Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ο Γιώργος Δίπλας στο thebest.gr για το «Εννιά φορές η θάλασσα»: Επιμένω στην ομορφιά της ποίησης και της μελωδίας

Ο Γιώργος Δίπλας στο thebest.gr για το «...
Μαρτάτος Tάκης

Η πρωτότυπη μουσική παράσταση με 9 μεγάλα τραγούδια σαν μουσικά μονόπρακτα σε μουσική του Γ. Δίπλα, θα παρουσιαστεί το σαββατοκύριακο 29 και 30/10/2022 στο θέατρο act

Ο Πατρινός πιανίστας, συνθέτης και καθηγητής Γιώργος Δίπλας είναι ένας ταλαντούχος, ευαίσθητος και εξαιρετικά δημιουργικός καλλιτέχνης και το αποδεικνύει με τις ιδιαίτερες δουλειές που παρουσιάζει κάθε φορά. Αυτό το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Οκτωβρίου 2022 το Πατρινό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία πρωτότυπη μουσική παράσταση που ετοίμασε, στο θέατρο act, στις σκάλες Γεροκωστοπούλου με τίτλο «Εννιά φορές η θάλασσα» που όπως ο ίδιος μας εξήγησε είναι ένα λογοπαίγνιο καθώς η παράσταση βασίζεται & περιλαμβάνει 9 μεγάλα τραγούδια σαν μουσικά μονόπρακτα που συνέθεσε μελοποιώντας 8 σημαντικούς ποιητές.

Πρόκειται για ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, του Κώστα Καρυωτάκη, του Δημήτρη Μαρκαντωνάτου, του Νίκου Καββαδία, του Κωνσταντίνου Καβάφη αλλά και του Κάρολου Μπωντλαίρ, του Κώστα Βάρναλη και της Ελευθερίας Θάνογλου.

«Όλα τα συγκεκριμένα ποιήματα έχουν ως κοινό συστατικό στοιχείο τους τη θάλασσα αλλά όχι τη θάλασσα του καλοκαιριού με τη ξεγνοιασιά & τα καΐκια, αλλά το βαθύ μπλε επιχειρώντας ένα πιο εσωτερικό ταξίδι με όχημα τα λόγια των ποιητών», εξήγησε μιλώντας στο thebest.gr ο Γιώργος Δίπλας προσθέτοντας πως παράλληλα με τα τραγούδια, θ’ ακουστούν και μικρά αποσπάσματα από την «Θαλασσινή Ωδή» του Φερνάντο Πεσσόα. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια, Δέσποινα Γκοτσοπούλου που είναι αδελφή του δημοφιλούς Αχαιού ηθοποιού Δημήτρη Γκοτσόπουλου.

Η Δέσποινα Γκοτσοπούλου όπως μας θύμισε ο Γιώργος Δίπλας, έχει ήδη κάνει ένα δίσκο με τους Πατρινούς Carte Postale, είναι μουσικός και εκπαιδευτικός και φοιτά και σε δραματική σχολή κάνοντας θέατρο. Με τον Γιώργο Δίπλα έχει ξανασυνεργαστεί πρόπερσι στην ιδιαίτερα επιτυχημένη μουσικοθεατρική δουλειά «Πραξαγόρα» ως κορυφαία του χορού αλλά και πρόσφατα το περασμένο καλοκαίρι στο μουσικό αναλόγιο «Είμαι Ξένος» με θέμα την Μικρασιατική καταστροφή σε σκηνοθεσία του Περικλή Βασιλόπουλου στην Ιθάκη.

Ο ίδιος ο Γιώργος Δίπλας αποδίδει και δύο από τα τραγούδια του κονσέρτου «Εννιά φορές η θάλασσα». Ερμηνεύει το ποίημα του Νίκου Καββαδία ντουέτο με την Δέσποινα Γκοτσοπούλου και το «Άλμπατρος» του Μπωντλέρ, σόλο.

«Θα έλεγα πως αυτή η νέα μου δουλειά είναι διαφορετική απ’ ότι έχω κάνει στο παρελθόν και σαν γραφή που έχει εξελιχθεί τα τελευταία τρία χρόνια αλλά κι εγώ ο ίδιος συμμετέχω πιο ενεργά αποδίδοντας δύο από τα τραγούδια αλλά και διαβάζοντας τα κείμενα του Πεσσόα», τόνισε ο Γιώργος Δίπλας.

Στο ερώτημα τι θα εισπράξει ο θεατής από την παράσταση «Εννιά φορές η θάλασσα», ο Γιώργος Δίπλας που μας μίλησε σ’ ένα μικρό διάλειμμα από τα μαθήματα του στο Πατραϊκό Ωδείο, απάντησε χωρίς να το πολυσκεφτεί: «στόχος μας είναι να πάρουμε γλυκά από το χέρι το θεατή και να τον/την ταξιδέψουμε μακριά από την τρέχουσα πραγματικότητα που είναι πια δυσώδης. Επιμένω με μια παιδιάστικη αφέλεια στην ομορφιά της ποίησης, της μελωδίας και της μουσικής».

Η παράσταση μετά την πρεμιέρα της στο θέατρο act αναμένεται να ταξιδέψει και αλλού και να επαναληφθεί ενώ όπως μας αποκάλυψε ο Γιώργος Δίπλας θα έχει και συνέχεια, ένα δεύτερο μέρος με «πυρήνα» της, το «Μεθυσμένο καράβι» του Αρθούρου Ρεμπώ σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα.

Ο Γιώργος Δίπλας μας υπογράμμισε πως αφιερώνει την παράσταση τίτλο «Εννιά φορές η θάλασσα» στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου, με σεβασμό και την αίσθηση του πόσα πράγματα έχει προσφέρει αυτός ο σημαντικός μουσικός δημιουργός με το υπέρογκο σε ποσότητα και σημαντικότητα, μουσικό του έργο. «Ο Θάνος Μικρούτσικος που μελοποίησε Νίκο Καββαδία με ανεπανάληπτο τρόπο, τον “Σταυρό του Νότου” και τις “Γραμμές των οριζόντων” ήταν έμπνευση για μένα», ανέφερε στο thebest.gr ο Γιώργος Δίπλας, ο οποίος έχει σπουδάσει ακορντεόν, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά και έχει πορευτεί καλλιτεχνικά υπηρετώντας την ποίηση, το θέατρο, και πάντα τη μουσική, ως συνθέτης και ως δάσκαλος.

Μία ωραία λεπτομέρεια που είδαμε σε μία πρόσφατη συνέντευξη του Γιώργου Δίπλα ήταν ότι το πρώτο τραγούδι που εμπνεύστηκε και έγραψε ήταν το "Έφυγες" του Δημήτρη Μαρκαντωνάτου με τον εξής στίχο: "έφυγες καρδιά μου έγινες νησί σε θάλασσα που ο ήλιος εκένταγε χρυσή". Ένα τραγούδι πολύ ιδιαίτερο γραμμένο σε μια μόνο συγχορδία για την παράσταση "Μικροί χωρισμοί" με την ηθοποιό και ερμηνεύτρια Μελίνα Μποτέλλη. Ο Δημήτρης Μαρκαντωνάτος καθόλου συμπωματικά είναι μεταξύ των 8 ποιητών που μελοποίησε ο Γιώργος Δίπλας για την παράσταση «Εννιά φορές η θάλασσα».

*Η μουσική παράσταση θα παρουσιαστεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 21.30 και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 20.00.

Κρατήσεις: 2610272037 – 6936122263.

Οι φωτ. είναι από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture