Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ιμπρεσάριος on stage: O Bασίλης Παπαβασιλείου επιστρέφει στο Εθνικό και στον αγαπημένο του Γκολντόνι

Ιμπρεσάριος on stage: O Bασίλης Παπαβασι...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Θυμάστε την εξαιρετική παράσταση «Το τέλος του Καρναβαλιού» που είχε σκηνοθετήσει στην Πάτρα του ίδιου κωμικού συγγραφέα;

Ο καταξιωμένος και περιζήτητος σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί τη διασκεδαστική ηθογραφία «Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη» του ιταλού ανανεωτή της Comedia del Arte, Κάρλο Γκολντόνι για το Εθνικό Θέατρο (στην Κεντρική Σκηνή του ιστορικούν κτιρίου της Αγίου Κωνσταντίνου).

Το είδος της κλασικής κωμωδίας έχει άλλωστε σφραγίσει την πορεία του. Οπως ο ίδιος αναπολεί η πρώτη σκηνοθεσία πάνω στο έργο του Γκολντόνι ήρθε το 1984 με «Το καφενείο» για λογαριασμό του Θεσσαλικού Θεάτρου. Στην Πάτρα, αν θυμάστε, είχε παρουσιάσει «Το τέλος του καρναβαλιού» το 2006 με τους Λυδία Φωτοπούλου, Γεράσιμο Γεννατά, Σοφία Σεϊρλή, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου κ.α. στο Δημοτικό Θέατρο. Συνολικά είναι η έκτη φορά που καταπιάνεται με αυτό τον συγγραφέα του 18ου αιώνα.

 «Αγαπώ τον Γκλοντόνι, όπως αγαπάω το Μολιέρο, τον Σαίξπηρ. Δεν είναι τυχαίο, πως όλοι αυτοί έγραφαν από σκηνής. Βουτώντας στον κόσμο των θεατρίνων ο Γκολντόνι αναζητά την ρίζα της κλίσης. Όπως αποδεικνύεται καμία από τις ηρωίδες του δεν διαθέτει φωνητικό ταλέντο. Όλες χρησιμοποιούν την εμφάνιση τους στη σκηνή για να ζητήσουν κάτι άλλο· κι αυτό λέγεται προστασία. Ο Γκολντόνι, δηλαδή, συνδέει την πείνα, την ανάγκη για επιβίωση με το αίτημα της δόξας» εξήγησε ο κ. Παπαβασιλείου στο monopoli.gr.

Στον «Ιμπρεσάριο από τη Σμύρνη» παρακολουθούμε την περιπέτεια του πλούσιου έμπορου Αλή να συστήσει την τέχνη της όπερας στην Ανατολή. Aπευθύνεται σε δύο ατζέντηδες, ώστε να τον βοηθήσουν να οργανώσει τον θίασό του και επιλέγει τρεις σοπράνο. Ωστόσο, οι διαρκείς αψιμαχίες τους για το ποια θα είναι η πριμαντόνα του θιάσου τον κάνουν να αναθεωρήσει… Η απλή αυτή υπόθεση τραβάει με τόλμη την κουίντα των παρασκηνίων και μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα ματαιόδοξα φερσίματα των καλλιτεχνών, τα αλαζονικά ξεσπάσματά τους αλλά και στον ευάλωτο ρομαντισμό τους.  

Οι συντελεσές

 Η παράσταση μόλις ξεκίνησε και αποτελεί κορυφαία πρόταση της θεατρικής Αθήνας, εάν αρέσκεστε στο ρεπερτόριο εποχής με ιταλικό ταμπεραμέντο.

Πρωταγωνιστούν οι γνωστοί ηθοποιοί Θέμης Πάνου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Μαυρέα, Σπύρος Μπιμπίλας, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ταξιάρχης Χάνος, Αγορίτσα Οικονόμου κ.α. Η μετάφραση είναι της Λουίζας Μητσάκου, τα σκηνικά του Αγγελου Μέντη, οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού. Τιμές Εισιτηρίων:5€-25€

 

Ειδήσεις Τώρα

Gucci: Η πρώτη «ηθική» Horsebit bag 1955 με τη φανατική vegan Μπίλι Άιλις

Xάιντι Κλουμ: Δικαίωσε τον τίτλο της βασίλισσας του Halloween ως… παγόνι με ακολουθία

«It’s Time»: Το χιουμοριστικό βίντεο για τα Χριστούγεννα της «παγωμένης» Μαράια Κάρεϊ

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View