Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τραγωδία στα Τέμπη Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια Σεισμός στην Τουρκία ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει στις 21 Μαρτίου 2023 με πλούσιο πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επ...

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και σε άλλες πόλεις όπως η Λάρισα και η Πάτρα, στην αίθουσα του Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει στις 21 με 29 Μαρτίου 2023 για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, με πλούσιο πρόγραμμα και σε περισσότερες πόλεις. Εκτός από την Αθήνα (αίθουσες Δαναός, Άστορ, Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος) και τη Θεσσαλονίκη (Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές), το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα (Victoria Cinemas), την Πάτρα (στην αίθουσα του Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη), τα Χανιά (Αττικόν) καθώς και το Ηράκλειο (Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου).

«Το Φεστιβάλ είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει ότι το σινεμά, μια λαϊκή και δημοκρατική τέχνη, είναι πάντα "παρών" όταν το χρειάζεσαι, έτοιμο να σε παρηγορήσει, να σου ανοίξει νέους ορίζοντες, να σου προσφέρει την απόλαυση της ψυχαγωγίας και να τονώσει την περιέργεια και τον προβληματισμό» ανέφεραν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Nicolas Eybalin και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων Θοδωρής Κουτσαύτης.

Όπως τόνισαν οι ίδιοι, «περισσότερο από ποτέ, το φετινό φεστιβάλ επιδιώκει μέσω του προγραμματισμού του να ενθαρρύνει την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες». Στην αρχή της συνέντευξης αναφέρθηκαν στην τραγωδία στα Τέμπη: «Η τραγωδία αυτή, που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας , στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά, μάς συγκλόνισε όπως και όλους τους Έλληνες. Η σκέψη μας είναι σε όλους τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν πρόωρα και μοιραζόμαστε το πένθος των κοντινών φίλων και συγγενών τους» υπογράμμισαν.

Πρόγραμμα σε 7 ενότητες

Η φετινή διοργάνωση σηκώνει αυλαία την Τρίτη 21 Μαρτίου στο Παλλάς με την τελευταία ταινία του σημαντικού Γάλλου σκηνοθέτη Φρανσουά Οζόν με τίτλο «Το έγκλημά μου», που βγήκε στις γαλλικές αίθουσες πριν λίγες μέρες, και θα κλείσει στις 29 Μαρτίου στην αίθουσα Δαναός στη Λ. Κηφισίας με την ταινία του Μαρτέν Μπουρντουλόν, «Οι τρεις σωματοφύλακες: Ντ' Αρτανιάν», που θα κάνει την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα της αρχές Απριλίου στη Γαλλία. (Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος θα γίνει με πρόσκληση, ενώ θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός δελτίων εισόδου για το κοινό).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, με 51 μεγάλου μήκους ταινίες, 6 μεσαίου και 12 μικρού μήκους ταινίες, παρουσιάζεται σε 7 ενότητες και θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία για 9 μέρες να ανακαλύψει ταινίες σε αβάν πρεμιέρα, αποκλειστικές προβολές, συναντήσεις με συντελεστές και παράλληλες δράσεις.

Δέκα (10) ταινίες παρουσιάζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα, 6 ταινίες σε ειδικές προβολές, ενώ το Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναδεικνύει 17 ταινίες που δεν έχουν βρει ακόμα ελληνική διανομή. Φέτος μάλιστα, η σημαντική συμμετοχή των γαλλόφωνων πρεσβειών οδήγησε στη δημιουργία ξεχωριστής ενότητας στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το Πανόραμα των Γαλλόφωνων Πρεσβειών, με συμμετοχές από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Τσεχία, την Ρουμανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η διοργάνωση φιλοξενεί και ένα εκτενές θεματικό αφιέρωμα, με τίτλο «Φύλο και Σινεμά», το οποίο παρουσιάζει μέσα από 8 ταινίες μια επισκόπησή της εξελισσόμενης αναπαράστασης του φάσματος του φύλου στη γαλλόφωνη μεγάλη οθόνη, από το 1933 ως το 2023.

Η Λευκή Κάρτα δίνεται φέτος στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Brive - Rencontres Internationales du moyen métrage, που γιορτάζει τα 20 του χρόνια. Αυτό το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ προωθεί τη κινηματογραφική φόρμα της μεσαίου μήκους που αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη το ταλέντο των δημιουργών, και μοιράζεται μαζί μας έξι ταινίες από πρόσφατες διοργανώσεις του. Δύο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ένα κινηματογραφικό εργαστήρι και ένα ειδικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους για σινεφίλ 6+ απαρτίζουν τις «Νεανικές προβολές».

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολόκληρη η μαρτυρία ντοκουμέντο της Σιμόν Βέιλ για την εμπειρία της στα στρατόπεδα εξόντωσης του Άουσβιτς, στο πλαίσιο μιας ειδικής εγκατάστασης, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, θα διοργανωθούν και δυο ανοιχτές συζητήσεις με ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους επαγγελματίες γύρω από τη φόρμα της μεσαίου μήκους ταινίας και τις προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στήριξη στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 23η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς.

Ειδικότερα, η φετινή έκδοσή του είναι συνδιοργάνωση με την Unifrance, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Ακόμη, συμπράττει με τους Έλληνες διανομείς για το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και τις ειδικές προβολές, ενώ συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το φεστιβάλ Animasyros και το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας- ATHICFF για την παρουσίαση ειδικών και νεανικών προβολών. Επίσης, συνεργάζεται με την Mooviereel και το φεστιβάλ Petit Plan για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες.

Τέλος η φετινή κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ απαρτίζεται από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γιάννη Οικονομίδη, ο οποίος θα είναι και ο Πρόεδρος της επιτροπής και τους Κάτια Γκουλιώνη (ηθοποιός), Φοίβο Δεληβοριά (μουσικός, ηθοποιός), Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους (ηθοποιός) και Φώτη Σεργουλόπουλο (τηλεπαρουσιαστής, ηθοποιός).

Ενιαία τιμή εισιτηρίου για όλες τις προβολές: 6 ευρώ.

Η πώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.ifg.gr/events/23o-festival-gallofonou-kinimatografou/.

Με στοιχεία & από το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture