Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Σε επανέκδοση στα θερινά από 24/8 η ταινία του Κώστα Φέρρη «Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο»

Σε επανέκδοση στα θερινά από 24/8 η ταιν...

Σε διανομή της New Star - Το φιλμ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1978 τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

H ταινία «Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο» σε σκηνοθεσία του Κώστας Φέρρη βγαίνει σε επανέκδοση από την Πέμπτη 24/8/2023 στους θερινούς κινηματογράφους, σε διανομή από την NEW STAR.

Το φιλμ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1978 τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας καθώς και με τα βραβεία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ερμηνείας και Ηχοληψίας.

Πρόκειται για διασκευή της νουβέλας του Ντοστογιέφσκι, Λευκές νύχτες.

Ο Κώστας Φέρρης που έχει γεννηθεί στο Κάιρο, στις 18 Απριλίου 1935, είναι εκτός από σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και θεωρητικός του κινηματογράφου. Είναι ο δημιουργός της εξαιρετικής ταινίας «Ρεμπέτικο».

Το φιλμ «Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο» αποτελεί μια λυρική καταγραφή ενός "τρελού έρωτα", αλλά και των περιθωριακών τύπων που επιμένουν να κατοικούν την άδεια καλοκαιρινή αυγουστιάτικη  Αθήνα.

Με τη μοναδική μουσική του Νίκου Κυπουργού.

Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης

Σενάριο: Κώστας Φέρρης, Γιώργος Σκούρτης

Φωτογραφία : Σταύρος Χασάπης

Μοντάζ: Δέσποινα-Δανάη Μαρουλάκου

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Παίζουν οι: Μυρτώ Παράσχη, Σπύρος Σακκάς, Ηρώ Κυριακάκη.

Διάρκεια: 83 λεπτά.

ΣΥΝΟΨΗ

Βρισκόμαστε στην Αθήνα, το μήνα Αύγουστο, όταν οι κάτοικοι απουσιάζουν σε διακοπές. Στους δρόμους της μισοέρημης πόλης περιπλανιέται και ονειροπολεί ένας ιδιόρρυθμος δάσκαλος της μουσικής. Στους Αέρηδες της Πλάκας συναντά την Άννα, μια παράξενη κοπέλα προσηλωμένη στις φαντασιώσεις της, η οποία περιμένει πάντα την επιστροφή του αγαπημένου της, για να την πάρει μακριά όπως της είχε υποσχεθεί πριν από ένα χρόνο ακριβώς, όταν γνωρίστηκαν. Οι δύο ήρωες προσπαθούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον, με διαδοχικούς διαλόγους και μονολόγους που αγγίζουν το παράλογο.

Ο Κώστας Φέρρης έλεγε ότι ένα από τα βιβλία που ήθελε να κάνει ταινία, από τα 18 του χρόνια, ήταν οι ''Λευκές Νύχτες'' του Ντοστογιέφσκι. Τι έξι φεγγάρια λοιπόν, τι δύο! Κι αφού οι Λευκές Νύχτες είχαν ήδη γυριστεί από τον Βισκόντι, τον Μπρεσσόν, τον Πίριεφ κι άλλους πολλούς, αποφάσισε να πάρει... αποστάσεις!

Έτσι, έγραψε το σενάριο σε λίγες μέρες, με τους ήρωες να κυκλοφορούν στην Αυγουστιάτικη κι ερημωμένη Αθήνα αντί για την Αγία Πετρούπολη, και την ηρωϊδα να φαντασιώνεται την Νάστιενκα που (υποτίθεται) είχε διαβάσει στο έργο του Ντοστογιέφσκι.

Σύμφωνα με άρθρο της lifo.gr που μας έστειλε η Νew Star, την 1η Αυγούστου του 1978 άρχισαν τα γυρίσματα. Τον Δεκαπενταύγουστο, ημέρα Κυριακή, από τις 7.00 ως τις 9.00 το πρωί, γυρίστηκαν όλες τις σκηνές της άδειας Αθήνας! Και την τρίτη βδομάδα είχαν τελειώσει.

Αρχίζει ο πανικός του μοντάζ. Κανένας δεν πίστευε πως θα προλάβαιναν το Φεστιβάλ! Απανωτά ξενύχτια μέχρι λιποθυμίας, αλλά το προλάβανε! Το ρεκόρ ταχύτητας μιας παραγωγής είχε σπάσει κανονικά.

Πήραν μέρος η Ηρώ Κυριακάκη, φίλη του Φέρρη από το 1957, ο Δημήτρης Σταύρακας, φίλος του από το 1958, κι ο Νίκος Φρονιμόπουλος, φίλος από τον ''Προμηθέα''.

Ο Νίκος Νικολαΐδης τού σύστησε τον Άλκη Παναγιωτίδη κι η Μυρτώ Παράσχη τον Σπύρο Σακκά. Ο Σακκάς με τη σειρά του πρότεινε ως συνθέτη τον Νίκο Κυπουργό, ο οποίος έφερε την «Παπουαλίλη» από τη Λιλιπούπολη.

*Δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη ταινία να έρθει για προβολή και στην Πάτρα.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture