Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πάτρα: Προβολή την Τετάρτη 1η Μαρτίου από τον «Γυμνό Οφθαλμό» του ντοκιμαντέρ "Αυτοπροσωπογραφία"

Πάτρα: Προβολή την Τετάρτη 1η Μαρτίου απ...

Στις 21.45 στη 2η αίθουσα του Πάνθεον - Το ντοκιμαντέρ "Αυτοπροσωπογραφία" ρίχνει φως στην ζωή της Νορβηγίδας σπουδαίας φωτογράφου Λένε Μαρίε Φόσσεν

Προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ με τίτλο "Αυτοπροσωπογραφία" θα πραγματοποιήσει ο «Γυμνός Οφθαλμός» του Νίκου Καββαδία την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 στη 2η αίθουσα του Πάνθεον στη Γούναρη και Κανακάρη.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, με αυτήν την προβολή νιώθω να ξεχρεώνω ακόμα ένα γραμμάτιο προς τους συν-οδοιπόρους, συν - ονειροπόλους και σιν - ενόχoυς, που ευλαβικά ακολουθούν τον "γυμνό οφθαλμό" τρεις και πλέον δεκαετίες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο στο "Σινέ Παντάνασσα", σε μια ειδική εκδήλωση, παρουσίασα αποσπάσματα από τις ταινίες, που επιθυμώ διακαώς κάποια στιγμή σύντομα να μοιρασθώ μαζί σας.

Οι περισσότερες από αυτές είναι μικρά ή μεγάλα κινηματογραφικά διαμάντια, τα οποία, δυστυχώς, δεν βρήκαν διανομή στην χώρα μας.

Αυτές οι ταινίες είναι τα γραμμάτια, που νιώθω, ότι πρέπει να σας τα ξεπληρώσω με την προβολή τους.

Υπάρχει, όμως, ένα ερώτημα, που, το ομολογώ, η απάντησή του με τρομάζει: και τι θα γίνει, όταν ξεπληρώσω όλα τα γραμμάτια;

Αυτό αφήνω να το απαντήσετε, όπως σας το λέει ο νους, η καρδιά και οι "γυμνοί οφθαλμοί" σας...

Οφείλω να γράψω, ότι δεν είναι διόλου τυχαία η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας για την προβολή της συγκεκριμένης ταινίας.

Σε μία παρακμάζουσα πόλη με ανάλογο Καρναβάλι, που τα νεογέννητα μοιάζουν να γεννιούνται με μάσκες, ο "γυμνός οφθαλμός" έρχεται να θυμίσει, όχι τι σημαίνει Πατρινός (αλήθεια τι σημαίνει;), αλλά τι σημαίνει να προσπαθείς, κάτω από απίστευτα σκληρά κτυπήματα, να παραμένεις Άνθρωπος.

Επίσης θέλω να πω ένα ταπεινό και βγαλμένο από τα βάθη της καρδιάς μου "Ευχαριστώ!" στην Χριστίνα Σορδίνα (Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα) και στην Σοφία Πουλουπάτη (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου). Αυτές ξέρουν...

Για το τέλος άφησα αυτούς, που θα μπορούσα να τους αποκαλέσω χορηγούς, αλλά προτιμώ να τους αποκαλώ και να τους νιώθω φίλους.

Βλέπετε τα λογότυπα των επιχειρήσεών τους στην αφίσα.

Τραγουδούν κι αυτοί ένα "μπλουζ με σφιγμένα δόντια". Ίσως γι' αυτό κι επέλεξαν να είναι σταθερά στο πλευρό του "γυμνού οφθαλμού".

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Σκηνοθεσία: Katja Høgset

Συν - σκηνοθεσία: Margreth Olin, Espen Wallin

Σενάριο: Katja Høgset, Margreth Olin

Διεύθυνση φωτογραφίας: Lars Erlend Tubaas Øymo, Øystein Mamen

Μοντάζ: Helge Billing

Ήχος: Andreas Lindberg Svensson

Μουσική: Susanne Sundfør

Παραγωγή: Speranza Film

Παραγωγοί: Margreth Olin

Χρώμα: Έγχρωμο

Χώρα Παραγωγής: Νορβηγία

Έτος Παραγωγής: 2020

Διάρκεια: 78 λεπτά.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η "Αυτοπροσωπογραφία" είναι ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, που ρίχνει φως στην ζωή της Νορβηγίδας σπουδαίας φωτογράφου Λένε Μαρίε Φόσσεν (Lene Marie Fossen).

Η Λένε Μαρίε, θέλοντας, όπως η ίδια εξομολογείται, να μείνει γιά πάντα παιδί, σταμάτησε να τρώει όταν ήταν, μόλις, δέκα χρόνων.

Στην αρχή το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε ιατρικά κι όλα έδειχναν, ότι ήταν ήταν κάτι, που πέρασε και τελείωσε.

Δυστυχώς η ζωή τα είχε αλλιώς γραμμένα γιά την τόσο ταλαντούχο, μα ταυτόχρονα και τόσο τραγική Λένε Μαρίε.

Μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής της (18.08.1986 - 22.10.2019) πάλεψε θαρραλέα το θηρίο της ανορεξίας, καταφεύγοντας στην Τέχνη της Φωτογραφίας.

Χωρίς καν να έχει σπουδάσει σε κάποια σχολή, έμαθε μόνη της στην πράξη τα μυστικά της Φωτογραφίας κι εξέπληξε τους πάντες, όταν έχοντας στο πλευρό της τον 73χρονο διάσημο Νορβηγό φωτογράφο Morten Krogvold, άρχισε, μέσα από Εκθέσεις, να εκθέτει τις υπέροχες φωτογραφικές συνθέσεις της και να γίνεται γνωστή.

Η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Χίος, θα αποτελέσει τον φωτογραφικό Παράδεισό της.

Εκτός από τα εξαιρετικά πορτραίτα ντόπιων και προσφύγων (κυρίως μικρών παιδιών) η Λένε Μαρίε θα μετατρέψει ένα εγκαταλελειμμένο λεπροκομείο σε μοναδικό σκηνικό γιά τις απίστευτα όμορφες και γεμάτες πόνο "Αυτοπροσωπογραφίες" της.

Η αυτοδίδακτη Λένε Μαρίε θα αποδειχθεί εξαιρετική στην σύνθεση, στο χρώμα και στον φωτισμό, ενώ θα τολμήσει να εκθέσει ακόμα και, σχεδόν, γυμνό το υποσιτισμένο και φρικτά σκελετωμένο κορμί της.

Στην Χίο οι ντόπιοι την νιώθουν δική τους κι εκείνη ονειρεύεται να παντρευτεί έναν Έλληνα!

"Οι φωτογραφίες μου δεν έχουν να κάνουν με την Ανορεξία", έλεγε η Λένε Μαρίε. "Έχουν να κάνουν με τον Ανθρώπινο Πόνο".

Το φιλμ τεκμηρίωσης "Αυτοπροσωπογραφία" ολοκληρώθηκε ενόσω η Λένε Μαρίε ήταν ακόμα στην ζωή και πρόλαβε, μάλιστα, να το δει ολοκληρωμένο.

Το ντοκιμαντέρ, μέσα από το σπουδαίο έργο της Λένε Μαρίε, μιλάει για την δύναμη της Τέχνης, την ίδια στιγμή, που βάζει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το είδος της θεραπείας, που χρειάζονται οι άνθρωποι, που έρχονται αντιμέτωποι με το τέρας της Ανορεξίας...

Η "Αυτοπροσωπογραφία" δεν είναι απλά μια ταινία.

Είναι μια ταινία ΠΡΟΣ - ΕΥΧΗ!!!

Προβολή στο μικρόΠΑΝΘΕΟΝ (Δημητρίου Γούναρη 34, Πάτρα - τηλ.: 2610-325778) την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023.

Ώρα έναρξης: 9.45 το βράδυ.

Διοργανωτής: γυμνός οφθαλμός.

Με την υποστήριξη: Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα, Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Αφίσα προβολής: sin1891pge

Σελίδα της προβολής στο facebook: https://www.facebook.com/events/1181301649195712

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture