Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας την Τρίτη το "Όταν Ξέσπασε η βία" και οι "Νυχτερινές Υποθέσεις"

Στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας την Τρίτη το ...
Μαρτάτος Tάκης

Στο πλαίσιο του εξαιρετικού αφιερώματος στο New Hollywood των ανήσυχων 70ς

Για όσους Πατρινούς σινεφίλ βρεθούν την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 στην Αθήνα και επισκεφθούν το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, ας έχουν κατά νου πως στο πλαίσιο του εξαιρετικού αφιερώματος «New Hollywood» προβάλλεται στο σινε Τριανόν στην οδό Κοδριγκτώνος και Πατησίων στις 19.30 μία εξαιρετική ταινία γυρισμένη πριν από 50 χρόνια, το 1972 σε σκηνοθεσία του Τζον Μπούρμαν που έφτασε και έως τα Όσκαρ, με 3 βασικές υποψηφιότητες. Ο λόγος για το «Όταν Ξέσπασε η βία – Deliverance».

Όπως αναφέρει το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας που συνεχίζεται έως και τις 9/10, ακραίος ανδρισμός σε μια διόλου τυπική «man versus nature» περιπέτεια, τυλιγμένη σε ονειρική ομίχλη, η ταινία του Τζον Μπούρμαν οφείλει πολλά στη φωτογραφία του Βίλμος Ζίγκμοντ, που σέβεται τις ρωμαλέες προθέσεις του σεναρίου, αλλά δεν ξεχνάει ότι πρόκειται για μια πρωτόγονη φαντασίωση. Τέσσερις επιχειρηματίες φίλοι, απόλυτα βολεμένοι στην αγκαλιά του καπιταλισμού, αποφασίζουν να εκδράμουν με κανό στον άγριο ποταμό Καχουλαγουάσι πριν μετατραπεί σε λίμνη χάρη σε ένα τεχνητό φράγμα.

Οι Μπαρτ Ρέινολντς και Γιον Βόιτ κωπηλατούν με μανία ενάντια στην κατά τα άλλα συμβατική τους ύπαρξη, σε ένα ταξίδι που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τα πιο ζωώδη ένστικτα της αμερικανικής επαρχίας. Τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ) για μια από τις πιο βάναυσες δημιουργίες που γέννησε το Χόλιγουντ.

Διάρκεια: 110 λεπτά.

Τέσσερεις φίλοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την αστική τους ραστώνη και πηγαίνουν για καγιάκ στην άγρια φύση. Όμως η συνάντησή τους στο δάσος με δύο κυνηγούς θα οδηγήσει σε μια βίαιη αναμέτρηση που θα αλλάξει τις ζωές τους. Μια από τις καλύτερες περιπέτειες φύσης που γυρίστηκαν ποτέ, αναμενόμενα, δεν είναι απλά μια περιπέτεια φύσης, αλλά μια ταινία που εσωκλείει στην εντέλεια και τα τρία είδη δραματικών συγκρούσεων στην τέχνη: Αυτή με τα στοιχεία της φύσης, αυτή με τους άλλους και αυτή με τον ίδιο μας τον εαυτό. Γυρισμένο προμελετημένα με μια αίσθηση χρονισμού που είναι λες κι έχει κηρυχθεί παράνομη σήμερα, η ταινία υπερίπταται των σκηνών ανθολογίας της όντας ένα έμμετρο αριστούργημα πάνω στην ηθική συνέπεια των ανθρώπινων πράξεων.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: John Boorman

ΣΕΝΑΡΙΟ: James Dickey

Εκτός των Jon Voight, Burt Reynolds, παίζουν και οι Ned Beatty, Ronny Cox.

Ο Τζον Μπούρμαν είναι Άγγλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, γεννημένος το 1933. Εμπειρικά αυτοδίδακτος, έφτασε διευθυντής Ντοκιμαντέρ του BBC. Εισήλθε στον κινηματογράφο στα μέσα του ’60 και έκτοτε η καριέρα του, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αποτελεί μια σχεδόν αρραγή αλυσίδα καλλιτεχνικών επιτυχιών. Έχει υπάρξει 5 φορές υποψήφιος για Όσκαρ.

Στο ίδιο Αφιέρωμα στο New Hollywood της δεκαετίας του ’70, προβάλλεται την Τρίτη 4/10/2022 στις 22.00 στο σινε Άστυ στη στοά Κοραή στην Αθήνα, η ταινία του Άρθουρ Πεν, «Νυχτερινές Υποθέσεις – Night Moves» με τον Τζιν Χάκμαν.

Λίγα χρόνια αφότου ύψωσε το λάβαρο του Νέου Χόλιγουντ με το «Μπόνι και Κλάιντ», ο Άρθουρ Πεν έκλεινε μια ολόκληρη εποχή πεσιμισμού και παράνοιας σε ένα απελπισμένο νεο-νουάρ που αργότερα θα αναγνωριζόταν ως ένα από τα κρυφά διαμάντια των 70s. Όπως η «Τσάιναταουν» αποτελεί τη συντριβή του ιδεαλιστή ήρωα μπροστά στην πλήρη επικράτηση του κακού, έτσι και οι «Νυχτερινές Υποθέσεις» καταλήγουν τις προσπάθειες ενός ιδιωτικού ερευνητή (ένας υπέροχος Τζιν Χάκμαν) που αναζητά τη χαμένη κόρη μιας έκπτωτης σταρ, στην παραδοχή της αποτυχίας του να αποκωδικοποιήσει τα ανησυχητικά σήματα ενός αδυσώπητου κόσμου που απλώνεται γύρω του. Η κατακλείδα του φιλμ αποτελεί φινάλε σχεδόν ισάξιο με εκείνο του αριστουργήματος του Ρόμαν Πολάνσκι.

Το φιλμ είναι Αμερικανικής παραγωγής 1975.

Διάρκεια: 99 λεπτά.

Η ταινία αυτή όπως διαβάσαμε, έχει πολλά χρόνια να παιχθεί στα Ελληνικά σινεμά, έτσι η επιλογή και προβολή της στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας είναι μία θαυμάσια ευκαιρία για τους σινεφίλ να την ανακαλύψουν και να την δουν, μάλιστα αποκατεστημένη σε νέα κόπια.

Ένας ιδιωτικός ερευνητής προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης μιας νεαρής κληρονόμου και μπλέκει σε μια αλυσίδα γεγονότων που τον υπερβαίνουν. Το άγνωστο, σχεδόν ισότιμο, αδελφάκι της «Τσαϊνατάουν» είναι ένα στιλπνό κόσμημα που μένει να αναγνωριστεί. Υπόδειγμα του πώς στο φιλμ νουάρ μια απλή υπόθεση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και συνθλίβει τον ήρωα που αποτυγχάνει να εποπτεύσει την μεγάλη εικόνα (ο πρωτότυπος τίτλος είναι κλειδί), η καλύτερη ταινία του Πεν υποχρεώνει σε επανεκτίμηση. Άψογη σεναριακή δομή, νευρώδες, τέλειο μοντάζ (από την μεγάλη Ντίντι Άλεν), παροιμιώδης αίσθηση του χώρου, υγρές ατμόσφαιρες Ατλαντικού στα Φλόριντα Κις, κεφαλαιώδης, ως συνήθως, Τζιν Χάκμαν, ουσιαστικό ντεμπούτο της Μέλανι Γκρίφιθ, κι ένα τελικό πλάνο να σου μαχαιρώνει την καρδιά. Η επανεκτίμηση ξεκινά από εμάς. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Arthur Penn

ΣΕΝΑΡΙΟ: Alan Sharp

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Bruce Surtees

ΜΟΥΣΙΚΗ: Michael Small

ΜΟΝΤΑΖ: Dede Allen, Stephen A. Rotter

Παίζουν οι ηθοποιοί: Gene Hackman, Susan Clark, Melanie Griffith, James Woods, Edward Binns, Jennifer Warren.

ΑΡΘΟΥΡ ΠΕΝ (1922-2010)

Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός, υπό μια έννοια, μέσω «Μπόνι και Κλάιντ», ο προφήτης του Νέου Χόλιγουντ, η πατρική φιγούρα του ρεύματος του '70. Η καριέρα του ξεκίνησε θαυμαστά από τα τέλη του '50, ενώ μετά το παρόν παρήκμασε. Τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)

1975 Night Moves

1970 Little Big Man

1969 Alice’s Restaurant

1967 Bonnie and Clyde

1966 Η Καταδίωξη – The Chase

1965 Mickey One

1962 The Miracle Worker.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture