Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Εγκαινιάζεται εικαστική έκθεση φιλική για παρατήρηση από αμαξίδιο

Πάτρα: Εγκαινιάζεται εικαστική έκθεση φι...

Με έργα του Κωνσταντίνου Καταγά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

«Των οδών το κάλεσμα….στης ψυχής τη δίνη», τιτλοφορείται η εικαστική έκθεση, φιλική για παρατήρηση από αμαξίδιο, του εικαστικού δημιουργού Κωνσταντίνου Ιω. Καταγά που θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 20.5.2019 στις 19:00 στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, στο τμήμα περιοδικών εκθέσεων.

Στην έκθεση όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, θα παρουσιαστούν έργα του εικαστικού Κωνσταντίνου Καταγά τα οποία ισορροπούν ενεργειακά και συνομιλούν με μία κυκλική εγκατάσταση - «Θεραπευτική μάνταλα», διαμέτρου 1,80 μ., από πετρώματα, βότανα και μπαχαρικά, δημιουργία του εικαστικού καλλιτέχνη και εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής, Νίκου Αναγνωστόπουλου. Η έκθεση προσδοκά, με βιωματικούς διαλόγους αποτυπωμένους μέσω της μελάνης στο χαρτί, ανεξάρτητα από το ερέθισμα και την πηγή έμπνευσης, να ανοίξει και να διατηρήσει ανοικτά τα θέματα συμβίωσης σε μια πόλη φιλική για όλους.

Προσδοκά να ενώσει πολίτες, φορείς, παράγοντες και θεσμικά όργανα απέναντι στην κοινή προσπάθεια. Προσδοκά να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους μπορεί για μια Επανεκκίνηση στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας πόλης φιλικής για όλους.

Κάθε νους μπορεί να αποτελέσει το σκάφος... για πολύ καλύτερα ταξίδια στη ζωή, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Διάρκεια έκθεσης: Από τις 18.5.2019 έως τις 30.6.2019.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 38-40, 26442

τηλ. : 2613 616100.

*Όπως επισημαίνεται, η εξασφάλιση προσβασιμότητας της αίθουσας της περιοδικής έκθεσης, η ύπαρξη τουαλέτας ΑμεΑ και η μελέτη του ύψους τοποθέτησης των έργων που εκτίθενται είναι οι παράμετροι που καθιστούν την συγκεκριμένη Εικαστική Έκθεση φιλική για παρατήρηση από αμαξίδιο.

*Στις 21-22-23 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθεί Τριημερία/Συνέδριο με θέμα: «Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους. Ενδιαφέρομαι για το συνάνθρωπό μου, συμβάλλω στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία».

Ο Κωνσταντίνος Καταγάς έχει γεννηθεί στον Πειραιά το 1958 και πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στο Μοσχάτο. Από το 1983 είναι πτυχιούχος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 1987 ζει και εργάζεται στην Ερμούπολη της Σύρου.

Έχει επιμεληθεί περιοδικά (Adobe magazine, new λουκούμι, Ακατοίκητο, Συριανά γράμματα και άλλες εκδόσεις), έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων μεταξύ των οποίων: «Δυο Ιστορίες της Πράγας» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, «Ιστορίες του Σέρλοκ Χόλμς» του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, «Η Αρκούδα» του Ουίλιαμ Φώκνερ, «Μπάμπης Χάρος & Υιός» της Λουκρητίας Δούναβη, «Δώσε τη μπάλα ρε ατομιστή... δε βλέπεις ότι είμαι μόνος;» του Βασίλη Καλλή, «Μικρά Σινιάλα» του B.D.Foxmoor, «Μικρά Σινιάλα, Μέρος δεύτερο» του B.D.Foxmoor κ.ά. Εκονογραφεί παραμύθια της Μαρίας Ρούσσου.

Το 2005 έλαβε τιμητική διάκριση στα βραβεία ΕΒΓΕ. Ιούνιος 2016: Πρώτη θέση παγκόσμια για το λογότυπο που χάραξε, για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης (5η Σεπτέμβρη), για την Παγκόσμια Εταιρεία Κακώσεων Σπονδυλικής Στήλης (ISCoS & ISCoS SCI Day Committee) και θα είναι το λόγοτυπο παγκοσμίως των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας. (www.worldsciday.org). Νοέμβριος 2017: Τρίτο βραβείο παγκοσμίως, της αφίσας του, με τίτλο “Yes, we can!” για λογαριασμό της Διεθνούς Εταιρείας Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) η οποία αναρτήθηκε στο 52ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς εταιρείας στο Δουβλίνο.

Η αφίσα υποβλήθηκε από το Τμήμα Μελέτης και Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Έχει προσφέρει σχέδιά του και δημιουργκά του σε Ιατρικά Συνέδρια, περιοδικό τύπο, εταιρικά έντυπα, διαδίκτυο.

Έχει συγγράψει και εκδώσει τα βιβλία:

2007: τίτλος «Τα ΦΥTA των ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ι». ΙSBN: 978-96089472-0-7, 12ετής έρευνά για την αυτοφυή χλωρίδα των Κυκλάδων (taxonomy). 442 σελίδες, περισσότερες από 350 φωτογραφίες.

2012: «Η Αποκατάσταση είναι ένα είδος ζωής • Το ζω αυτό ή το ονειρεύομαι;», ένα κόμικ 78 σελίδων, ISBN: 978-960-92692-2-3.

2018: “Ψυχής Περιστροφές”. ISBN. 978-960-92692-3-0. 90 σελίδες 17X32 cm., δίγλωσση έκδοση, Αγγλικά/Ελληνικά, με 182 σχέδια, 69 σκίτσα, 2 κολάζ και 7 ποιήματα.

Έχει εκθέσει έργα του (ατομικές εκθέσεις) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερμούπολης, στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων στο Ίλιον, στην αίθουσα «Γ.&Ε. ΒΑΤΗΣ» του δήμου Ερμούπολης, στο Ξενοδοχείο Σάνη-Χαλκιδική, στο Ξενοδοχείο Αthenaeum Intercontinental, στο κτήμα Λαφαζάνης στις Αρχαίες Κλεωνές, στο Art cafe ΚΥΚΕΩΝ, στο Eye’s walk festival 2016 του Europass project στην Ελευσίνα, στο Λαογραφικό Μουσείο Κω, στο παλιό Χάνι στην Κω, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες, αίθουσα Yenudi Menuhin Mezzazine, στην PS u ART Gallery στην Αθήνα και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές δράσεις.

Από το 2014 οργανώνει δράσεις τις οποίες εντάσσει στο «the rest[art] project» - Επανεκκίνηση, όπως το 2018 την εθελοντική Διημερίδα στο Αμφιθέατρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων, με θέμα: “Ενδιαφέρομαι για το συνάνθρωπό μου, συμβάλλω στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία. Ερμούπολη, μια πόλη φιλική για όλους” με στόχευση την αποφυγή απώλειας κάθε ρανίδας συναισθηματικής ενέργειας στην Σύρο.

Ενεργοποιεί τη συνάντηση φορέων, υπηρεσιών, πολιτών και ΑΜεΑ για μια καλύτερη πόλη για όλους.

Ιστοσελίδα: www.restart.net.gr

fb: konstantinos katagas | http://kkatagas.tumblr.com | https://www.flickr.com/photos/katagas/

Η φωτ. είναι από το restart.net.gr

Η φωτ. είναι από το restart.net.gr

Η φωτ. είναι από το restart.net.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture