Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Όσα πρέπει να ξέρεις για τα κάστανα και μία νόστιμη συνταγή για σούπα

Όσα πρέπει να ξέρεις για τα κάστανα και ...

Ο φθινοπωρινός καρπός στη διατροφή σου

Τα πρώτα κάστανα έκαναν την εμφάνιση τους και πλέον μπορούμε να το πούμε και επίσημα: η εποχή που η ζεστή σοκολάτα θα γεμίζει τα χέρια μας είναι πολύ κοντά. Πριν, όμως, από αυτό, τι θα έλεγες να μάθεις μερικά πραγματάκια για τον πιο φθινοπωρινό καρπό και μετά να τον προσθέσεις στη διατροφή σου;

Δεν έχει και τόσες πολλές θερμίδες. Ας ξεκινήσουμε από το πιο ευχάριστα: το κάστανο αποτελείται κατά 50% νερό, info υπεραρκετό, για να καταλάβεις ότι μπορείς να το απολαμβάνεις χωρίς ενοχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 50 γρ. καστάνων σου προσθέτουν περίπου 150 θερμίδες, ενώ την ίδια στιγμή οι κλασικοί ξηροί καρποί γύρω στις 300. Μπορείς, λοιπόν, να τον καταναλώσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά πάντα με μέτρο, για να μην καταστρέψεις τη δίαιτα σου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου. Θέλεις αντιοξειδωτικά; Tότε, μην παραλείψεις το κάστανο… Άλλη μία ιδιότητα που κάνει τα κάστανα να διαφέρουν από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς είναι εκείνη της αντιοξειδωτικής δράσης. Συγκεκριμένα, έχει χαρακτηριστεί ως η τροφή – θησαυρός της βιταμίνης C. 100 γραμμάρια κάστανα περιέχουν το 72% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Και οι ελεύθερες ρίζες (τα “σκουπιδάκια” των κυττάρων) και οι τοξίνες θα φύγουν από το σώμα και το δέρμα σου. Taste It!

Σου προσφέρει και ενέργεια. Μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, θυμίζει περισσότερο μία τροφή πλούσια σε άμυλο, όπως για παράδειγμα, τις πατάτες. Αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, σε γεμίζει με ενέργεια, ειδικά εκείνη τη στιγμή που είσαι στο γραφείο και αισθάνεσαι τις δυνάμεις και την όρεξη σου για δουλειά να σε εγκαταλείπουν.

Μην υποτιμάς τις φυτικές του ίνες. Μπορεί να μην είναι υπεραρκετές, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα μικρό μπολάκι με κάστανα δεν μπορεί να καταπολεμήσει το αίσθημα της πείνας και τη λιγούρα που συνήθως κάνει το στομάχι σου να γουργουρίζει τις πιο ακατάλληλες στιγμές.

Λιγότερο λίπος, περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Αν βάλεις το κάστανο στην ίδια ζυγαριά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, τότε σίγουρα, θα διαπιστώσεις ότι περιέχει μικρότερα ποσοστά, αλλά και αρκετά στοιχεία, τα οποία ο οργανισμός σου χρειάζεται και δεν βρίσκει σε αρκετές τροφές. Κάλιο, για εσένα που δεν θες να τρως μόνο μπανάνα. Μαγνήσιο, για εσένα που δεν θέλεις να πιάνονται οι μύες σου μετά από κάθε προπόνηση. Ασβέστιο, αν δεν τρελαίνεσαι και πολύ για τα γαλακτοκομικά και σίδηρος, αν τα κρεατικά δεν είναι η αδυναμία σου. 

Τι θα έλεγες, αντί της κλασικής τους μορφής, να τα μετατρέψεις σε μία χορταστική – και φθινοπωρινή- σουπίτσα; Πριν μοιραστώ μαζί σου τα υλικά που θα χρειαστείς, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι το κάστανο δεν έχει ίχνος γλουτένης στην καρδιά του, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να το καταναλώσεις ακόμα και αν έχεις δυσανεξία σε αυτό το συστατικό.

Τα συστατικά σου

3 φλιτζάνια ψημένα κάστανα

2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3/4 φλιτζανιού καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

3 ζωμοί κοτόπουλου

1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι

1/4 κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C.

Σε ένα ταψί, προσθέτεις τα λαχανικά και τα ψήνεις, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μίξερ, αναμειγνύεις τα κάστανα, τα λαχανικά το ελαιόλαδο και το ζωμό σε μέτρια ένταση. 

Τα χτυπάς πολύ καλά, μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

Προσθέτεις το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το αλάτι και το πιπέρι.

Τα αφήνεις να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας και προσθέτοντας λίγο νερό, αν κρίνεις ότι χρειάζεται. 

Σερβίρεις τη σούπα σε 4 πιάτα.

 Πηγή:tlife

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life