Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καστανάς στην Πάτρα εν έτει 2023 - Τρεις οι εναπομείναντες- Τι λέει στο thebest.gr o Nίκος Ζυγούρας- ΒΙΝΤΕΟ

Καστανάς στην Πάτρα εν έτει 2023 - Τρεις...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Το επάγγελμα που χάνεται και εκείνοι που επιμένουν

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι καστανάδες της Πάτρας. Ένα επάγγελμα που μετρά δεκαετίες ζωής, ωστόσο φθίνει σχεδόν κάθε χρόνο. Οι συνθήκες εργασίας στα πεζοδρόμια της πόλης με κάθε καιρό (βροχή, αέρα, κρύο) το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο.

Τα έσοδα πενιχρά. Ο κύριος Νίκος πουλάει τα κάστανά του στο ίδιο σημείο εδώ και χρόνια. 12 κάστανα κοστίζουν 2 ευρώ μας λέει, όταν τον ρωτάμε αν βγαίνει κάποιο αξιόλογο έσοδο από τη δουλειά. Πάνω κάτω 250 ευρώ του αφήνει το ψήσιμο των καστάνων κάθε μήνα. 

Ο Νίκος Ζυγούρας είναι ένας από τους τρεις εναπομείναντες καστανάδες της Πάτρας. Αρνείται να αφήσει το πόστο του στο κέντρο της Πάτρας και ειδικότερα στη συμβολή της Μαιζώνος με την Κολοκοτρώνη, ακόμη κι όταν βρέχει και φυσάει. Ένα ακόμη παγωμένο πρωϊνό, τον βρήκαμε και μιλήσαμε μαζί του.

 

Ο Νίκος Ζυγούρας μιλά για τη δουλειά του

Ο καστανάς ήταν πάντα εποχιακό επάγγελμα. Ξεκινούσε τη δουλειά του στις αρχές του Φθινοπώρου και δούλευε μέχρι το τέλος του Χειμώνα. Είναι από τα λίγα παραδοσιακά επαγγέλματα που δεν εξαφάνισε ο χρόνος, ωστόσο και αυτό τείνει να χαθεί πλέον. Η ακρίβεια ακόμη και στα κάρβουνα, το κάνει ασύμφορο κάποιες μέρες. 

Κάθεται στο καρεκλάκι του συνήθως με πλάτη σε κολώνα του πεζοδρομίου ώστε να μη τον χτυπά ο παγωμένος άνεμος. Ο κ. Νίκος αφήνει τη μυρωδιά του ψημένου κάστανου να λειτουργήσει υπερ του. Μέχρι να πυρώσει η φωτιά, χαρακώνει μ’ ένα μαχαίρι τα κάστανα και στη συνέχεια τα ρίχνει στη σχάρα να ψηθούν. Κάποιοι λίγοι που γνωρίζουν τη νοστιμιά του κάστανου και τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνδυαστεί, θα σταματήσουν για να αγοράσουν λίγα κάστανα. Κάπως έτσι βγαίνει σιγά σιγά το μεροκάματα. “Μικρό το μεροκάματο… και η κάψα μου μεγάλη” που έλεγε και ο Ζήκος αλλα αυτό μπορεί και αυτό συνεχίζει και κάνει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις