Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Απόψε η τιμητική εκδήλωση για την Αθηνά Κακούρη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Πάτρα: Απόψε η τιμητική εκδήλωση για την...

Την εκδήλωση διοργανώνει η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών, σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19.00

Η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών διοργανώνει σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 στον Αύλειο  χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας στις 19.00, μία τιμητική βραδιά  για την Πατρινής καταγωγής εκλεκτή συγγραφέα κ. Αθηνά Κακούρη.

Θα μιλήσουν για το σύνολο του έργου της, ο ιστορικός και  διευθυντής  του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Δρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης  καθώς και η έγκριτη κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας κ. Κατερίνα Σχινά.

Αποσπάσματα από το εμβληματικό βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη, ''Πριμαρόλια'' που αναφέρεται στην ακμή του σταφιδεμπορίου που είχε συμβάλλει στην μεγάλη εμπορική και οικονομική άνθηση της Πάτρας, θα διαβάσει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Κουκιάς.

Απαραίτητα είναι τα πιστοποιητικά εισόδου στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Αξίζει να θυμίσουμε πως με το πολυσέλιδο ιστορικό μυθιστόρημα της «Πριμαρόλια» που πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εστία, το 1998, η Αθηνά Κακούρη τιμήθηκε με το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου το 1999, ενώ για το μυθιστόρημα της «Θέκλη» τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών 2005 και με το Βραβείο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας.

Η Αθηνά Κακούρη έχει γεννηθεί το 1928 στην Πάτρα και ο πατέρας της, Χαρίλαος Κακούρης, ήταν ναυτιλιακός πράκτορας με καταγωγή από τα Ποριαράτα Κεφαλλονιάς.

Από τα πιο ξεχωριστά βιβλία της Αθηνάς Κακούρη είναι «Τα Δύο Βήτα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν το 2016 και είχε παρουσιαστεί στην Πάτρα πριν από μερικά χρόνια σε εκδήλωση στην αίθουσα του Ωδείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας. Το βιβλίο αυτό είναι η προσπάθεια ενός σκεπτόμενου Έλληνα να καταλάβει τί συνέβη σε έναν λαό που από το 1910 ως το 1915, ορμητικός και ενθουσιώδης, πολέμησε σκληρότατα και δούλεψε ενωμένος κάτω από την συνδυασμένη ηγεσία των "δύο Βήτα" -του Βασιλιά Κωνσταντίνου στον στρατό και του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πολιτική-, για να παρασυρθεί μετά σ' έναν σκοτεινό στρόβιλο αλληλοκαταστροφής.

Την τιμητική εκδήλωση για την Αθηνά Κακούρη στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα συντονίσει το μέλος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών και Σύμβουλος Επικοινωνίας κ. Ζέττα Ζάχου, η οποία διατηρεί στενή, πολύχρονη φιλία με τη συγγραφέα.

Η κυρία Κακούρη δεν χάνει την ευκαιρία κάθε καλοκαίρι να έρχεται να περνά ένα χρονικό διάστημα, στην Πάτρα στα Αραχωβίτικα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture