Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ο υπέροχος Τζουντ Χιρς στα 87 του χρόνια μπορεί να κερδίσει το Όσκαρ β' ανδρικού για το "The Fabelmans"

Ο υπέροχος Τζουντ Χιρς στα 87 του χρόνια...

Τον θυμόμαστε από το τηλεοπτικό "Taxi" και κυρίως από το ρόλο του συμπονετικού ψυχίατρου στο "Συνηθισμένοι Άνθρωποι" του Ρ. Ρέντφορντ όπου είχε πάλι προταθεί για Όσκαρ πριν από 42 χρόνια!

O ρόλος του ως ο παράξενος θείος του βασικού ήρωα στο εν μέρει αυτοβιογραφικό φιλμ του σπουδαίου Στίβεν Σπίλμπεργκ «The Fabelmans» του χάρισε υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου με αρκετές μάλιστα πιθανότητες να το πάρει παρότι στην ταινία δεν έχει πάνω από 2-3 σκηνές αλλά πραγματικά κλέβει την «παράσταση».

Ο λόγος για τον 87χρονο (στις 15 Μαρτίου 2023 θα γίνει αισίως 88) Αμερικανό ηθοποιό από τη Ν. Υόρκη, Τζουντ Χιρς - Judd Hirsch και όπως εύστοχα έγραψε η εφημερίδα The Guardian, αν κερδίσει θα σπάσει το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε ηλικία ηθοποιού που κερδίζει το βραβείο Όσκαρ της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας.

Όσο κι αν μοιάζει παράξενο, αυτή είναι η μόλις 2η υποψηφιότητα για τον Χιρς για το βραβείο Όσκαρ και ήρθε 42 ολόκληρα χρόνια μετά από την απονομή του 1981 όπου ήταν & πάλι υποψήφιος για β’ ανδρικό για τον υπέροχο ρόλο του ψυχιάτρου – ψυχοθεραπευτή του νεαρού Κόνραντ (Τίμοθι Χάτον) στο εξαιρετικό κοινωνικό φιλμ «Συνηθισμένοι άνθρωποι», σκηνοθετικό ντεμπούτο τότε του σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ που σάρωσε τα Όσκαρ εκείνης της χρονιάς. Ο Τζουντ Χιρς έμελλε να χάσει το βραβείο από τον νεαρό ηθοποιό Τίμοθι Χάτον.

«Πρέπει να πω πως αισθάνομαι απίστευτα τυχερός», είπε ο συμπαθής ηθοποιός μαθαίνοντας τα καλά νέα της υποψηφιότητας του για το θαυμάσιο και συγκινητικό φιλμ του Steven Spielberg «The Fabelmans» που είδαμε και στην Πάτρα, ταινία που διεκδικεί με αξιώσεις 7 συνολικά Όσκαρ στην απονομή της 12ης Μαρτίου 2023.

Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Steven Spielberg, και το γεγονός πως το σενάριο είναι καλογραμμένο και καλοπαιγμένο δημιουργεί συναισθήματα στους θεατές και αυτό είναι υπέροχο”, τόνισε ο Τζουντ Χιρς αναγνωρίζοντας πως ο ρόλος του αν και μικρός ήταν «κλειδί» στην όλη ιστορία μιας και ουσιαστικά παρακίνησε τον ανιψιό του να παλέψει να υλοποιήσει τα όνειρα του και δη την λατρεία του στην κινηματογραφική κάμερα.

Η συνολική παρουσία του στην ταινία είναι γύρω στα 10 λεπτά αλλά ο ρόλος του μένει στο μυαλό των θεατών.

Ο ρόλος που έκανε στην πολύ δημοφιλή τηλεοπτική σειρά στα τέλη του ’70 «Taxi» του ABC, ενός ταξιτζή, του Άλεξ που μιλούσε ακατάπαυστα είχε ως αποτέλεσμα δύο βραβεία Emmy και φυσικά το ρόλο στην ταινία «Ordinary People – Συνηθισμένοι άνθρωποι», ενός ψυχιάτρου που όπως είχε πει ο Robert Redford, “ήταν & λίγο τρελούτσικος”.

Ο ιδιαίτερα σεμνός Τζουντ Χιρς μάλιστα είχε ομολογήσει σ’ ένα δημοσιογράφο ότι καθώς ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του Όσκαρ καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου με τον Τίμοθι Χάτον που είχε και το δύσκολο ρόλο του γιου που ζητά ψυχιατρική βοήθεια μετά το θάνατο του αδελφού του σε δυστύχημα στη θάλασσα όπου ήταν μαζί, “έλεγα στον εαυτό μου ‘μην κερδίσεις, είναι αρκετό και τιμητικό ότι προτάθηκες και ευχαριστώ γι’ αυτό’ και εν τέλει δεν κέρδισα".

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στα γυρίσματα τ...

Με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στα γυρίσματα του "The Fabelmans".

Oι φωτ. του Τζουντ Χιρς από το "The Fabelmans" είναι από την ανάρτηση του The Guardian & έχουν credit: Merie Weismiller Wallace/NBC Universal.

Το καστ του τηλεοπτικού "Taxi"...

Το καστ του τηλεοπτικού "Taxi". Έπαιζε και ο Ντάνι Ντε Βίτο.

Σε δύο χαρακτηριστικές σκηνές από το &qu...

Σε δύο χαρακτηριστικές σκηνές από το "Ordinary People" του Ρόμπερτ Ρέντφορντ με τον Τίμοθι Χάτον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture