Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Έρχεται την Παρασκευή 14/7 στο Πολύεδρο ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Πάτρα: Έρχεται την Παρασκευή 14/7 στο Πο...

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος «Ήλιος με ξιφολόγχες» από τις εκδόσεις Πατάκη που εκτυλίσσεται την περίοδο του Μεσοπολέμου

Στην Πάτρα αναμένεται αυτή την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 στις 8.30 το βράδυ, στον δροσερό κήπο του Πολύεδρου στην οδό Κανακάρη 147, ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης για την εκδήλωση παρουσίασης του νέου του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο «Ήλιος με ξιφολόγχες». Με τον γνωστό και αγαπητό συγγραφέα θα συνομιλήσουν η φιλόλογος Γιώτα Ξυλιά και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πανταζόπουλος.

Το μυθιστόρημα «Ήλιος με ξιφολόγχες» έχει χαρακτηριστεί ως «το νουάρ της Θεσσαλονίκης του Μεσοπολέμου».

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1953 και σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και το σενάριο για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Όλα είναι δρόμος σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Διεύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97, Τάμαριξ και Χίλια Δέντρα. Διετέλεσε διευθυντής του καλλιτεχνικού περιοδικού Πανσέληνος της Κυριακάτικης Mακεδoνίας που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό βραβείο European Newspaperdesign Awards 2000.

Η συλλογή διηγημάτων του Η Στενωπός των υφασμάτων τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος το 1993. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Το 2012 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών Πέτρος Χάρης για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:

Μάτι φώσφορο, κουμάντο γερό, Θεσσαλονίκη, Ιανός, 1989. Αθήνα, Καστανιώτης, 1992.

Η ψίχα της μεταλαβιάς, Θεσσαλονίκη, Τραμ, 1990.

Η στενωπός των υφασμάτων, Αθήνα, Καστανιώτης, 1992.

Πάλι κεντάει ο στρατηγός, Αθήνα, Καστανιώτης, 1996.

Ακριανή λωρίδα. Η ψίχα της μεταλαβιάς, Αθήνα, Καστανιώτης, 1998.

Γερνάω επιτυχώς, μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2000.

Ουζερί Τσιτσάνης, μυθιστόρημα, Αθήνα, Κέδρος, 2001.

Επί ψύλλου κρεμάμενος, Αθήνα, Κέδρος, 2003.

Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, Αθήνα, Κέδρος, 2006.

Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 2008.

Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος, Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα, 2009

Περιπολών περί πολλών τυρβάζω, Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2011.

«Ήλιος με ξιφολόγχες» - Μεσοπόλεμος, πρώτο εξάμηνο του 1931. Ο ταγματάρχης Γόρδιος Κλήμεντος, επικεφαλής της αντικατασκοπίας στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει να «ενοποιήσει τις πεποιθήσεις» στη γοητευτική πόλη που σπαράσσεται από συγκρούσεις: εθνικιστές εναντίον αριστερών και Εβραίων, βενιζελικοί κατά βασιλικών, τροτσκιστές κατά κομμουνιστών, 140.000 πρόσφυγες, κομιτατζήδες, παρακρατικοί, πράκτορες ξένων δυνάμεων, απεργίες και δολοφονίες. Όλοι εναντίον όλων. Ο ταγματάρχης, που υποφέρει και από ένα ανεξέλεγκτο ερωτικό πάθος, προσπαθεί να κρατήσει τις αρχές του στον απελπισμένο αγώνα του να ελέγξει τη δυναμική των γεγονότων, που ωστόσο καταλήγουν, τον Ιούνιο του ’31, στην πρώτη μεγάλη επίθεση κατά των Ισραηλιτών στην Ευρώπη του 20ού αιώνα: στο πογκρόμ και στον εμπρησμό του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ.

*Το νέο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη Μαρτίου 2023 και μπορείτε να το βρείτε & στα Πατρινά βιβλιοπωλεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture