Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Βιβλία που "κινούνται" το φετινό καλοκαίρι και παίρνουν οι αναγνώστες μαζί τους στις διακοπές

Πάτρα: Βιβλία που "κινούνται" ...
Μαρτάτος Tάκης

Ανάμεσα τους τα "Πετροχελίδονα" αλλά και το "Μωρό της σοφίτας" της Λένας Μαντά, η "Κληρονομιά" του Σπύρου Πετρουλάκη, το νέο βραβευμένο μυθιστόρημα του Σωτήρη Δημητρίου αλλά & Λεονάρντο Παδούρα και Colleen Hoover

Κλασικά το καλοκαίρι πολλοί επιλέγουν να διαβάσουν μυθιστορήματα και όχι μόνο, να πάρουν 2-3 βιβλία μαζί τους στις διακοπές που θα τους κρατήσουν εννοείται την καλύτερη συντροφιά είτε στην παραλία είτε σε άλλες ξέγνοιαστες στιγμές.

Το thebest.gr μίλησε με το κεντρικό βιβλιοπωλείο της πόλης, την «Γωνιά του βιβλίου» και την Ασπασία Παπαχρίστου που μας επιβεβαίωσε πως η κίνηση είναι ζωηρή το τελευταίο διάστημα με πολλούς να πηγαίνουν να πάρουν βιβλία για το καλοκαίρι και το σημαντικό είναι πως δεν παίρνουν μόνο ένα αλλά τουλάχιστον δύο, τρία ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και καλά ενημερωμένοι γνωρίζοντας τον/την συγγραφέα που προτιμούν να πάρουν και φυσικά τον τίτλο του βιβλίου.

Στα βιβλία λοιπόν που ξεχωρίζουν και είναι στα λεγόμενα ευπώλητα, «κινήσιμα» των ημερών του φετινού καλοκαιριού είναι κατ’ αρχήν, το νέο μυθιστόρημα του 64χρονου Ισπανού συγγραφέα Fernando Aramburu με τίτλο «Τα πετροχελίδονα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Τιτίνας Σπερελάκη.

Ένας καθηγητής γυµνασίου, οργισµένος µε τον κόσµο, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Σχολαστικός και ψύχραιµος, έχει επιλέξει την ηµεροµηνία: σε έναν χρόνο. Μέχρι τότε κάθε βράδυ θα γράφει, στο διαµέρισµα που µοιράζεται µε τη σκυλίτσα του την Πέπα και µε µία βιβλιοθήκη την οποία σταδιακά ξεφορτώνεται, ένα προσωπικό χρονικό, σκληρό και καυστικό, δοσµένο όµως µε στωικότητα, πηγαίο χιούµορ και αναπάντεχη τρυφερότητα.

Μία άλλη πρόταση για καλοκαιρινό διάβασμα σύμφωνα με την Ασπασία Παπαχρίστου, είναι το νέο μυθιστόρημα του Σωτήρη Δημητρίου «Ουρανός απ' άλλους τόπους» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και μάλιστα τιμήθηκε και με το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος.

Ο 68χρονος Σωτήρης Δημητρίου από τη Θεσπρωτία έχει για αφηγήτρια στο βιβλίο του, µια σχεδόν εκατόχρονη γυναίκα από την Ήπειρο. Δεν της φτάνει –κατά τα λόγια της– ο ουρανός για χαρτί, θέλει ουρανούς κι απ’ άλλους τόπους. Πολλές φορές έχεις την αίσθηση πως τη γλώσσα της την κινεί ένας ουράνιος υποβολέας.

Στα βιβλία που έχουν κάνει αίσθηση και ζητιούνται το φετινό καλοκαίρι είναι και ο «Θυριδοποιός» του Φαίδωνα Κυριάκου από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται όπως είδαμε, για ένα βαθιά αισιόδοξο μυθιστόρημα για τη δύναμη που βρίσκει η ζωή να προχωρήσει.

Κεντρικός ήρωας είναι ο Μάνος, φερετροποιός στην Αθήνα του ’41, που ξυπνάει στο νοσοκομείο ύστερα από την απόπειρα αυτοκτονίας του. Κάτω απ’ το παράθυρο του θαλάμου του ο γερμανικός στρατός διασχίζει τους δρόμους της πρωτεύουσας νικητής, κι ωστόσο αυτή η εισβολή νιώθει να τον ελευθερώνει. Η εθνική ήττα, με έναν αναπάντεχο τρόπο, μεταμορφώνεται στη λύτρωσή του, οδηγώντας τον από το προσωπικό του σκοτάδι σε μια καινούργια αλήθεια.

Ως το πιο κεφάτο, το πιο φευγάτο μυθιστόρημα που θα διαβάσετε αυτό το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός το νέο βιβλίο του Θοδωρή Παπαθεοδώρου με τίτλο «Νήσος Θέρος» που επίσης είναι στα ευπώλητα της περιόδου απ’ όπου όπως είναι φυσικό δεν θα μπορούσε να λείπει η συγγραφέας των μπεστ σέλερ, Λένα Μαντά με το νέο της μυθιστόρημα «Το Μωρό της Σοφίτας» (εκδόσεις Ψυχογιός).

Μια ιστορία θέλω να σου πω, χωρίς ήρωες αλλά με πολλά θύματα. Χωρίς όπλα αλλά με καθημερινές μάχες. Χωρίς νίκες αλλά με δυνατούς νικητές. Μια ιστορία θέλω να σου πω για την ελπίδα…

Ο Κώστας Κρομμύδας στο μεταξύ φαίνεται πως έχει κατακτήσει το δικό του αναγνωστικό κοινό, και το φετινό καλοκαίρι φιγουράρει ψηλά στις επιλογές των Πατρινών αναγνωστών με το νέο του, βραβευμένο βιβλίο, «Κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω» (εκδόσεις Διόπτρα) όπου αφηγείται μια καθηλωτική ιστορία γεμάτη πάθος, αγάπη και… τραγούδι με φόντο την Αθήνα του ’60.

Στην κατηγορία τώρα των λεγόμενων crime novels που επιλέγουν αρκετοί αναγνώστες/αναγνώστριες για το καλοκαίρι, ανήκει το μυθιστόρημα «Το Θέρετρο» της Σάρα Πιρς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Νεκτάριου Καλαϊτζή.

Ένα ειδυλλιακό θέρετρο σ’ ένα νησί στις ακτές της Αγγλίας υπόσχεται την απόλυτη χαλάρωση. Αλλά το ίδιο το νησί, γνωστό και ως Ο Βράχος του Θεριστή, έχει ένα σκοτεινό παρελθόν καθώς εκεί έδρασε κάποτε ένας σίριαλ κίλερ.

Το πιο νεανικό κοινό στο μεταξύ όπως μας αποκάλυψε η Ασπασία Παπαχρίστου διαλέγει βιβλία όπως της 43χρονης Αμερικανίδας Colleen Hoover, με τίτλο «Ατελώς Υπέροχοι» (Εκδόσεις Διόπτρα). Η Hoover θεωρείται εξπέρ νεανικών ιστοριών ρομάντζου και φαντασίας.

Όταν συναντάς κάποιον που είναι καλός για σένα, δεν θα σε γεμίσει με ανασφάλειες εστιάζοντας στα ελαττώματά σου. Θα σε γεμίσει με έμπνευση, γιατί θα επικεντρωθεί στα καλύτερα κομμάτια του εαυτού σου. Τότε δύο άνθρωποι ερωτευμένοι, χαρούμενοι, ελεύθεροι.

Τώρα δύο άνθρωποι βουτηγμένοι στη θλίψη, στην απογοήτευση, στην απελπισία.

Η τέλεια αγάπη ανάμεσα στην Κουίν και στον Γκράχαμ απειλείται από τον ατελή γάμο τους.

Οι αναμνήσεις, τα λάθη και τα μυστικά που θάβουν όλα αυτά τα χρόνια έρχονται στην επιφάνεια και καταλήγουν ΑΤΕΛΩΣ ΥΠΕΡΟΧΟΙ.

Στα βιβλία που κάνουν τη διαφορά το φετινό καλοκαίρι και επιλέγονται από τους αναγνώστες είναι και «Η Δίκη Σουάρεφ» του Χρήστου Χωμενίδη, ένα λογοτεχνικό αφήγημα με θέμα την καρναβαλιστική διάθεση των ανθρώπων, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Από κοντά έχουμε και τον Δημήτρη Σίμο (συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Σώσε με») που επέστρεψε με το νέο του ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια τη Σίλβια Κώτσου και τον αστυνόμο Λάζο, με τίτλο «Πάρε Ανάσα» (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Ο Λεονάρδο Παδούρα που θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος συγγραφέας της Κούβας και μεταξύ των κορυφαίων στη Λατινική Αμερική, γεννημένος στην Αβάνα το 1955, έγραψε το μυθιστόρημα «Έντιμοι Άνθρωποι» (εκδόσεις Καστανιώτης).

Όπως έγραψε η Ισπανική εφημερίδα El Pais, «οι Έντιμοι άνθρωποι είναι το πληρέστερο, το πιο σύνθετο και το πλέον συναρπαστικό σε αυτή τη σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων του, πρωταγωνιστή τον Μάριο Κόντε».

Τέλος στα «κινήσιμα» βιβλία της φετινής θερινής περιόδου είναι η «Κληρονομιά» (εκδόσεις Μίνωας), το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα του πολύκροτου «Σασμού», Σπύρου Πετρουλάκη αλλά και το «Ματωμένο Μετάξι» (εκδόσεις Χάρτινη πόλη) της συγγραφέως Θεοφανίας Ανδρονίκου – Βασιλάκη (Μαύροι Κύκνοι, Κρεσέντο εκδίκησης, Άσπιλοι Ένοχοι), ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα με καταιγιστική πλοκή, διαρκείς ανατροπές και ολοζώντανους χαρακτήρες, που καταδεικνύει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και τις βαθιές πληγές των απραγματοποίητων ονείρων, με φόντο την Αθήνα του 1964 που συνταράσσεται από τη στυγερή δολοφονία της νεαρής γόνου αριστοκρατικής και πλούσιας οικογένειας.

Από τις φετινές θερινές επιλογές δεν λείπουν και βιβλία αυτοβελτίωσης όπως το «Εμείς κ η ψυχή μας, όλα όσα θέλατε να ρωτήσετε έναν ψυχίατρο-ψυχαναλυτή» του Σάββα Σαββόπουλου (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Τέλος υπάρχει και το νέο μυθιστόρημα της γεννημένης στον Πειραιά, συγγραφέως Ευαγγελίας Ευσταθίου με τίτλο "Άγριο Χάραμα" (εκδόσεις Μίνωας) που επίσης συγκαταλέγεται στα ευπώλητα του καλοκαιριού.

Ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα.

Ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture