Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ο Φόρεστ Γουίτακερ θα λάβει τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ των Καννών

Ο Φόρεστ Γουίτακερ θα λάβει τον τιμητικό...

Ο τιμημένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός θα παραλάβει το βραβείο στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ των Καννών, στις 17 Μαΐου 2022

Ο Αφροαμερικανός ηθοποιός Φόρεστ Γουίτακερ - Forest Whitaker πρόκειται να λάβει τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στην τελετή έναρξης του φετινού, 75ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ακολουθώντας τα βήματα της Τζόντι Φόστερ.

Ο τιμημένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης θα παραλάβει το βραβείο στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ των Καννών, στις 17 Μαΐου 2022.

Το βραβείο αποτελεί ένα φόρο τιμής «σε ένα λαμπερό καλλιτεχνικό ταξίδι, μια σπάνια προσωπικότητα καθώς και σε μια διακριτική, αλλά ισχυρή ανθρωπιστική προσήλωση σε κρίσιμης σημασίας επίκαιρα ζητήματα» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ.

Ως μέρος του αφιερώματος, η ταινία των Κριστόφ Καστάν και Τομά Σαμτίν «For the Sake of Peace» παραγωγός της οποίας είναι ο Φόρεστ Γουίτακερ, θα προβληθεί στο πλαίσιο των Ειδικών Προβολών, στις 18 Μαΐου 2022.

«Πριν από 34 χρόνια, η παρουσία μου στις Κάννες για πρώτη φορά άλλαξε τη ζωή μου και με έκανε να βεβαιωθώ ότι είχα πάρει τη σωστή απόφαση να αφοσιωθώ στην εύρεση σύνδεσης στην ανθρωπιά μέσω του κινηματογράφου» είπε ο Φόρεστ Γουίτακερ αναφερόμενος προφανώς στην προβολή της εξαιρετικής ταινίας του Κλιντ Ίστγουντ, «Bird», για την οποία και είχε κερδίσει το βραβείο Ανδρικού Ρόλου στις Κάννες. «Είναι πάντα προνόμιο να επιστρέφω σε αυτό το όμορφο Φεστιβάλ για να προβάλω τη δική μου δουλειά και να εμπνέομαι από πολλούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του κόσμου - και νιώθω απίστευτη τιμή που θα λάβω τιμητική διάκριση στο πλαίσιο της σημαντικής επετείου των 75 χρόνων του Φεστιβάλ», πρόσθεσε ο 60χρονος βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός.

Ο Γουίτακερ στο «Bird» είχε υποδυθεί τον σαξοφωνίστα της τζαζ, Charlie "Bird" Parker.

Επίσης έχει παίξει σε τρεις άλλες ταινίες που διαγωνίστηκαν στο Φεστιβάλ των Καννών: τα φιλμ «A Rage in Harlem» του Μπιλ Ντιουκ, «Body Snatchers» του Έιμπελ Φεράρα και «Ghost Dog: The Way of the Samurai» του Τζιμ Τζάρμους.

«Όταν καλωσόρισα τον Φόρεστ Γουίτακερ στις Κάννες, μπόρεσα να γνωρίσω και να θαυμάσω έναν καλλιτέχνη με έντονο χάρισμα και φωτεινή παρουσία» δήλωσε ο Τιερί Φρεμό, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. «Η φιλμογραφία του είναι ταυτόχρονα εκθαμβωτική και πλήρως ολοκληρωμένη».

Ο Τιερί Φρεμό είπε ότι έχει επίσης «παρατηρήσει στενά τις πεποιθήσεις του ως ανθρώπου και την προσοχή που δίνει στη νέα γενιά» και πρόσθεσε ότι ο ηθοποιός και παραγωγός «συμβάλλει στο να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος» μέσω της πίστης του ότι είναι εφικτό.

Να θυμίσουμε πως ο Φόρεστ Γουίτακερ κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερου α’ ανδρικού ρόλου το 20006 για την ταινία “The Last King of Scotland”.

Με στοιχεία & από το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture