Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η Νόνικα Γαληνέα είχε πρωτοξεχωρίσει παίζοντας πλάι στην Α. Βουγιουκλάκη στην "Κόρη του Ήλιου"

Η Νόνικα Γαληνέα είχε πρωτοξεχωρίσει παί...

Συμπτωματικά η ταινία αυτή παραγωγής του 1971, προβάλλεται απόψε Παρασκευή 2/6/2023 στις 22.00 στην ΕΡΤ1

Λίγο πριν κλείσει τα 85 της χρόνια έφυγε από κοντά μας κάνοντας φτωχότερο τον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο, η σημαντική και πάντα αριστοκρατική και φινετσάτη πρωταγωνίστρια Νόνικα Γαληνέα. Η είδηση ότι έσβησε η αγαπητή αυτή ηθοποιός που άφησε τη σφραγίδα της κυρίως στο θέατρο ενώ το καλλιτεχνικό dna της κληρονομήθηκε επάξια στις δύο κόρες της, ηθοποιούς Αριέττα Μουτούση και Αμαλία Μουτούση, λύπησε τον κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου και το πλατύ κοινό.

Η Νόνικα Γαληνέα με σπουδές υποκριτικής στο Θέατρο Τέχνης, υποδύθηκε κλασικούς ρόλους, ανάμεσα τους αυτός της «Επιστροφής της Γηραιάς Κυρίας» στο θέατρο Ιλίσια και για πολλά χρόνια ήταν θεατρικό ζευγάρι αλλά και ζευγάρι στη ζωή με τον αείμνηστο Αλέκο Αλεξανδράκη, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν περίπου 18 χρόνια, το 2005.

Ένα άγνωστο παρασκήνιο για το ξεκίνημα της Νόνικας Γαληνέα και τις πρώτες της εμφανίσεις στο σινεμά, εξιστόρησε ο Μάκης Δελαπόρτας με τον γνωστό γλαφυρό τρόπο του στο νέο του βιβλίο για “Τα Backstage του ελληνικού σινεμά”. O Mάκης Δελαπόρτας λοιπόν αναφέρεται στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Η Κόρη του Ήλιου» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που γυρίστηκε το 1971 με πολλά εξωτερικά γυρίσματα στην Κωπαίδα όπου είχε παίξει ένα μικρότερο ρόλο της αντίζηλου της Αλίκης, η Νόνικα Γαληνέα. Την Γαληνέα την είχε προτείνει για το ρόλο η ίδια η Αλίκη στον σκηνοθέτη και είχαν μία χαρακτηριστική σκηνή μαζί όπου η Νόνικα Γαληνέα εντυπωσίασε όχι μόνο με το ταλέντο της αλλά και με το θάρρος & τόλμη της τον Ντίνο Δημόπουλο, ο οποίος και διέβλεψε πως θα πήγαινε πολύ μπροστά καλλιτεχνικά, πράγμα που όντως συνέβη.

Στη σκηνή λοιπόν μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η αξέχαστη εθνική μας σταρ είχε το συνήθειο αφού ξεκινούσε τις ατάκες της προφίλ στον κινηματογραφικό φακό μετά να αρχίζει να γυρίζει και να παίζει κοιτάζοντας μπροστά την κάμερα. Η Νόνικα Γαληνέα λοιπόν πανέξυπνη ακολούθησε & έκανε κι αυτή το ίδιο. Ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος στην αρχή εκνευρίστηκε και φώναζε cut. Eν τέλει η σκηνή γυρίστηκε και ο Ντίνος Δημόπουλος απευθυνόμενος τότε στη νεαρή ηθοποιό Νόνικα Γαληνέα της μίλησε με πολύ θερμά & κολακευτικά λόγια.

Συμπτωματικά η ταινία «Η Κόρη του Ήλιου» προβάλλεται απόψε Παρασκευή 2/6/2023 στις 22:00 στην ΕΡΤ1. Στο συγκεκριμένο φιλμ που είχε πρωτοπροβληθεί τα Χριστούγεννα του 1971 στις κινηματογραφικές αίθουσες κόβοντας κοντά στα 320.000 εισιτήρια, παίζουν και οι Κώστας Καρράς, Νίκος Γαλανός, Τζένη Ζαχαροπούλου, Σπύρος Καλογήρου, Παντελής Ζερβός, Λαυρέντης Διανέλλος, κ.α.

Η παραγωγή ήταν της Φίνος Φιλμ και η πολύ ωραία μουσική του Μίμη Πλέσσα.

Το 1972 παίχθηκε στους κινηματογράφους μία άλλη μεγάλη παραγωγή «Η Κόμησσα της Κέρκυρας», μία μουσική κωμική ταινία της Φίνος Φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου με την αμίμητη Ρένα Βλαχοπούλου και τον Αλέκο Αλεξανδράκης, γυρισμένη στην πανέμορφη Κέρκυρα, τόπο καταγωγής της Βλαχοπούλου, όπου η Νόνικα Γαληνέα είχε επίσης έναν αξιοπρόσεκτο, υποστηρικτικό ρόλο, αυτόν της Φρόσως.

Το ενδιαφέρον στοιχείο με την ταινία αυτή που είναι πλημμυρισμένη από την μουσική και τα τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού, είναι ότι σύμφωνα με το σενάριο γεννιέται ειδύλλιο μεταξύ της σιόρας Αντζολίνας (Ρένα Βλαχοπούλου) και του Σωτήρη Καρέλη (Αλέκος Αλεξανδράκης). Ως γνωστόν έμελλε στην πορεία ο Αλεξανδράκης να συνδεθεί καλλιτεχνικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο με την Νόνικα Γαληνέα, ωστόσο στην ταινία δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Η ταινία "Η Κόμησσα της Κέρκυρας" στην α’ προβολή της τον Φεβρουάριο του 1972 έκοψε 310.583 εισιτήρια και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

Η Νόνικα Γαληνέα λοιπόν υπήρξε μία ηθοποιός με κύρος, με ταλέντο στη σκηνή, μία γυναίκα που απέπνεε σοβαρότητα, κομψότητα και είχε καταφέρει να αποκτήσει το δικό της πιστό κοινό στο θέατρο.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture