Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον μέγα σκηνοθέτη Γουίλιαμ Φρίντκιν - Το Χόλιγουντ και οι σινεφίλ τον αποχαιρετούν με θλίψη και δέος

Αντίο στον μέγα σκηνοθέτη Γουίλιαμ Φρίντ...

Η ταινία του "Ο Εξορκιστής" του 1973 παραμένει και σήμερα ένα μεγάλης έντασης ψυχολογικό θρίλερ που προτάθηκε τότε για 10 Όσκαρ

Λίγο πριν κλείσει τα 88 του χρόνια ο θρυλικός σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν του σοκαριστικού φιλμ τρόμου «Ο Εξορκιστής» του 1973 που προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, στο Μπελ Έαρ του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια σκορπίζοντας θλίψη και μεγάλη συγκίνηση στο σινεφίλ κοινό παγκοσμίως.

Μάλιστα όπως έγραψε το flix.gr, σε λιγότερο απ' ένα μήνα τον περίμενε το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας για την πρεμιέρα του τελευταίου του φιλμ «The Caine Mutiny Court-Martial», μία κοινωνικοδραματική ταινία με τους Kiefer Sutherland, Jason Clarke, Jake Lacy, Monica Raymund.

Ο σημαντικός δημιουργός, από τους κορυφαίους των 70ς, Γουίλιαμ Φρίντκιν υπήρξε ένας εμπνευσμένος άνθρωπος, και όπως ήταν φυσικό μόλις μαθεύτηκε ο θάνατος του, φίλοι, πρωταγωνιστές και σκηνοθέτες-θαυμαστές του θέλησαν να μοιραστούν τη θλίψη τους για την απώλειά του με αναρτήσεις τους στα social media.

Ο μεγάλος Φράνσις Φορντ Κόπολα του «Νονού» που ήταν παρών όταν ο Γουίλιαμ Φρίντκιν απέκτησε το δικό του αστέρι του στην περίφημη Hollywood Walk of Fame, το 1997, έγραψε τα εξής:

«Ο Γουίλιαμ Φρίντκιν ήταν ο πρώτος φίλος μου από τους σκηνοθέτες της γενιάς μου και πενθώ την απώλεια ενός πολυαγαπημένου συντρόφου. Τα επιτεύγματά του στον Κινηματογράφο είναι εκπληκτικά και μοναδικά. Είναι ο μόνος συνάδελφος που γνώρισα, του οποίου η δουλειά πραγματικά έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου ("The People vs. Paul Crump"). Η δουλειά του Μπίλι αντιπροσωπεύει αληθινά ορόσημα στον Κινηματογράφο, μια λίστα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Οπωσδήποτε το "French Connection – Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία", ο "Εξορκιστής" και το "Sorcerer", αλλά σε όλες τις ταινίες του αναπνέει η ιδιοφυΐα του. Διαλέξτε οποιαδήποτε από ένα καπέλο και θα θαμπωθείτε. Η αξιολάτρευτη, ευέξαπτη προσωπικότητά του περιέβαλλε έναν πανέμορφο, πανέξυπνο, βαθιά συναισθηματικό γίγαντα. Είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσω ότι δεν θ' απολαύσω ποτέ ξανά την παρέα του, αλλά τουλάχιστον η δουλειά του θα τον εκπροσωπεί».

Ο παραγωγός Τζέισον Μπλουμ της Blumhouse ανέφερε: «αισθάνομαι υπόχρεος στον Γουίλιαμ Φρίντκιν και με λυπεί η απώλειά του. Περισσότερο από κάθε άλλο σκηνοθέτη, εκείνος άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι δημιουργοί προσεγγίζουν τις ταινίες τρόμου, αλλά και την αντίληψη μιας ευρύτερης κουλτούρας απέναντι στον τρόμο. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για το έργο που αφήνει πίσω του».

Η σπουδαία ηθοποιός Έλεν Μπέρστιν που υποδύθηκε συγκλονιστικά την «μητέρα» στον «Εξορκιστή» ανέφερε για την απώλεια του Φρίντκιν, «ο φίλος μου, Μπιλ Φρίντκιν, ήταν εντελώς πρωτότυπος. Έξυπνος, καλλιεργημένος, ατρόμητος και απίστευτα ταλαντούχος. Στο γύρισμα ήξερε τι ήθελε, θα έφτανε ως το τέλος για να το αποκτήσει αλλά μπορούσε και να το εγκαταλείψει εάν έβλεπε ότι συνέβαινε κάτι ακόμα καλύτερο. Χωρίς αμφιβολία, ήταν μια ιδιοφυΐα».

Ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο έγραψε στο twitter πως «ο κόσμος έχασε έναν από τους θεούς του σινεμά» ενώ ο συγγραφέας ιστοριών τρόμου Στίβεν Κινγκ ανέφερε με τη σειρά του πως για τον ίδιο, το πλέον κλασικό φιλμ του Φρίντκιν είναι το «Sorcerer» με τον Ρόι Σάιντερ του 1977.

Από τις πιο τολμηρές και παρεξηγημένες ταινίες του μέγα Φρίντκιν ήταν «Το Ψωνιστήρι – Cruising» του 1980 με τον Αλ Πατσίνο, ταινία που οι παλαιότεροι σινεφίλ στην Πάτρα θυμούνται να παίζεται σε καλοκαιρινή επανάληψη στο θερινό σινεμά Ζενίθ στα Ψηλαλώνια.

Από τις πιο τελευταίες και αξιόλογες ταινίες του ήταν το «Killer Joe» το 2012 με τον Μάθιου Μακόναχι που είχε προβληθεί και στην Πάτρα. Τέλος να πούμε πως ο «Εξορκιστής» ήταν η 1η κινηματογραφική ταινία θρίλερ που κατάφερε να προταθεί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Είχε συνολικά λάβει 10 υποψηφιότητες στην απονομή του 1974 και τελικά κατέκτησε 2 Όσκαρ του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και του Ήχου.

Η μεγάλης έντασης αυτή ταινία παραμένει 50 χρόνια τώρα ένα από τα πιο δυνατά ψυχολογικά θρίλερ που πραγματικά προκαλεί ανατριχίλες και εφιάλτες ενώ πολλές ήταν και οι περίεργες ιστορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας από τα γυρίσματα της ταινίας.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

"Killer Joe".

"Killer Joe".

"Cruising" το 1980 με τον Αλ Πατσίνο.

"Cruising" το 1980 με τον Αλ Πατσίνο.

Ο Τζιν Χάκμαν στο Οσκαρικό "The Fre...

Ο Τζιν Χάκμαν στο Οσκαρικό "The French Connection" το 1971 που χάρισε και το Όσκαρ σκηνοθεσίας στον Φρίντκιν.

Ο Μαξ Φον Σίντοφ και η Λίντα Μπλερ σε σκ...

Ο Μαξ Φον Σίντοφ και η Λίντα Μπλερ σε σκηνή του "Εξορκιστή".

Με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture