Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Την Παρασκευή 20/10 εγκαινιάζεται η έκθεση "Ζωγραφίζοντας τη λέξη" στη Δημοτική Πινακοθήκη

Πάτρα: Την Παρασκευή 20/10 εγκαινιάζεται...

Η διοργάνωση της έκθεσης είναι προϊόν συνεργασίας πολλών μηνών με τον Διευθυντή του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο

Η ταυτότητα της έκθεσης με τίτλο «Ζωγραφίζοντας τη λέξη» που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών σε συνεργασία με το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, η οποία θα φιλοξενείται από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο χώρο της «Ιχθυόσκαλας».

Στη συνέντευξη Τύπου, παρέστησαν και μίλησαν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο Διευθυντής του Μουσείου Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος και η επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη τόνισε ότι "η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια θα φιλοξενεί από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου την ενότητα «Ζωγραφίζοντας τη Λέξη», η οποία περιλαμβάνει ανεκτίμητους θησαυρούς Χαρακτικής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 το βράδυ, την Παρασκευή 20/10 στη Δημοτική Πινακοθήκη της οδού Μαιζώνος. Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει  για μία ακόμα φορά το κοινό της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής σε επαφή με την τέχνη των εικαστικών.

Στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, εκτός από τα μοναδικά χαρακτικά έργα που αναδεικνύονται μέσα από εικονογραφημένα βιβλία, τα αποκαλούμενα «Μεγάλα Βιβλία», όπου κυριαρχεί ο ανεπανάληπτος συνδυασμός κειμένου και εικόνας, θα εκτίθενται ακόμη σπάνιες εκδόσεις Verve, που συμπεριλαμβάνουν έγχρωμες και ασπρόμαυρες βαθυτυπίες και λιθογραφίες.

Στόχος του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Δήμου της Πάτρας είναι, όπως τονίστηκε, οι φίλοι των εικαστικών να προσεγγίσουν μια σημαντική συλλογή από έργα γνωστών καλλιτεχνών, φιλοξενώντας την αξιόλογη αυτή συλλογή, που περιλαμβάνει κυρίως έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η διοργάνωση της έκθεσης είναι προϊόν συνεργασίας πολλών μηνών με τον Διευθυντή του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο".

Η Δημοτική Πινακοθήκη είναι πλέον ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης που προάγει τις εικαστικές τέχνες και συμβάλλει με όλα τα μέσα στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη του αισθητικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της.

Η φιλοξενία της έκθεσης αποτελεί συνέχεια μιας σπουδαίας δουλειάς που γίνεται τα τελευταία 9 χρόνια στο χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών & αποτυπώνεται μέσα από πλήθος εκδηλώσεων που έχουν αφήσει ένα πρωτόγνωρο αποτύπωμα στην Πάτρα.

Η Ψηφιοποίηση της μόνιμης συλλογής των έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης, η επικείμενη ανάπλαση του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και η μετατροπή του σε Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομίας της πόλης, η μετατροπή του Δημαρχείου - μετά τη μεταφορά του στο Αρσάκειο - σε μόνιμο εκθετήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, έρχονται να καταδείξουν την ευρύτερη αντίληψή μας για τα Πολιτιστικά πράγματα της Πάτρας, ανέφερε η κ. Γεροπαναγιώτη.

Ακόμα ανέφερε πως «η ενότητα των καλλιτεχνικών συμποσίων αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της προσπάθειας που έγινε και η οποία οδήγησε την Πάτρα να μπει στον χάρτη των Πολιτιστικών δρώμενων της χώρας.   Τα έργα του Συμποσίου Γλυπτικής κοσμούν ήδη το χώρο της ‘Ιχθυόσκαλας» στην οποία λειτουργεί η υπαίθρια γλυπτοθήκη, ενώ τα έργα του συμποσίου Ζωγραφικής το οποίο ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες τις εργασίες του και το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Άλκη Ζέη, μένουν ως περιουσιακό στοιχείο της πόλης. Επίσης έχει μονιμοποιηθεί η ενότητα «Τέχνη στην πόλη – Τέχνη για την πόλη» με υπαίθριες εκθέσεις. Αυτή την περίοδο στις γειτονιές της Πάτρας «ταξιδεύει» η υπαίθρια έκθεση η οποία περιλαμβάνει έργα  με γειτονιές της πόλης και τοπόσημά της, τα οποία προέρχονται από τις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός σε συνθήκες υποχρηματοδότησης  συνεχίζει τις δράσεις του και την παραγωγή πολιτισμού. Μόνο σε επίπεδο εικαστικών παρεμβάσεων, η Δημοτική Πινακοθήκη πραγματοποίησε πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνοντας εκθέσεις, ημερίδες, ξεναγήσεις και εκδόσεις βιβλίων.

Ως δημοτική αρχή η προτεραιότητά μας στον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού αποτυπώνεται και στη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης προσπαθώντας να αναπτύξουμε μέσα και από αυτήν τη δομή το ενδιαφέρον για την αληθινή Τέχνη, παίρνοντας ιδιαίτερα μέτρα αυτή να φτάνει στους νέους ανθρώπους. Να βγαίνει έξω από το πλαίσιο μιας αίθουσας και να παρουσιάζεται στις γειτονιές της πόλης. Για μας σημασία έχει η Τέχνη να προβληματίζει, να αφυπνίζει, να είναι χρήσιμη κοινωνικά.

Με τη δουλειά των εργαζομένων και την ουσιαστική βοήθεια της γνωμοδοτικής επιτροπής καταφέρνουμε να διοργανώνουμε υψηλού επιπέδου παραγωγές σε όλη την γκάμα των εικαστικών τεχνών.

Για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στον Πολιτιστικό Οργανισμό πρόφεραν τα μέγιστα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έκθεση, τον Διευθυντή του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο και την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού για την συνεργασία».

Από την πλευρά του ο κ. Μανιατόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προ τον Δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη και την κ. Γεροπαναγιώτη και τους εργαζόμενους στον Πολιτιστικό Οργανισμό, που «έδωσαν την ευκαιρία να μοιραστεί το μουσείο τον πλούτο που άφησε ο Στρατής Ελευθεριάδης-Tériade, έναν άνθρωπο τον οποίο - όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές –  περισσότερο τον γνωρίζουν για το έργο του στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα. Το μουσείο είναι προϊόν της δωρεάς του Στρατή Ελευθεριάδη. Το μουσείο είναι από τα μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της χαρακτικής και παρουσίασης της μοντέρνας τέχνης. Ακόμα και το Λούβρο – χωρίς να τίθεται θέμα σύγκρισης – δεν διαθέτει τόσα κομμάτια ειδικά στη χαρακτική όσα διαθέτει το μουσείο Ελευθεριάδη. Είναι μία ευκαιρία και μια πλούσια κληρονομιά για τη χώρα καθώς πρόκειται για το πρώτο μουσείο μοντέρνας τέχνης που λειτούργησε στη χώρα και διαθέτει έργα που προέρχονται από τους πατέρες του μοντερνισμού….. Σε έναν καλλιτέχνη αυτό που παραμένει στο τέλος είναι η ανάγκη να μοιράζεται κάποια πράγματα και να δίνει την ευκαιρία ο αποδέκτης να χαρεί και αυτός.

Είναι τιμή για εμάς που οργανισμοί όπως ο Πολιτιστικός Οργανισμός της Πάτρας δέχονται τη συλλογή μας γιατί αυτός ουσιαστικά ο σκοπός ύπαρξης ενός μουσείου είναι να διαπαιδαγωγεί και να μοιράζεται την ευχαρίστηση που δίνει η τέχνη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς…».

Η επιμελήτρια της έκθεσης ‘Ιρις Κρητικού επεσήμανε πως «τα ανάτυπα που συνθέτουν το εικαστικό αφήγημα το οποίο ταξιδεύει και έρχεται στην Πάτρα με τίτλο [Ζωγραφίζοντας τη λέξη] είναι ακριβώς εκείνα που κράτησε σε ελεύθερη εκδοχή ο Tériade για το μουσείο και με τη βούληση και τη θέληση του κ. Μανιατόπουλου φτιάχτηκε μια νέα ενότητα η οποία είναι μια εξωστρεφής δράση… . Η κ. Κριτικού πρόσθεσε ότι « Πρόκειται για μία ΄έκθεση η οποία δεν χρησιμοποιεί έργα τα οποία συνεχίζουν να εκτίθενται στο χώρο του μουσείου, αλλά πρόκειται για μία νέα πλήρη ενότητα η οποία στόχο έχει να συνομιλήσει με τους επισκέπτες. Κρίνοντας από την αποδοχή που έχει η ενότητα αυτή όπου φιλοξενήθηκε έως σήμερα, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα αφήγημα το οποίο αγγίζει εξίσου μικρούς και μεγάλους…».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture