Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Η ΓΝΩΣΤΗ ΠΑΤΡΙΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ PUBLIC ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ NON FICTION

Η ΓΝΩΣΤΗ ΠΑΤΡΙΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡ...

Σε φάση ψηφοφορίας με " Τα δύο Βήτα" για Βασιλιά Κωνσταντίνο και Βενιζέλο

Τα Βραβεία Βιβλίου των Public ψηφίζονται από το αναγνωστικό κοινό και ήδη «τρέχει» η διαδικασία για να αναδειχθούν τα αγαπημένα βιβλία των αναγνωστών για τη χρονιά που μας πέρασε (2016).

Η 2η φάση των φετινών βραβείων με την ανακήρυξη της short list – βραχείας λίστας των 10 επικρατέστερων βιβλίων ανά κατηγορία, είναι σε εξέλιξη και θα περατωθεί στις 21 Μαΐου 2017.

Τα Public λοιπόν ανακοίνωσαν, με αλφαβητική σειρά, τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία ανά κατηγορία βράβευσης & μαζί για 1η φορά τα 10 δημοφιλέστερα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, ανάμεσα τους είναι και το "Βιβλιοτρόπιο" (στην οδό Καζαντζή 25, στο Αγρίνιο).

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι αναγνώστες που καλούνται να αναδείξουν τον μεγάλο νικητή, στη δεύτερη, τελική και πιο καθοριστική φάση έχουν το δικαίωμα μίας και μόνο ψήφου ανά κατηγορία. Τα αποτελέσματα των βραβείων θα ανακοινωθούν τέλος Μαΐου σε μια βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο και τους αναγνώστες.

Στην κατηγορία του ελληνικού non fiction (δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία), ανάμεσα στα 10 επικρατέστερα βιβλία της χρονιάς συμπεριλαμβάνεται και το αξιόλογο ιστορικό βιβλίο της Πατρινής Αθηνάς Κακούρη «Τα δύο Βήτα» (εκδόσεις Καπόν), το οποίο είχε παρουσιαστεί με επιτυχία τον περασμένο Νοέμβριο σε εκδήλωση στην Πάτρα στην αίθουσα του Ωδείου της Φιλαρμονικής.

"Τα δυο βήτα" είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο που διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τον αναγνώστη, προκαλώντας του πολλά ερωτήματα και σκέψεις μιας και η Αθηνά Κακούρη, η βετεράνος αυτή λογοτέχνιδα και δημιουργός βιβλίων όπως τα «Πριμαρόλια», ανατρέχει με όπλα της, την γοητευτική γραφή της και πολλά ντοκουμέντα που ερεύνησε και βρήκε, στην περίοδο από το 1910 ως το 1915, όταν οι Έλληνες ορμητικοί και ενθουσιώδεις, πολέμησαν σκληρότατα και δούλεψαν ενωμένοι κάτω από την συνδυασμένη ηγεσία των «δύο Βήτα» ―του Βασιλιά Κωνσταντίνου στον στρατό και του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πολιτική―, για να παρασυρθούν στη συνέχεια, όπως αναφέρει η συγγραφέας, σ’ έναν σκοτεινό στρόβιλο αλληλοκαταστροφής.

Έκτοτε σ’ εκείνο το «ξέσκισμα» των Ελλήνων, το βαθύ και ματωμένο, τον εθνικό διχασμό δόθηκε μια απλοϊκή ερμηνεία, που κουκούλωσε αλλά δεν επούλωσε το τραύμα και επομένως εξακολουθεί σήμερα να μας δηλητηριάζει και να μας παραλύει.

Απλά και καθαρά, διαγράφονται εδώ οι προσωπικότητες που συγκρούστηκαν, οι συνθήκες που τους έφεραν αντιμέτωπους, καθώς και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, ιδίως δε το πότε και πώς δημιουργήθηκε εκείνο το μύθευμα, που συνέβαλε μεν πολύ αποτελεσματικά στο να γείρει η πλάστιγγα, είχε δε ως τραγική παράπλευρη συνέπεια τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η εικόνα που αναδύεται προσκρούει στην πεπατημένη. Στοιχειοθετείται όμως στέρεα καθώς τα γεγονότα των μοιραίων εκείνων ετών ―1913 με 1915― δίνονται ένα ένα, οι πηγές παρατίθενται, και έτσι ο κάθε αναγνώστης μπορεί να διασταυρώσει, να βεβαιωθεί για την αλήθεια και να κρίνει την άποψη, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

*Στην ίδια κατηγορία μαζί με την Αθηνά Κακούρη, είναι υποψήφια μεταξύ άλλων το βιβλίο «Το φαινόμενο Bob Dylan» του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, το «Πόσο ελληνικό είναι το Βυζάντιο» της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ αλλά και το «Γκαγκάριν, ο κόσμος από χαμηλά» του Πέτρου Τατσόπουλου που επίσης είχε παρουσιαστεί σε εκδήλωση στην Πάτρα.

Αν τα καταφέρει η Αθηνά Κακούρη θα είναι μία σημαντική διάκριση για την ίδια και για την Πάτρα, από τις πόλεις με πάντα μεγάλο και σταθερό βιβλιόφιλο κοινό.

Οι υπόλοιπες 9 κατηγορίες είναι οι εξής:

Ελληνικό Μυθιστόρημα

Ελληνικό Διήγημα

Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα

Ελληνικό non-fiction

Σύγχρονη Ελληνική ποίηση

Παιδική Λογοτεχνία

Εφηβική Λογοτεχνία

Ευ ζην

Ήρωας-Ηρωίδα έμπνευση.

Περισσότερα για τις υποψηφιότητες και για το πώς να ψηφίσετε στο παρακάτω link: publicbookawards.gr

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου της Αθηνάς Κακούρη στην Πάτρα.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλί...

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου της Αθηνάς Κακούρη στην Πάτρα.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΗΓΑΜΕ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗ "ΤΑ ΔΥΟ ΒΗΤΑ"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture