Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Όταν ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε επισκεφθεί με τον Θ. Βέγγο το Ιντεάλ της Πάτρας -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Όταν ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε επισκεφθε...

Είχε έρθει το '59 για την πρεμιέρα της ταινίας "Ο Μιμίκος και η Μαίρη"

Μεγάλη συγκίνηση και στους Πατρινούς λάτρεις του κινηματογράφου προξένησε η θλιβερή είδηση του θανάτου του αλλοτινού ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά και θεάτρου Ανδρέα Μπάρκουλη στα 80 του χρόνια.

Στο ξεκίνημα της καριέρας του, ο Ανδρέας Μπάρκουλής, ψηλός, λεπτός, ευθυτενής είχε έρθει στην Πάτρα το 1959 για να παραστεί στην πρεμιέρα της κοινωνικής, ρομαντικής ταινίας εποχής «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» στο σινέ Ιντεάλ στην οδό Αγίου Νικολάου. Είχε μόλις ξεκινήσει να γίνεται ευρέως γνωστός με τις θαυμάστριες να παραληρούν στο διάβα του.

Ο Πατρινός δημοσιογράφος Γιάννης Μουγγολιάς στο βιβλίο του «100 χρόνια κινηματογράφος στην Πάτρα» είχε συμπεριλάβει σπάνιο φωτογραφικό υλικό από εκείνη την επίσκεψη του Ανδρέα Μπάρκουλη μαζί με τον Θανάση Βέγγο που επίσης έπαιζε στην ταινία, στο Ιντεάλ. Τους δύο ηθοποιούς τους είχε προλογίζει ο αιθουσάρχης Νίκος Καζάκος, ο οποίος και είχε συνδιοργανώσει την πρεμιέρα με τον συνάδελφο του αιθουσάρχη και κινηματογραφιστή Νίκο Μόρφη. Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τότε το Ιντεάλ ενώ οι γυναίκες θεατές στην κυριολεξία κοίταζαν στα μάτια τον Ανδρέα Μπάρκουλη και «έλιωναν».

Η συγκεκριμένη ταινία, «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Γρηγορίου που επίσης είχε ταξιδέψει το ’59 στην Πάτρα και σενάριο του Γιάννη Δαλιανίδη, είχε πάρει σχετικά μέτριες κριτικές και είχε θεωρηθεί ως μελό και γλυκερή, αν και αναφερόταν σε υπαρκτά πρόσωπα και σε πραγματική ιστορία. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε μιλήσει στους θεατές τότε και είχε απαντήσει σε ερωτήσεις τους. Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ξανασυνεργάστηκε όπως το ’64 στο πολύ πιο επιτυχημένο «Δόλωμα» ενώ εποχή έχει αφήσει και ο ρόλος του βουλευτή στο «Τζένη Τζένη» του Ντίνου Δημόπουλου που είχε γυριστεί το 1965 στις Σπέτσες και για συμπρωταγωνίστρια του είχε την Τζένη Καρέζη.

Τι σύμπτωση αλήθεια το βράδυ της Δευτέρας 22 Αυγούστου 2016 λίγες ώρες πριν ο γοητευτικός αυτός ηθοποιός φύγει από τη ζωή, το κανάλι Σκάι πρόβαλλε την ταινία «Μην είδατε τον Παναή» όπου ο Ανδρέας Μπάρκουλης έπαιζε και πάλι με τον Θανάση Βέγγο. Μάλιστα στο απολαυστικό φινάλε του φιλμ ο Ανδρέας Μπάρκουλης ως γόης παντρευόταν το ξανθό, όμορφο κορίτσι της ταινίας ενώ ο Βέγγος την άσχημη, την οποία και βλέποντας την το πρώτο γαμήλιο βράδυ, τρομάζει και το σκάει φωνάζοντας την ατάκα «μην είδατε τον Παναή»!

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η φωτ. είναι από το βιβλίο του Γιάννη Μουγγολιά.

Η φωτ. είναι από το βιβλίο του Γιάννη Μουγγολιά.

Η φωτ. είναι από το βιβλίο του Γιάννη Μουγγολιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture