Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ο Διονύσης Καρατζάς στο thebest.gr για τον Μίκη Θεοδωράκη: Ερχόταν στην Πάτρα πολλές φορές ινκόγκνιτο και του άρεσε το Δασύλλιο

Ο Διονύσης Καρατζάς στο thebest.gr για τ...

"Ο Μίκης έζησε παραμένοντας το παιδί που είναι πάντοτε ο Έλληνας", ανέφερε ο Πατρινός ποιητής για τον Μίκη Θεοδωράκη

Ένα από τα πρόσωπα που εδώ και 35 και πλέον χρόνια είχε το προνόμιο να είναι φίλος και συνομιλητής του εκλιπόντος μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, είναι ο συμπολίτης ποιητής και καθηγητής φιλόλογος Διονύσης Καρατζάς με τον οποίο επικοινώνησε το thebest.gr. Σε δήλωση του ο Διονύσης Καρατζάς που είχε τη ξεχωριστή χαρά να δει τη δουλειά του να μελοποιείται από τον Μίκη Θεοδωράκη και να παρουσιάζεται σε συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ανέφερε τα εξής:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε παραμένοντας το παιδί που είναι πάντοτε ο Έλληνας. Παθιασμένος δημιουργός πετούσε από το όνειρο στο όραμα. Ελεύθερος πολίτης πάλεψε για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη. Σκανδάλισε με την υπερβολή του και λατρεύεται για το έργο του. Υπήρξε ατίθασος και τρυφερός. Αναζητούσε διαρκώς την αλήθεια στην ποίηση και στον αγώνα. Ο Μίκης ήταν και παραμένει ο ωραίος Παγκόσμιος Έλληνας, ο μέγας Παις εσαεί (διαρκώς)».

Ο Διονύσης Καρατζάς λοιπόν συνεργάστηκε σε τέσσερις κύκλους τραγουδιών βασισμένους σε ποίηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη. Τα «Πρόσωπα του Ήλιου» το 1987, το «Ως Αρχαίος Άνεμος» επίσης το ’87 που μάλιστα το ερμήνευε ο ίδιος και η Σοφία Μιχαηλίδου στην α’ εκτέλεση (το ίδιο έργο επανακυκλοφόρησε πριν από 2 χρόνια με τον Μπάμπη Τσέρτο και την Ειρήνη Καράγιαννη), η «Βεατρίκη στην οδό μηδέν» που κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1994, ένα έργο για πιάνο και φωνή με ερμηνεύτρια την σπουδαία Μαρία Φαραντούρη και την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και τα «Λυρικότερα» το 1994 που μάλιστα είχαν πρωτοκυκλοφορήσει στη Γερμανία με τον ξένο τίτλο «Poetica».

Όπως είπε στο thebest.gr ο κ. Καρατζάς με τον Μίκη Θεοδωράκη είχαν συνεργαστεί και σ’ ένα ακόμη έργο, την «Ραψωδία» που είναι ανέκδοτο, το οποίο παίχθηκε προ μηνός περίπου στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στο ερώτημα πώς είχε γίνει η γνωριμία τους ο Διονύσης Καρατζάς μας είπε πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε διαβάσει την ποιητική του συλλογή «Τα χρώματα φωνήεντα» και είχε σταθεί στον στίχο που έλεγε «σπάζοντας στα δύο τη θάλασσα βγαίνει το φεγγάρι».

“Ένιωσα πως τον στίχο αυτό τον έγραψες για μένα”, μου είχε πει, θυμήθηκε με συγκίνηση ο Διονύσης Καρατζάς και έκτοτε ακολούθησε η θαυμαστή συνεργασία μαζί του σε δίσκους και συναυλίες. Ο Διονύσης Καρατζάς μας είπε ακόμα πως επισκεπτόταν πολλές φορές τον συνθέτη στο εξοχικό του στο Βραχάτι Κορινθίας ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης ερχόταν και συχνά ινκόγκνιτο στην Πάτρα χωρίς να τον παίρνει κανείς χαμπάρι. «Θυμάμαι πως του άρεσε να πηγαίνουμε για φαγητό στο Δασύλλιο», ανέφερε ο Διονύσης Καρατζάς. Όσο για την τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί του μας είπε πως είχε μιλήσει μαζί του αλλά έμμεσα μέσα από τη γραμματέα του και ακούγοντας τη φωνή του μέσα. Τις τελευταίες 25 μέρες είναι αλήθεια πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε καταπέσει μπορεί το μυαλό του να ήταν στα 96 του ‘ξυράφι» αλλά δεν μπορούσε πια να περπατήσει συνέπεια και των κατάλοιπων που είχαν αφήσει τα βασανιστήρια στην υγεία του.

Ρεπορτάζ – επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ    

Η φωτ. είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Η φωτ. είναι του Παναγιώτη Μουλίνου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture