Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Οι βραβευμένοι Robocores πήγαν το project για τους τυφλούς μαθητές στο... σχολείο

Πάτρα: Οι βραβευμένοι Robocores πήγαν το...

Οι Robocores πήγαν στο 45ο δημοτικό σχολείο Πατρών

Η Αλίκη Ράγκου από την ομάδα των πατρινών παιδιών με το όνομα "Robocores" επισκέφθηκε το 45ο δημοτικό σχολείο Πατρών, μετά από πρόσκληση της εκπαιδευτικού Τασιοπούλου Γεωργίας, τη Δευτέρα 13/02/2023 για να παρουσιάσει τη βραβευμένη τους κατασκευή ρομποτικής με τίτλο pop2see". https://www.pop2see.com/

Η κατασκευή αυτή που έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της μαθησιακής διαδικασίας για τα άτομα με προβλήματα όρασης, έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς που διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Ρομποτικής.

Πρόκειται για το σύστημα συσκευών Pop2See Smart Class, που περιλαμβάνει μια κάμερα η οποία διαβάζει τον πίνακα της τάξης, μετασχηματίζοντας σε ήχο και σε ψηφιακό κείμενο τις σημειώσεις που βρίσκονται πάνω σε αυτόν, καθώς κι ένα πληκτρολόγιο ανάγνωσης και γραφής Braille (Μπράιγ), που μετατρέπει σε κείμενο στα αγγλικά, ό,τι πληκτρολογήσει ο μαθητής με κώδικα Μπράιγ, ώστε να τα παραλάβει ψηφιακά ο βλέπων καθηγητής. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον τυφλό μαθητή να διαβάσει, όπως έχει συνηθίσει με την αφή, μέσω ακίδων που ανεβοκατεβαίνουν.

 

"Γιατί ασχοληθήκαμε;" ρώτησε η Αλίκη. "Ένα τυχαίο γεγονός έγινε η αφορμή για να αρχίσει αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Μια μέρα ενώ ήμουν στο Λύκειο, έσπασαν τα γυαλιά μου και χωρίς αυτά δεν βλέπω να διαβάσω και φυσικά ούτε μπορούσα να αντιγράψω από τον πίνακα." Τότε σκέφτηκε ότι αφού η ίδια έχει αυτή τη δυσκολία τότε τι κάνουν μέσα στην τάξη τα τυφλά παιδιά και μάλιστα όταν δεν έχουν παράλληλη στήριξη; Δεν έπρεπε να αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία! Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο! Έτσι η ομάδα ξεκίνησε να ψάχνει τον τρόπο...

Η Αλίκη μάς παρουσίασε την πορεία τους προς την επιτυχημένη κατασκευή, μας έδειξε πόσο σημαντικό είναι για τα άτομα αυτά να χρησιμοποιούν όχι μόνο την ακοή, αλλά και την αφή για τη διαδικασία της μάθησης και πόσο πείσμα χρειάζεται κανείς να τα καταφέρει, όταν έχει θέσει σωστούς στόχους και να μην απογοητεύεται από τις δυσκολίες. Κατέκτησαν 2η θέση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής αλλά, έχουν την 1η θέση στην καρδιά μας!!!

Τα παιδιά των Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεων συμμετείχαν ενεργά, είδαν τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής, παρακολούθησαν βίντεο από το ταξίδι των παιδιών με συνοδοιπόρο τη γνωστή TikToker, Anna Balan και κατέκλυσαν με ερωτήσεις την Αλίκη.

 

Τέλος, αλλά σίγουρα όχι τελευταίος, ο μαθητής του Ε1, Κωνσταντίνος Κούλης μάς μίλησε για την αστροβιολογία, τα ρομπότ και τη συμβολή τους στην τεχνολογία και επιστήμη και παρουσίασε τη δική του κατασκευή ρομποτικής.

Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος έχοντας ως πρότυπο το μηχάνημα εξερεύνησης στον πλανήτη Άρη Mars 2020 Perseverance Rover, που εκτοξεύτηκε στον κόκκινο πλανήτη τον Ιούλιο του 2020, μας παρουσίασε ένα αντίγραφό του. Το Rover “Perseverance” σχεδιάστηκε λεπτομερώς από τη NASA ώστε να διαθέτει το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Βασικός του στόχος είναι η συλλογή αρειανών δειγμάτων από τα πετρώματα του, που θα επιστραφούν στη Γη με κάποια μελλοντική αποστολή.

Η κατασκευή του μαθητή μας, που έχει γίνει χρησιμοποιώντας το LEGO Education SPIKE Prime, έχει προγραμματιστεί να ανιχνεύει αυτόματα το ύψος από το έδαφος και να αναγνωρίζει χρώματα. Λειτουργεί με αισθητήρα φωτός και απόστασης από το έδαφος, και την κατασκεύασε ο ίδιος σε πολύ λίγο χρόνο.

Η ημέρα αυτή σίγουρα αποτέλεσε όχι μόνο ημέρα μάθησης, αλλά και έμπνευσης και ενθουσιασμού για όλους μας... Μπράβο παιδιά!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις