Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Το uncover stories στη Δυτική Αχαΐα- Η νέα εκπομπή των Πατρινών Θάνου Νασόπουλου και Κωνσταντίνου Μαρκέτου

Το uncover stories στη Δυτική Αχαΐα- Η ν...

Προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 22:00

Η νέα εκπομπή των Πατρινών Θάνου Νασόπουλου και Κωνσταντίνου Μαρκέτου, που προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 22:00 στο νέο τηλεοπτικό σταθμό Attica, επισκέφθηκε τον μεγάλο καταυλισμό Ρομά στα Σαγέικα.

Λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία ενός ακόμη Ρομ, λίγους μόλις μήνες μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, ενώ το σύνθημα των ρομά για "δικεοσηνι" γίνεται λόγια οργής και αγώνα σε κάθε πολίτη, o τηλεοπτικός φακός μπήκε στα μέρη που οι τοπικοί “άρχοντες” επισκέπτονται μόνο προεκλογικά.

Μέσα στα παραπήγματα, σε έναν άλλον κόσμο, έναν κόσμο φτώχειας, ξεχασμένο από το κράτος, συνάντησαν ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους και φαντάζονται έναν άλλον κόσμο. Η Μαρία, ο Φώτης, ο Βαγγέλης, ο Λευτέρης και ο Κωνσταντίνος που ζουν και αγωνίζονται για έναν άλλον κόσμο, δίχως αποκλεισμούς και διαχωρισμούς στα όνειρα.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν την ανεπάρκεια του κράτους. Άνθρωποι που ζουν δίπλα σε έλη, χωρίς δρόμους, που με τις ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών πλημμύρισαν ακόμη μια φορά, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν για την οικοσκευή τους.

Η ύδρευση και ο ηλεκτροφωτισμός δεν έχουν επεκταθεί, παρά τις υποσχέσεις των Δημάρχων, σε όλο τον καταυλισμό με αποτέλεσμα ο κ. Βαγγέλης να μαζεύει νερό με την κανάτα για να μπορέσει να πλύνει τα εγγόνια του.

 

Άνθρωποι ελεύθεροι, πρόσχαροι, φιλόξενοι οι Ρομά της Δυτικής Αχαΐας άνοιξαν τα σπίτια τους για τους δημοσιογράφους. Με τον ίδιο τρόπο που τα ανοίγουν κάθε τέσσερα χρόνια στους πολιτικούς που παρελαύνουν από τον καταυλισμό και ύστερα όχι μόνο τους ξεχνούν, αλλά στέκονται απέναντί τους με τις αποφάσεις τους.

Μήπως όμως ο ρατσισμός απέναντι στους Ρομά δεν είναι μόνο θεσμικός; Η Μαρία ανέφερε πώς όταν πήγαινε να ενημερωθεί για την πρόοδο των παιδιών της στο σχολείο, ένιωθε τα εχθρικά βλέμματα των άλλων γονιών. Ο Λευτέρης κατήγγειλε πώς οι μη Ρομά γονείς, οι μπαλαμός δηλαδή, άλλαξαν σχολείο στα παιδιά τους, για να μη συνυπάρχουν με παιδάκια Ρομά, γκετοποιώντας ακόμη περισσότερο αυτή την ομάδα. Ο Κωνσταντίνος που ζει 24 χρόνια στο ίδιο χωριό, δεν έχει καταφέρει ποτέ του να πιει έναν καφέ στην καφετέρια του χωριού του, καθώς οι Ρομά πελάτες είναι ανεπιθύμητοι.

Ένα σύγχρονο απαρτχάιντ υπάρχει στις μέρες μας στην Ελλάδα και σε αυτό έχουν συμβάλλει τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και η στάση της ίδιας της κοινωνίας. Μια κοινωνία που επιτρέπει δίπλα της να υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε θερμοκήπια, παιδιά που μεγαλώνουν εκεί που φυτρώνουν οι ντομάτες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight