Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Λονδίνο: Το βεστιάριο της στέψης, μανδύες και στέμματα γεμάτα χρυσοκλωστές και ανεκτίμητα πετράδια

Λονδίνο: Το βεστιάριο της στέψης, μανδύε...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Το… layering του Καρόλου που ανακύκλωσε τα πάντα από τους προγόνους του- όλα royal ιστορικά κειμήλια

Eάν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε την τελετή στέψης του Καρόλου αυτό το Σάββατο, που αποτελεί μέγα ιστορικό γεγονός για τη Βρετανία καθώς γίνεται μετά από 70 ολόκληρα χρόνια με κάθε μεγαλοπρέπεια, θυμηθείτε πως θα «παρελάσουν» στο Westiminster Abbey κειμήλια-αξιοθέατα μυθικής, ιστορικής αξίας, δηλαδή κομμάτια της εθνικής βασιλικής συλλογής.   

 Μιλάμε για τρία εκθαμβωτικά στέμματα – δυο για τον βασιλιά και ένα για τη βασίλισσα- καθώς και ρούχα και αξεσουάρ με άφθονο χρυσό, πολύτιμες πέτρες, αριστοτεχνικά κεντήματα και συμβολικό διάκοσμο. Όλα, στη σύγχρονη εποχή μοιάζει να ξεπήδησαν από παραμύθι και φαντάζουν υπερβολικά, αλλά συνθέτουν ένα απαράβατο τελετουργικό, μοναδικό στον κόσμο. Για όσους σέβονται το πρωτόκολλο αλλά και για εκείνους που μιλούν για ένα κακόγουστο show, είναι δεδομένο πως η εκδήλωση θα πρωτοστατήσει στην παγκόσμια επικαιρότητα και θα απασχολήσει την ειδησεογραφία για μέρες.

 

Το στέμμα της Αυτοκρατορίας αριστερά και...

Το στέμμα της Αυτοκρατορίας αριστερά και του Αγίου Εδουάρδου δεξιά

Σε ηλικία 74 ετών, ο Κάρολος Γ (όπως θα αποκαλείται ο νέος μονάρχης) θα αποκτήσει τον τίτλο του Βασιλιά της Κοινοπολιτείας, όπως ανέκαθεν ονειρευόταν, μέσα στο εμβληματικό μνημείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Η γκαρνταρόμπα του θα βασιστεί σε ενδυμασίες των προκατόχων του, τις οποίες «φρέσκαραν» ειδήμονες με τεράστια προσήλωση. Δεν θέλησε να δημιουργηθεί τίποτα καινούριο, λόγω της εμμονής του με την παράδοση και το οικολογικό πνεύμα της ανακύκλωσης.

Μπαίνοντας στο Αββαείο στη 1 το μεσημέρι, θα φοράει την κρατική τήβεννο από βελούδο, γούνινη ερμίνα και χρυσοκλωστή που ανήκε στον παππού του Γεώργιο IV. Μετά όμως, στο ξεκίνημα της τελετής, θα τον δούμε πολύ πιο απλό, με την λιτή, λευκή τουνίκ «Colobium sindonis» που υποκλίνεται στο Θεό με ταπεινότητα. Στη συνέχεια θα ξεπροβάλει η super glam «Supertunica», ένα μακρυμάνικο ολόχρυσο πανωφόρι, που φτιάχθηκε για το βασιλιά Γεώργιο V το 1911. Ένα απίστευτα λαμπερό ρούχο, που έκτοτε εμφανίζεται σε κάθε στέψη γεμάτο χειροποίητα στοιχεία και θα ολοκληρωθεί με μια επίσης αστραφτερή ζώνη από μετάξι και αραμπέσκ κεντήματα.

Επάνω από αυτά θα μπει ο αυτοκρατορικός μανδύας, ο οποίος χρονολογείται από το 1821. Ολοκέντητος με κορώνες, αετούς, τριαντάφυλλα, τριφύλλια κ.α. ζυγίζει 4 κιλά και θα χρειαστεί η βοήθεια του διαδόχου Ουίλιαμ για να φορεθεί. Το look περιλαμβάνει επίσης ένα με κεντημένο δερμάτινο γάντι  από τη Στέψη του Γεώργιου VI, ώστε να μπορέσει να σηκώσει το βασιλικό σκήπτρο, ενώ ήδη θα έχει κρατήσει ένα χαρακτηριστικό σπαθί και μια χρυσή σφαίρα με σταυρό στην κορυφή.

Το όλο θέαμα της περιβολής του Καρόλου θα ολοκληρώσει βέβαια το περίφημο στέμμα του Αγίου Εδουάρδου. Θησαυρός του 13ου αιώνα, με 444  πετράδια, κυρίως ρουμπίνια, αμέθυστους και ζαφείρια. Το μεσαιωνικό κειμήλιο δημιουργήθηκε το 1649 και ανανεώθηκε το 1661.  Γαρνίρεται με βελούδο και γούνα και είναι πολύ … «κινηματογραφικό». Το είχε φορέσει στο αντίστοιχο γεγονός το 1953 και η βασίλισσα Ελισάβετ.  

Το αυτοκρατορικό στέμμα είχε τοποθετηθεί...

Το αυτοκρατορικό στέμμα είχε τοποθετηθεί στο φέρετρο της Ελισάβετ

Μετά από όλα αυτά, ο μονάρχης θα αλλάξει πιθανότατα με την μοβ τήβεννο της Αυτοκρατορίας, ώστε να επιδείξει επιπλέον την πλέον ασήκωτη κορώνα, τη λεγόμενη «Αυτοκρατορική» με τους 3.000 πολύτιμους λίθους, η οποία κατά την αείμνηστη μητέρα του είναι αφόρητη στο κεφάλι και όπως είχε πει αλληγορικά «μπορεί να σου σπάσει το λαιμό». Με αυτό το στέμμα  κατά το έθιμο, ο Κάρολος θα χαιρετήσει αργότερα στο μπαλκόνι του Μπάκινχαμ.

Αυτό το headpiece χρησιμοποιείται σε διάφορες περιστάσεις και εκδηλώσεις και το είχαν εναποθέσει στο φέρετρο της Ελισάβετ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Φτιάχθηκε το 1937 για τη στέψη του Γεωργίου ΙV, με έμπνευση στέμμα του 1838 της βασίλισσας Βικτωρίας.  Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Harpers Bazaar, είναι στολισμένο με 2.868 διαμάντια, 17 εντυπωσιακά ζαφείρια και 269 μαργαριτάρια περιλαμβάνοντας, όπως το πρώτο, επένδυση βελούδου και γούνας. Κάθε πετράδι έχει τη δική του διαδρομή στην ιστορία αλλάζοντας χέρια και τόπους.

Το στέμμα που προορίζεται για την Καμίλα...

Το στέμμα που προορίζεται για την Καμίλα με τα διαμάντια από τη Νότια Αφρική

Και η Καμίλα όμως θα φορέσει στέμμα, συγκεκριμένα την Queen Mary's Crown. Το συγκεκριμένο κομμάτι εθεάθη για πρώτη φορά το 1911 στη στέψη της συγκεκριμένης βασίλισσας και λαμπρύνεται από τα εκπληκτικά διαμάντια Cullinan III, IV και V που όμως συνδέονται με το ιμπεριαλιστικό παρελθόν του Ηνωμένου Βασιλείου και ηθικά θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί στη Νότια Αφρική. Συνολικά πάντως, το εν λόγω στέμμα αστράφτει από 2200 διαμάντια και σαν σχήμα θυμίζει αυτά του Καρόλου.
 

 Ειδήσεις Τώρα

Όταν ο Άλμπερτ Μπουρλά, κάνει μια στάση μεταξύ Σιγκαπούρης, Ιαπωνίας και Καλιφόρνιας, για να έρθει Πάτρα

Πάτρα: Η επεισοδιακή σύλληψη μεταναστών και των διακινητών τους πάνω στη Γέφυρα του Ρίου- ΦΩΤΟ

Πάμε παραλία: «Εξερευνήσαμε» τα καινούρια trends στα μαγιό, έτοιμες για … αποκαλύψεις;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View