Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Συγκίνηση και μνήμες στην όμορφη εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου τιμήθηκε η Αθηνά Κακούρη

Συγκίνηση και μνήμες στην όμορφη εκδήλωσ...

Την ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποίησε η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 και συντόνισε η Ζέττα Ζάχου

Η τιμητική εκδήλωση, που οργανώθηκε από την Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών, για την σημαντική Πατρινής καταγωγής, πολυβραβευμένη συγγραφέα Αθηνά Κακούρη, στον αύλειο χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 20/9/21, είχε όπως αναμενόταν μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή κόσμου καθώς η αγαπητή κυρία Αθηνά Κακούρη είναι ένα πρόσωπο που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους βιβλιόφιλους και όχι μόνο αλλά και από τους συμπατριώτες της εδώ στην Πάτρα. Εξάλλου στο πολυσέλιδο ιστορικό μυθιστόρημα της με τίτλο «Πριμαρόλια», αποτύπωσε με ακρίβεια και λεπτομέρεια την Πάτρα της ακμής του σταφιδεμπορίου και είναι ένα βιβλίο που αξίζει κάποιος να διαβάσει και να έχει στη βιβλιοθήκη του.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών Βαγγέλης Πολίτης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων και τους παριστάμενους για την ανταπόκριση στην πρόσκληση της Εταιρείας για την τιμητική εκδήλωση στην βετεράνο συγγραφέα Αθηνά Κακούρη. Στη συνέχεια ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε να τιμήσει τη συμπολίτισσα συγγραφέα, διότι με την παρουσία της στην νεοελληνική γραμματεία και το έργο της, είναι ευρύτερα δεκτό ότι έχει, μεταξύ άλλων, αναδείξει και συμβάλλει στην κατανόηση της τοπικής ιστορίας και της σύγχρονης φυσιογνωμίας της Πάτρας και της Αχαΐας σε όλους τους τομείς, όπως διαμορφώθηκαν κατά το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα μέσα στις κρατούσες συγκυρίες.

Σύντομο χαιρετισμό, προς τη διοργάνωση και την τιμώμενη συγγραφέα με μνεία στη σπουδαιότητα του έργου της, απηύθυναν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και Νικόλαος Ασπράγκαθος, Αντιδήμαρχος Πατρέων.

Στη συνέχεια η επικοινωνιολόγος Ζέττα Ζάχου, που συντόνισε με επιτυχία τη εκδήλωση, έδωσε το λόγο στον εκ των κυρίων ομιλητών της βραδιάς ιστορικό Δρ. Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών και διευθυντή του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών Στέφανο Καβαλλιεράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διάσταση στους καίριους και τολμηρούς προβληματισμούς που θέτει το έργο της Αθηνάς Κακούρη.

Η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά, (μέσω βιντεοπροβολής, λόγω δέσμευσης που προέκυψε), έκανε μία σφαιρική παρουσίαση με τις ιδιαίτερα θετικές κριτικές αναφορές στη λογοτεχνική διάσταση της πολυσχιδούς συγγραφικής της δραστηριότητας.

Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα της Αθηνάς Κακούρη "Πριμαρόλια", διάβασε με απολαυστικό τρόπο η οδοντίατρος Νίκη Πετσάλη - Παπανδρέου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών επέδωσε στην συγγραφέα, ως δείγμα αναγνώρισης, αναμνηστική πλακέτα.

Η κυρία Κακούρη που ήταν κομψά ντυμένη και ακμαιότατη δεν έκρυψε τη χαρά και συγκίνηση της για την τιμητική αυτή βραδιά που της επιφύλαξε η πόλη όπου γεννήθηκε και έζησε η οικογένεια της.

Η όμορφη εκδήλωση όπου τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά του covid 19, ολοκληρώθηκε με σύντομη συζήτηση με το κοινό, σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης καθώς προέκυψαν τοπικές μνήμες, τις οποίες ανέδειξε η αειθαλής συγγραφέας Αθηνά Κακούρη, η οποία πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες φροντίζει να τους περνάει στα αγαπημένα της Αραχωβίτικα με τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Οι φωτ. είναι από τη σελίδα στο facebook της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture