Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μ. Μανουσάκης - "To Ουζερί Τσιτσάνης" είναι μία ερωτική, μουσική ταινία που θίγει και πολιτικά θέματα όπως ο ρατσισμός και ο ναζισμός"

Μ. Μανουσάκης - "To Ουζερί Τσιτσάνη...

Ο σκηνοθέτης του κινηματογραφικού φιλμ "Ουζερί Τσιτσάνης" βρίσκεται στην Πάτρα και μίλησε στους δημοσιογράφους

«Το “Ουζερί Τσιτσάνης” δεν είναι μία πολιτική ταινία αν και θίγει θέματα όπως ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις και η ανάπτυξη του ναζισμού. Είναι περισσότερο μία ερωτική, μουσική ταινία».

Αυτό ανέφερε μιλώντας στα Πατρινά Μέσα ενημέρωσης ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ξενοδοχείο Βυζαντινόν το μεσημέρι της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 2015.

Η ταινία του κυρίου Μανουσάκη που ήδη πανελλαδικά σε 2 περίπου εβδομάδες προβολής έχει ξεπεράσει τα 75.000 εισιτήρια, περιστρέφεται όπως είπε ο 65χρονος σκηνοθέτης, δημιουργός μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών, γύρω από τρία θέματα, τον έρωτα ενός Χριστιανού και μίας Εβραίας στην Θεσσαλονίκη την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, την δημιουργία μίας κοινωνικής, θρησκευτικής ομάδας και φυσικά το πρόσωπο του 26χρονου τότε συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη που σ’ ένα ουζερί στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης είχε γράψει τότε ορισμένα από τα πιο ωραία του τραγούδια.

«Η μεταφορά του βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη όπου βασίστηκε η ταινία, ήταν μία πρόκληση, να καταφέρεις να βρεις την ουσία και να την μεταφέρεις με τους κανόνες της κινηματογραφικής διήγησης χωρίς να παρεκκλίνεις από το ιδεολόγημα του βιβλίου. Σίγουρα η πλοκή και οι χαρακτήρες που ήταν έτοιμα στο βιβλίο μας υποβοήθησαν στην συγγραφή του σεναρίου αλλά συνάμα ήταν και μία τεράστια ευθύνη δική μας προς τον συγγραφέα. Κάποια σημεία του βιβλίου είναι γεγονός ότι αναπτύχθηκαν λίγο περισσότερο, μετατοπίσαμε δηλαδή την βαρύτητα σε κάποια γεγονότα κρατώντας ωστόσο το βασικό ιδεολόγημα αυτούσιο. Βλέποντας ο θεατής την ταινία αντικρίζει πολλά σύγχρονα παράλληλα.

Ο 26χρονος τότε Τσιτσάνης είχε να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει εμπόδια μίας άτεγκτης, βάρβαρης εποχής όπως τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων και το νεοναζιστικό μόρφωμα που αναπτύχθηκαν την εποχή εκείνη απειλώντας το ευρωπαικό ιδεώδες.

Είναι όπως το δέντρο που το τρώνε μύκητες και αποκτά πληγές, έτσι και ο ιστός της Ελλάδας και της Ευρώπης απειλήθηκε και απειλείται να διαρραγεί από αυτούς τους μύκητες», ανέφερε με νόημα ο κ. Μανουσάκης, ο οποίος υπογράμμισε και την θερμή αγκαλιά και προσφορά του κόσμου της Θεσσαλονίκης όπου γυρίστηκε η ταινία. Είχαμε περισσότερους από 1400 εθελοντές παρόντες επί ημέρες που έρχονταν στις 5.30 το πρωί και έφευγαν στις 7 το απόγευμα χωρίς κανείς να «λιποτακτήσει» από το γύρισμα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν μία ποιότητα στην ταινία, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Στο «Ουζερί Τσιτσάνης» παίζουν 60 επαγγελματίες ηθοποιοί και εμφανίζονται περισσότεροι από 2.500 κομπάρσοι ενώ τα κοστούμια είναι περισσότερα από 3.000.

Ερωτώμενος από το thebest.gr αν υπήρχε άγχος για την εμπορική επιτυχία στη διάρκεια της προετοιμασίας του φιλμ, το οποίο εμπορικά πηγαίνει πολύ καλά, ο κ. Μανουσάκης απήντησε πως μία κινηματογραφική ταινία κοστίζει αρκετά χρήματα και γυρίζοντας ένα φιλμ δεν μπορείς να αποσχιστείς από την εμπορική του πλευρά. Του έχει κάνει εντύπωση όπως μας είπε, η αντιδιαστολή στην άποψη του κοινού με αυτή της επίσημης κριτικής. Είναι αλήθεια πως το κοινό έχει αντιμετωπίσει πολύ πιο θετικά την ταινία σε σχέση με πολλούς κριτικούς που χάρισαν στην ταινία το πολύ δύο αστέρια.

Ο κ. Μανουσάκης πάντως αν και ρωτήθηκε από το thebest.gr για το κόστος της ταινίας, απέφυγε να απαντήσει ή μάλλον απήντησε διπλωματικά λέγοντας πως το 90% είναι ψυχή και μόνο το 10% ευρώ!

«Δίνουμε ότι καλύτερο μπορούμε από τον εαυτό μας, το οποίο δεν μεταφράζεται δραχμικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης. Στην ταινία έχει ένα ρόλο και ο Πατρινής καταγωγής ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης κι όπως μας αποκάλυψε ο κ. Μανουσάκης, ο ρόλος είναι μεν μικρός αλλά σημαδιακός και καθοριστικός.

Μίλησε και για την τηλεόραση όπου έχει σκηνοθετήσει πολλές δημοφιλείς σειρές όπως το «Άγγιγμα Ψυχής» με την Θεοφανία Παπαθωμά, τον Γιάννη Βόγλη και τον Σταύρο Ζαλμά λέγοντας πως η τηλεόραση είναι το σπίτι μας, «με τίμησε και την τιμήσαμε. Δεν κάνω πυραμίδα αξιολόγησης. Είναι εξίσου σημαντικά το θέατρο, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση. Ο κινηματογράφος με το μέγεθος και την σκοτεινή αίθουσα του, η τηλεόραση με την διεισδυτικότητα της κάνοντας μας παρέα και το θέατρο με την άμεση επαφή του κοινού με την ψυχή του ηθοποιού. Όλα έχουν τους κανόνες και την ομορφιά τους».

Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ακόμα πως διάβασε το βιβλίο του κ. Σκαμπαρδώνη πριν από 5 χρόνια  ενώ είχε διαβάσει και τη θεατρική διασκευή του κ. Σκαμπαρδώνη για τη θεατρική παράσταση που είχε ανέβει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο Ηρώδειο πριν 7-8 χρόνια.

Τέλος σε ερώτηση συναδέλφου πως στα έργα του ο κ. Μανουσάκης συνήθως καταπιάνεται με απαγορευμένους έρωτες, ο συμπαθής σκηνοθέτης απήντησε πως ο έρωτας είναι το όχημα μέσα από το οποίο μπαίνει κάποιος στα έγκατα μίας κοινωνίας κι ανάλογα οδηγεί στο γάμο ή στο διαζύγιο. «Ο έρωτας δείχνει πως πάλλεται η κοινωνία», είπε τέλος.

*Να προσθέσουμε πως σε μία από τις πρώτες σκηνές της ταινίας «Ουζερί Τσιτσάνης» κάνει την εμφάνιση της και μία Μrecedes αντίκα του 1939 που ανήκει στον Πατρινό οπερατέρ Σπήλιο Λαλιώτη, σύζυγο της δημοσιογράφου Μαρίας Σιορώκου, η οποία και συντόνισε την συνέντευξη Τύπου του κυρίου Μανουσάκη.

Ο σκηνοθέτης του «Ουζερί Τσιτσάνης» στις 22.00 σήμερα το βράδυ θα παραστεί στην προβολή της ταινίας του στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε όπου και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Το φιλμ διανέμει η εταιρεία Feelgood.

Οι φωτ. είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Με τον υπεύθυνο του Discover Your Way και του ξενοδοχείου Βυζαντινόν Νίκο Μαντά.

Με τον υπεύθυνο του Discover Your Way κα...

Με τον υπεύθυνο του Discover Your Way και του ξενοδοχείου Βυζαντινόν Νίκο Μαντά.

Με τη δημοσιογράφο, συνεργάτιδα του thebest.gr, Κωνσταντίνα Τσίχλα.

Με τη δημοσιογράφο, συνεργάτιδα του theb...

Με τη δημοσιογράφο, συνεργάτιδα του thebest.gr, Κωνσταντίνα Τσίχλα.

Με το δημοσιογράφο, συνεργάτη του thebest.gr, Tάκη Γ. Mαρτάτο.

Με το δημοσιογράφο, συνεργάτη του thebes...

Με το δημοσιογράφο, συνεργάτη του thebest.gr, Tάκη Γ. Mαρτάτο.

Σκηνή από την ταινία.

Σκηνή από την ταινία.

Σκηνή από την ταινία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture