Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Με επιτυχία η εκδήλωση ιστορικής μνήμης για την Κύπρο -ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Με επιτυχία η εκδήλωση ιστορικής ...

Από την ΕΣΗΕΠΗΝ, τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών και τον Σύνδεσμο Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή»

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου-Νήσων - ΕΣΗΕΠΗΝ, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών και ο Σύνδεσμος Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή», πραγματοποίησαν εκδήλωση ιστορικής μνήμης με θέμα: «Κύπρος-Ήπειρος- Κύπρος» στο Αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Η εκδήλωση είχε θέμα αφενός στην εθελοντική συμμετοχή Κυπρίων στους Βαλκανικούς πολέμους, έχοντας ως παράδειγμα τον εν ενεργεία Δήμαρχο Λεμεσού Χριστόδουλο Σώζο, που έπεσε στο Μπιζάνι στις 6 Δεκεμβρίου 1912 για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων και αφετέρου την «Κυπριακή τραγωδία», για τον άνισο ηρωικό αγώνα αξιωματικών και στρατιωτών, με αναφορά στον Γιαννιώτη Ανθυπολοχαγό Π.Ζ. Γεώργιο Παπαλαμπρίδη, που με «δική του θέληση πολέμησε στην πρώτη γραμμή», ως διοικητής του Β΄Λόχου του 399 τάγματος Πεζικού και έπεσε στις 22 Ιουλίου 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκου Κενεβέζου, που απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των Πρόεδρων, της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκου Κορτέση, του Πανηπειρωτικού, Αλέξανδρου Χάιδα και της «Αχαιών Ακτή», Αναστάσιου Στασή.

Συμμετείχε και ο Σύλλογος Αγωνιστών Κύπρου 1974 Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα», με χαιρετισμό-παρέμβαση του γενικού γραμματέα, Γιώργου Βουρλιόγκα. Την εκδήλωση επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος, γενικός γραμματέας ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κώστας Θεοδωρόπουλος και συντόνισε ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, Θανάσης Μπαμπανέβας.

Στην εκδήλωση μίλησαν, η αρχιτέκτων Βασιλική Φαρμάκη, για τον «ήρωα Γεώργιο Παπαλαμπρίδη» και ο επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, για «τις σχέσεις της Ηπείρου με την Κύπρο στη νεότερη εποχή, με έμφαση την κυπριακή συμβολή στην απελευθέρωση της Ηπείρου».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture