Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

«Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι: Το σκηνοθετικό βάπτισμα του Νίκου Καραθάνου στη Λυρική

«Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι: Τ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Από 26/1 ένα ακόμα – και μάλιστα διπλό- δέλεαρ ιταλικού μελοδράματος στο Νιάρχος

Η Εθνική Λυρική Σκηνή διανύει μια super εξωστρεφή περίοδο, με πολλά sold out και εμφανή διεύρυνση του κοινού της.

Οι άλλοτε απρόσιτες κουίντες του μελοδράματος έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τελευταία! Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα, είναι στα σκαριά δυο ακόμα παραστάσεις όπερας από την αρχή του νέου έτους 2024. Η «Καβαλλερία ρουστικάνα» του Μασκάνι και οι «Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλλο ανεβαίνουν ως δίπτυχο στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, από τις 25 Ιανουαρίου και για έξι παραστάσεις, σε σκηνοθεσία- έκπληξη Νίκου Καραθάνου. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η Καβαλλερία ρουστικάνα –δηλαδή ο Αγροτικός ιπποτισμός– και οι Παλιάτσοι αποτελούν  κορυφαία δείγματα του κινήματος που έμεινε γνωστό ως «βερισμός» (από την ιταλική λέξη vero που σημαίνει αληθινός) και το οποίο εκφράζει τον ρεαλισμό στην ιταλική όπερα. Γεμάτα ένταση, εξιστορούν τα πάθη ταπεινών, λαϊκών ανθρώπων του ιταλικού Νότου. 

Τα δυο έργα θα σκηνοθετήσει μάλιστα ο περιζήτητος ηθοποιός- σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο λυρικό θέαμα.

Οπως αναφέρει ο ίδιος: «Ποτέ τόσο αίμα δεν πήρε τόσο χειροκρότημα. Ποτέ τέτοιο έγκλημα δεν γέννησε τέτοια μουσική – δεν ήταν μόνο ο θρυλικός Καρούζο, ο Κόππολα και ο Νονός του, ο Σκορσέζε και η μαφία ολόκληρη που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν απ’ αυτή τη μουσική… Δεν κατάφερε να ξεφύγει κανένας μας!»

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Βρετανός σκηνογράφος και ενδυματολόγος Λέσλι Τράβερς. Ετοιμάζει περιβάλλον λουσμένο από το ανοιξιάτικο πασχαλινό φως, καθώς και πολύχρωμα κοστούμια που αντικατοπτρίζουν την τρέλα της ζωής και την ποιητική διάσταση του ονείρου. Τη μουσική δραματουργία υπογράφει ο Άγγελος Τριανταφύλλου, τη χορογραφία η Αμάλια Μπένετ και τους φωτισμούς ο Μπεν Πίκερσγκιλ.

Διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος Ιταλός αρχιμουσικός Αντονέλλο Αλλεμάντι στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΝ

Ο πολύ αγαπητός Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς θα ερμηνεύσει τον Άλφιο στην Καβαλλερία και τον Τόνιο στους Παλιάτσους, 

Στην πρώτη του συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο διεθνώς καταξιωμένος τενόρος Αρσέν Σογκομονιάν θα κάνει το ντεμπούτο του στον ρόλο του Τουρίντου στην Καβαλλερία, ενώ επίσης θα ερμηνεύσει τον Κάνιο στους Παλιάτσους. 

Στον ρόλο της Σαντούτσας στην Καβαλλερία θα κάνει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της μια από τις σπουδαιότερες μεσοφώνους της γενιάς της, η Εκατερίνα Γκουμπάνοβα.  Τον ρόλο της Νέντας στους Παλιάτσους θα ερμηνεύσει η διακεκριμένη υψίφωνος της ΕΛΣ Τσέλια Κοστέα.

Τα λάβουν μέρος και άλλοι εκλεκτοί μονωδοί. Τη χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο πρώην συμπολίτης μας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου.

*Εισητήρια από 10 έως 100 ευρώ.  25, 28 Ιανουαρίου & 1, 4, 8, 11 Φεβρουαρίου 2024. 

Ειδήσεις Τώρα

Τρέλαναν το διαδίκτυο τα «πιτσουνάκια» των Golden Globes, διέρρευσε και τι ψιθύριζαν

«Μινιόν» λογική στα μαλλιά των stars, γέμισαν κοτσάκια και bob καρέ οι Χρυσές Σφαίρες

MasterChef 2024: Μεγάλες αλλαγές και αγχωτικές μονομαχίες ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View