Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Γιώργος Δίπλας στο thebest.gr για το μουσικό έργο για τον Καρυωτάκη που θα παρουσιάσει- "Δεν είναι μία παράσταση σκοτεινή και καταθλιπτική"

Ο Γιώργος Δίπλας στο thebest.gr για το μ...

Η παράσταση ανεβαίνει στο act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου 2015 στις 21.30

Ως μία παράσταση που παρότι διαχειρίζεται ένα δύσκολο θέμα όπως είναι η αυτοχειρία του σπουδαίου ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, δεν είναι σκοτεινή και καταθλιπτική αλλά κορμός της είναι η μελοποιημένη ποίηση του Καρυωτάκη μέσα από 14 μελοποιημένα έργα του, χαρακτηρίζει μιλώντας στο thebest.gr o Πατρινός μουσικός πιανίστας και καθηγητής μουσικής στο Πατραικό Ωδείο, Γιώργος Δίπλας την καινούρια παράσταση «Κωνσταντίνος Καρυωτάκης: οι εντυπώσεις ενός πνιγομένου».

Το έργο θα κάνει πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 στις 21.30 στο θέατρο act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου και θα παιχθεί έως και την Κυριακή 22 Μαρτίου.

Αυτό που τραβά αμέσως την προσοχή είναι ο ευφυής και πρωτότυπος τίτλος της παράστασης. Όπως μας εξήγησε ο Γιώργος Δίπλας που μελοποίησε τον Καρυωτάκη και υπογράφει τον κύκλο αυτό των 14 λυρικών τραγουδιών, ο τίτλος προέρχεται από ένα εκπληκτικό και κάπως χιουμοριστικού τόνου υστερόγραφο σε σημείωμα που είχε αφήσει πριν την αυτοκτονία του ο Κώστας Καρυωτάκης και αναφερόταν στην ανεπιτυχή προσπάθεια του να βάλει τέλος στη ζωή του μέσω πνιγμού στη θάλασσα.

Όπως μας θύμισε ο Γιώργος Δίπλας, μία μέρα πριν την αυτοκτονία του με πυροβολισμό στην Πρέβεζα το απόγευμα της 21ης Ιουλίου 1928, ο Καρυωτάκης είχε προσπαθήσει να πνιγεί στη θάλασσα αλλά τον έσωσε ένας ψαράς, ο οποίος και του έδωσε στεγνά ρούχα και τον οδήγησε πίσω στην Πρέβεζα. Γι’ αυτό και στο σημείωμα του με ένα πικρό χιούμορ έγραφε πως «θα συνεβούλευα να μην το αποτολμήσετε δια θαλάσσης…».

Το εκπληκτικό με τον Κώστα Καρυωτάκη (1896-1932) ήταν η μεγάλη αγάπη του για την θάλασσα. Υμνεί την θάλασσα και το υγρό στοιχείο σε πολλά κείμενα του. Η παράσταση που αναμένεται μετά το act να ταξιδέψει και να παρουσιαστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, παρακολουθεί όχι μόνο το τελευταίο 24ωρο του ποιητή αλλά εστιάζει στο σύνολο της ποίησης του χωρίς διάθεση θλίψης και "μαυρίλας".

"Ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να ακούσει 14 καινούρια τραγούδια που δούλευα για χρόνια, έργα της ωριμότητας μου και συνολικά θα δει μία παράσταση καλοδουλεμένη τόσο στα κινηματογραφημένα βίντεο που την συνοδεύουν όσο και στα κείμενα, τις ερμηνείες και το ηχητικό περιβάλλον", μας περιέγραψε ο κ. Δίπλας.

Ο Γιώργος Δίπλας που ασχολείται εδώ και μία εικοσαετία με την μουσική και την σύνθεση, υπογραμμίζει πως πρόκειται για σπουδαία ποιήματα που αξίζουν την προσοχή των μουσικόφιλων και των αναγνωστών. Είναι γεγονός πως δεν ήταν καθόλου εύκολο ως εγχείρημα η μελοποίηση Καρυωτάκη. Όπως εξήγησε ο κ. Δίπλας έπρεπε να έχεις την αίσθηση του μέτρου και ταυτόχρονα να προσέξεις να μην υπερβάλλεις.

Τα ποιήματα προέρχονται από διάφορες περιόδους και συλλογές του Καρυωτάκη ενώ η παράσταση περιλαμβάνει ακόμα κάποια πεζά κείμενα, ημερολογιακές σημειώσεις του ποιητή και υλικό από την αλληλογραφία του με την ποιήτρια και αγαπημένη του Μαρία Πολυδούρη που παρουσιάζεται δραματοποιημένο.

«Όλα τα κείμενα και η τελευταία λέξη που ακούγεται στην παράσταση είναι δική του, του Καρυωτάκη», ανέφερε με έμφαση ο Γιώργος Δίπλας, ο οποίος είχε πρωτοπροσεγγίσει την ποίηση του Καρυωτάκη πριν λίγα χρόνια πιο αποσπασματικά τότε όπως ομολογεί, στο πλαίσιο μίας εκδήλωσης με το τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. «Αυτή τη φορά πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια ενώ τότε ήταν ένα έργο ημιτελές, σαν μία πρόβα», εξήγησε ο Γιώργος Δίπλας.

Το επίσης ενδιαφέρον στοιχείο της παράστασης είναι πως έχει γυριστεί και έχει ενσωματωθεί στον κορμό του έργου κινηματογραφημένο υλικό που γυρίστηκε το προηγούμενο διάστημα ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης σε σημεία όπως η παραλία της Καλογριάς, το θέατρο act και το σπίτι του Γιώργου Δίπλα στην οδό Μαιζώνος που αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό λόγω παλαιών επίπλων που διαθέτει. Το βίντεο επιμελήθηκαν ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας που έχει και την σκηνοθετική ευθύνη της παράστασης (είναι και καλλιτεχνικός υπεύθυνος στο act) και ο Περικλής Παπανδρεόπουλος.

Στην δε σκηνή του act έχει τοποθετηθεί μία λευκή «πλάτη». Στόχος ακόμα των συντελεστών είναι μέσα από τα μελοποιημένα τραγούδια και το οπτικό υλικό να φτιαχτεί κι ένα dvd, σαν μουσική ταινία για αρχειακούς λόγους.

Τον Καρυωτάκη υποδύεται στην παράσταση ο Πατρινός μουσικός και ηθοποιός Δημήτρης Τζαβάρας που τον έχουμε δει και στο «Μπλάνκο» σε σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα ενώ τώρα παρουσιάζει τις Δευτέρες του Μαρτίου στο act το έργο «Το Κοντραμπάσο». Ο Δημήτρης Τζαβάρας μάλιστα για τις ανάγκες του ρόλου και της ιδιαίτερης αυτής παράστασης κουρεύτηκε, ξυρίστηκε και μεταμορφώθηκε σε Καρυωτάκη.

«Ο Δημήτρης Τζαβάρας είναι ένας εξαιρετικός μουσικός, είναι πιανίστας και καθηγητής μουσικής σε σχολείο και πραγματικά ήθελα για την παράσταση έναν άνθρωπο που να είναι μουσικός και να έχει εμπειρία και στο θέατρο, στοιχεία που τα συνδύαζε ο Δημήτρης, ο οποίος επιχειρεί και μία μικρή ταργουδιστική διαδρομή στην παράσταση. Στόχος μου εξάλλου ήταν η παράσταση να είναι σα λιμπρέτο, σαν μία παρτιτούρα», μας είπε ο Γιώργος Δίπλας. Την Μαρία Πολυδούρη στα βίντεο υποδύεται η Πατρινή ηθοποιός Ελένη Καλαντζοπούλου.

Ο Γιώργος Δίπλας παίζει ζωντανά στην παράσταση πιάνο ενώ τα τραγούδια ερμηνεύει η εξαιρετική Πατρινή καλλιτέχνιδα Δώρα Πετρίδη, η οποία έχει ξανασυνεργαστεί με τον Γιώργο Δίπλα.

Το μουσικό περιβάλλον της παράστασης επεξεργάστηκε ο Διονύσης Μπάστας, την επιμέλεια των κοστουμιών ανέλαβε η Μαρία Βασσιλάκη και τον σχεδιασμό της αφίσας έκανε ο Δημήτρης Γιαννακούλιας. Η παράσταση όπως προείπαμε εστιάζει στο τελευταίο 24ωρο του αυτόχειρα ποιητή, από τα σκοτεινά νερά του Ιονίου όπου αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει έως την καλοκαιρινή παραλία της Πρέβεζας όπου και τελικά, τερμάτισε τη ζωή του με έναν πυροβολισμό στην καρδιά τον Ιούλιο του 1928. Ωστόσο διαπερνά και γενικότερα τη ζωή και την ποίηση του δημιουργού.

Ο Γιώργος Δίπλας έχει ασχοληθεί με τον επίσης αυτόχειρα ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη ενώ μετά τον Καρυωτάκη, σκέφτεται ως μία άτυπη τριλογία να ασχοληθεί και να μελοποιήσει ποιήματα της γνωστής ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου που επίσης έχει αυτοκτονήσει.Το έργο του Γιώργου Δίπλα για τον Λαπαθιώτη έχει ήδη παρουσιαστεί με μορφή μουσικής παράστασης στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας ενώ σε λίγο καιρό στις 28 Μαρτίου 2015 θα γίνει εκδήλωση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πατρών για την έκδοση «Άπαντα τα ευρεθέντα» του Λαπαθιώτη των εκδόσεων ταξιδευτής όπου ο Γιώργος Δίπλας με την Δώρα Πετρίδη θα παρουσιάσουν τα μελοποιημένα κομμάτια του πρώτου αυτού κύκλου. Αναμένεται να γίνει αντίστοιχη εκδήλωση και στην Αθήνα όπου επίσης θα εμφανιστούν οι Δίπλας και Πετρίδη.

«Αισθάνομαι λες και ο Λαπαθιώτης θα προυπαντήσει τον Καρυωτάκη», είπε ο Γιώργος Δίπλας αναφορικά με την χρονική ταύτιση των δύο εκδηλώσεων.

Συνειρμικά αναφέραμε στον Γιώργο Δίπλα και το γεγονός ότι η παράσταση του για τον αυτόχειρα Καρυωτάκη έρχεται να συμπέσει με το τραγικό γεγονός της εύρεσης της σορού και της αυτοκτονίας όπως δείχνουν τα πράγματα και η ιατροδικαστική έκθεση, του 20χρονου Κρητικού Βαγγέλη Γιακουμάκη που είχε πέσει δυστυχώς θύμα άγριας κακομεταχείρισης από συντοπίτες του συμφοιτητές. Ο Γιώργος Δίπλας μας είπε πως πράγματι συμπίπτει η παράσταση με το γεγονός αυτό της επικαιρότητας, ωστόσο θα προσπαθήσει να μην το συνδέσει.

Επιστρέφοντας στην παράσταση και τον Καρυωτάκη μας είπε πως δεν έχουν αλλοιώσει τίποτα από το υλικό του ποιητή, ενός ανθρώπου που ως δημόσιος υπάλληλος είχε ζήσει για λίγο και στην Πάτρα και που οι πολιτικοκοινωνικές καταστάσεις της Ελλάδας του μεσοπολέμου που βίωσε σε συνδυασμό με τις συνεχείς μεταθέσεις του που τον ταλαιπώρησαν, το κλίμα της δικτατορίας του Πάγκαλου και το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, την σύφιλη, τον οδήγησαν τελικά στο απονενοημένο διάβημα.

Από την συζήτηση μας με τον Γιώργο Δίπλα δεν μπορούσαμε να παραλείψουμε και τις εξελίξεις στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας. Έχει εξάλλου ο ίδιος συνεργαστεί πολλές φορές με το ΔΗΠΕΘΕ.

«Θα είναι ζημιά αν φύγει ο Θοδωρής Αμπαζής από καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, για την πόλη και το θέατρο καθώς επί ημερών του το θέατρο σημείωσε τέτοια μεγάλη πρόοδο. Τρέφω βαθιά εκτίμηση στο έργο και στο πρόσωπο του. Αλλά πάντα το θέατρο είναι το νούμερο ένα μέσο χειραγώγησης και πιθανόν η νέα Δημοτική αρχή της Πάτρας ακολουθώντας κατευθύνσεις από αλλού, εκτιμά και δεν θέλει να έχει ένα τόσο ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα όπως είναι ο Θοδωρής Αμπαζής για ένα μέσο χειραγώγησης».

Για κρατήσεις στα τηλ. 2610272037 & 6936122263

Εισιτήρια: 10 ευρώ και 8 ευρώ (μειωμένο για μαθητές, φοιτητές, ανέργους).

Εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Λαδά, Δανάη Μακρή, Αγγελική Καλλιάνου.

Χειρισμός κονσόλας: Γιάννης Αναστασόπουλος.

Παραγωγή: Θέατρο act 2015.

Οι υπεύθυνοι του act ευχαριστούν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας για την υποστήριξη του σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

*Η αίθουσα του θεάτρου act κλιματίζεται.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές της παράστασης είναι και το thebest.gr.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Δημήτρης Τζαβάρας ως Καρυωτάκης.

Ο Δημήτρης Τζαβάρας ως Καρυωτάκης.

Ο Δημήτρης Τζαβάρας ως Καρυωτάκης.

Η θαυμάσια Πατρινή ερμηνεύτρια Δώρα Πετρίδη που παλιότερα δούλεψε και με την Μαρίζα Κωχ.

Η θαυμάσια Πατρινή ερμηνεύτρια Δώρα Πετρ...

Η θαυμάσια Πατρινή ερμηνεύτρια Δώρα Πετρίδη που παλιότερα δούλεψε και με την Μαρίζα Κωχ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture