Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το θρυλικό φιλμ "Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι" με τον Μάρλον Μπράντο ξανά στις Ελληνικές αίθουσες

Το θρυλικό φιλμ "Το Τελευταίο Τανγκ...

Από τις 20/4/2023, από τη New Star σε επανέκδοση & σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια

Για τους Πατρινούς σινεφίλ που ενδεχομένως βρεθούν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ας έχουν κατά νου πως θα προβληθεί από την Πέμπτη 20/4/2023 σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια και σε επανέκδοση από την New Star, η θρυλική ταινία που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην εποχή που είχε πρωτοβγεί, το 1973, «Το τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» του Ιταλού σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με τον καθηλωτικό Μάρλον Μπράντο, κάτοχο 2 βραβείων α’ ανδρικού ρόλου και τη Μαρία Σνάιντερ.

Η ταινία είμαι ακατάλληλη για κάτω των 18 ετών.

Η αδυσώπητα ωμή απεικόνιση της σχέσης ανάμεσα σε ένα κορίτσι και σε έναν ασυμβίβαστο μεσήλικα.

Μία από τις πιο σκανδαλώδεις σχέσεις όλων των εποχών.

H αγάπη, η αγωνία και η απόγνωση είναι διάχυτα παντού! - The New York Times

Από τις πιο έντονα συναισθηματικές εμπειρίες που σας έχουν συμβεί. - Chicago Sun-Times

«“Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι” θα πρέπει να γίνει ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου συγκρίσιμο με τις 29 Μαΐου 1913 –τη νύχτα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά “Η τελετουργία της άνοιξης” του Στραβίνσκι– στη μουσική ιστορία» - Πολίν Καέλ – New Yorker

Η νοημοσύνη του  Μπερτολούτσι είναι ιδιαιτέρως απροκατάληπτη. Μέρος της συγκλονιστικής επίδρασης του Τελευταίου Ταγκό είναι ότι βυθιζόμαστε στην άποψη του Πολ για την κοινωνία. Ο  Μπερτολούτσι έχει ένα πληθωρικό χάρισμα να παράγει σεκάνς που μοιάζουν με άριες, κι έδωσε στον Brando κάποιες σκη­νές που πραγματικά «τραγουδούν».   

Μια ταινία θρίαμβος του παλιού, του σινεμά τέχνης, εκείνου που σύντομα επρόκειτο να αντικατασταθεί από την απόλυτη επικράτηση των μαζικά προσανατολισμένων ταινιών blockbuster.

Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (1941-2018)

Σενάριο: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Φράνκο Αρκάλι, Ανιές Βαρντά

Φωτογραφία: Βιτόριο Στοράρο

Μοντάζ: Φράνκο Αρκάλι, Ρομπέρτο Περπινιάνι

Μουσική: Γκάτο Μπαρμπιέρι

Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Μαρία Σνάιντερ, Ζαν-Πιερ Λεό.

Διάρκεια: 136 λεπτά

Γαλλία, Ιταλία, 1973, Έγχρωμο.

Υπόθεση

Ο Πολ, ένας μεσήλικας Αμερικανός που ζει στο Παρίσι, προσπαθεί να υπερβεί την αυτοκτονία της γυναίκας του. Η Ζαν, μια όμορφη νεαρή κοπέλα, ετοιμάζεται ανήσυχα να παντρευτεί τον Τομ, που γυρίζει μια ταινία cinema-verite, κινηματογραφώντας την καθημερινή ζωή της. Ο Πολ και η Ζαν θα χτίσουν μια γεμάτη πάθος σχέση που βασίζεται αποκλειστικά στο σεξ, προσπαθώντας, ο καθένας, να γεμίσει τα κενά που του δημιουργεί η πιο σύνθετη πραγματικότητα.

Κριτική από τον Νίνο-Φενέκ Μικελίδη

"Η έλλειψη του έρωτα αλλά και τα αποτελέσματα της θλίψης είναι στο επίκεντρο  της θαυμάσιας αυτής ερωτικής ταινίας  γύρω από ένα μεσήλικα Αμερικανό, που αναζητεί την λύτρωση στο σαδομαζοχιστικό σεξ με μια νεαρή Γαλλίδα.

Είναι ευχάριστο να βλέπεις πόσο μεγάλος ηθοποιός παραμένει ο Μάρλον Μπράντο, όποιο ρόλο κι αν ερμηνεύσει. Στην επανέκδοση της θαυμάσιας αυτής καθαρά ερωτικής, επίμαχης στην εποχή της, ταινίας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Ο Μπράντο, σε μια από τις πιο συγκρατημένες και ολοκληρωμένες ερμηνείες του, ενσαρκώνει τον μεσήλικο, μοναχικό  Αμερικανό, που η γυναίκα του έχει πρόσφατα αυτοκτονήσει. Σε αντίδοτο της θλίψης  του, ο ήρωας αναζητεί, σε ένα απρόσωπο διαμέρισμα  του Παρισιού, το απλό, σαδομαχιστικό, ασυγκράτητο σεξ στην αγκαλιά μιας νεαρής χίπι Γαλλιδούλας (Μαρία Σνάιντερ).

Ένα σεξ σε όλες τις μορφές του, που στην εποχή του (ειδικά εξαιτίας της περιβόητης σκηνής σοδομισμού με βούτυρο) είχε προκαλέσει διάφορες λογοκρισίες".

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την α' προβολή της τολμηρής αυτής ταινίας.

Ο Μπράντο που την προηγούμενη χρονιά είχε κερδίσει το 2ο του Όσκαρ για τον 'Νονό", προτάθηκε στην απονομή του 1974 για το Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου για το "Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι".

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture