα ερεθιστικό, που διαφέρει, αφυπνίζει και αλλάζει τα δεδομένα, σας προτρέπουμε να πάτε οπωσδήποτε στην ταινία. Και αποφασίζετε μόνοι σας αν σας αρέσει.  

-O… λανθιμικός σάτυρος Mαρκ Ράφαλο έχασε άδικα τη Χρυσή Σφαίρα από το Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ του «Οπενχάιμερ». Τελείως αγνώριστος ερμηνευτικά, μας κατέκτησε.

Ειδήσεις Τώρα

«Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι: Το σκηνοθετικό βάπτισμα του Νίκου Καραθάνου στη Λυρική

Άννα Καραμανλή: Θα καταψηφίσω τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια ακόμα και αν μπει κομματική πειθαρχία

Η παράσταση "Το Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" έρχεται στο θέατρο act - Μιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View