Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης στη σειρά «The Club» που καθηλώνει στο Netflix

Το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Mια κοσμοπολίτικη υπερπαραγωγή με ιστορικό υπόβαθρο που έχει κατακτήσει τους Τούρκους, εστιάζει δίχως φόβο στις διώξεις μειονοτήτων

 

Kαι μια τουρκική υπερπαραγωγή που προκαλεί «χαμό» σε τηλεθέαση στη γειτονική Τουρκία, ενώ την ανακαλύπτουν όλο και περισσότεροι Ελληνες θεατές. Με λίγα λόγια αν οι Βρετανοί βλέπουν μανιωδώς The Crown οι Τούρκοι είναι κολλημένοι με το δικό τους αρχοντικό παρελθόν. Παίζεται ήδη ο δεύτερος κύκλος της ατμοσφαιρικής τουρκικής σειράς του Netflix «The Club», η οποία μας ταξιδεύει στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του 1950. Εκεί η Ματίλντα, μια Εβραία γυναίκα που έχει μόλις αποφυλακισθεί, προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τη νεαρή κόρη της, η οποία μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Τελικά θα καταλήξει να βρει δουλειά σε ένα από τα πιο λαμπερά νυχτερινά κλαμπ της Πόλης, το οποίο με τη σειρά του βρίσκεται στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών. Παντρεύοντας τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων με το πολυπολιτισμικό φόντο της Κωνσταντινούπολης, η σειρά δημιουργεί ένα γοητευτικό μείγμα που έχει μέσα του και ιστορικά στοιχεία. Στον δεύτερο κύκλο, μάλιστα, αυτά φτάνουν στην αφήγηση των γεγονότων του Σεπτεμβρίου του 1955, με τις άγριες διώξεις Ελλήνων και άλλων αλλοθρήσκων της Πόλης. Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι πως η σειρά αναφέρεται και σε θέματα ταμπού σε μέρες συντηρητισμού και μεγάλου αντισημιτισμού που έχει επιβάλει το καθεστώς Ερντογάν. Βλέπουμε τί ενδιαφερει  τους κοσμικούς δυτικοπρεπείς Τούρκους, οι οποίοι θεωρητικά διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Kαι βέβαια εμφανίζονται και Ρωμιοί Πολίτες, που ακούγονται να μιλάνε ελληνικά, γίνονται διαδηλώσεις με πλακάτ για την Κύπρο ενώ λόγω βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, παρακολουθούμε μια φοβερή εξέγερση που λεηλατεί τα ελληνικά μαγαζιά του Πέραν. «Η επιτυχία της σειράς προέρχεται από την ικανότητα να αφηγείται την ιστορία απευθείας χωρίς να παίρνει θέση, να τρέφεται με κλισέ ή επιπλέον θυματοποίηση ή να αναζητά δικαιολογίες για τη βία», είπε στο Al-Monitor η Defne Suman, συγγραφέας γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη και ζει στην Ελλάδα. 

Σημειώνουμε πως έχουν γίνει γυρίσματα σε στούντιο με αμάξια και ταξί εποχής, κόσμο να περιδιαβαίνει με κοστούμια εποχής, αλλά και βιτρίνες πιστές στην αισθητική των μέσων του 20ου αιώνα. Έχει, μάλιστα, γίνει και χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε να γυριστούν πανέμορφα πλάνα της πόλης, συμπεριλαμβανόμενης και της Αγίας Σοφίας. Επίκεντρο η  περίφημη οδός που ξεκινάει από την ιστορική πλατεία Ταξίμ και φτάνει μέχρι την άλλη γνωστή συνοικία της Κωνσταντινούπολης, τον Γαλατά, ένα πολυπολιτισμικό κέντρο μεγαλοπρέπειας.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View