Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Αντίο στον σπουδαίο ρομαντικό συνθέτη Μπαρτ Μπάκαρα - "Έφυγε" στα 94 του χρόνια

Αντίο στον σπουδαίο ρομαντικό συνθέτη Μπ...

Είχε κερδίσει 8 Γκράμμυ αλλά και 3 βραβεία Όσκαρ, τα 2 για την ταινία "Οι Δύο Ληστές" το 1970

Ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση στους μουσικόφιλους και όχι μόνο, προξένησε η είδηση πως πέθανε από φυσικά αίτια την περασμένη Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 στα 94 του χρόνια στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, ο συνθέτης Burt Bacharach – Μπαρτ Μπάκαρα, ο αποκαλούμενος και «χρυσοδάκτυλος» των μεγάλων μουσικών επιτυχιών.

Ο εκλιπών μουσικός δημιουργός, γεννημένος τον Μάιο του 1928, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της ποπ στα 60s αν και πολλά κομμάτια του ανήκουν θα λέγαμε και στη σφαίρα της σόουλ και κάντρι μουσικής.

Όπως έγραψε η εφημερίδα τα Νέα, ο Μπάκαρα ήταν ένας κομψός ποπ συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος, παραγωγός δίσκων και περιστασιακός τραγουδιστής, του οποίου τα τραγούδια που γνώρισαν επιτυχία κυρίως στη δεκαετία του 1960 & πολλά απ’ αυτά κατάφεραν ν’ αντέξουν στο χρόνο.

Ο Burt Bacharach είναι γεγονός πως εμπνεύστηκε από τη ρομαντική αισιοδοξία της δεκαετίας του ‘60ς.

Η εκπρόσωπός του Τίνα Μπρέισαμ επιβεβαίωσε τον θάνατο του, όπως μετέδωσε την Πέμπτη 9/2 το Associated Press. Δεν δόθηκε συγκεκριμένη αιτία.

Ένας σκληροπυρηνικός ρομαντικός, του οποίου το ώριμο στυλ θα μπορούσε να περιγραφεί ως βαγκνερική lounge μουσική, ο Bacharach συνδύασε τις χρωματικές αρμονίες και τις μακριές, γωνιώδεις μελωδίες της συμφωνικής μουσικής του τέλους του 19ου αιώνα με τη σύγχρονη, αφρώδη ποπ ενορχήστρωση και στόλισε το όλο μείγμα με μια στακάτη ρυθμική ορμή.

Οι συνθέσεις του ενσάρκωναν τον εκλεπτυσμένο ηδονισμό σε μια γενιά νέων ενηλίκων που ήταν μόλις λίγα χρόνια μεγαλύτεροι από τους Beatles, ανέφεραν τα «Νέα».

Ο Μπάκαρα συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα όπως η Ντιόν Γουόργουικ, ο Τομ Τζόουνς, ο Φρανκ Σινάτρα, οι Beatles, η Αρίθα Φράνκλιν, αργότερα ο Έλβις Κοστέλο (μάλιστα ένας κοινός τους δίσκος αναμένεται να βγει τον Μάρτιο), έγραψε διαχρονικές επιτυχίες όπως τα τραγούδια «I Say A Little Prayer», «Walk On By» και «What The World Needs Now Is Love», κέρδισε 8 Γκράμμυ, 1 βραβείο Τόνι καθώς και 3 Όσκαρ, τα 2 στην απονομή του 1970 για τη μουσική της ταινίας “Butch Cassidy and the Sundance Kid – Οι Δύο Ληστές” του Τζορτζ Ρόι Χιλ με τους Πολ Νιούμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ καθώς και για το τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία με τίτλο “Raindrops Keep Falling on My Head” που έμεινε έκτοτε κλασικό.  

Από τη ζωή του Μπάκαρα δεν είχαν λείψει και κάποιες καλλιτεχνικές αποτυχίες που τον είχαν κάνει για ένα διάστημα να κάνει πίσω από τη μουσική, μετά το 1973 ενώ το 2017, τον Ιανουάριο, η κόρη του από το γάμο του με την ηθοποιό Άντζι Ντίκινσον, Νίκι είχε βρεθεί νεκρή στα 40 της χρόνια. Όπως είχε γνωστό η κοπέλα έπασχε από το σύνδρομο Αsperger- μια ήπια παραλλαγή αυτισμού.

Στο σάιτ του variety δημοσιεύτηκε ένα αναλυτικό άρθρο με τίτλο «γιατί ο Burt Bacharach ήταν ο σπουδαιότερος ρομαντικός συνθέτης της εποχής του».

O τελευταίος του γάμος ήταν με την Jane Hansen το 1993, δύο χρόνια μετά το διαζύγιο του από την στιχουργό Carole Bayer Sager. Με τη Sager μάλιστα είχαν κερδίσει το 1982 το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για την ταινία «Arthur». Από τις ωραιότερες συνεργασίες τους που μάλιστα πήρε και Grammy το 1987 ήταν το κομμάτι "That's What Friends Are For" που είχε ερμηνεύσει η Ντιόν Γουόργουικ.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture