Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Εκπληξη της Στέγης στο Πεδίο του Αρεως: Ταινία το «Ανήκω σε μένα» του Μαζωνάκη

Εκπληξη της Στέγης στο Πεδίο του Αρεως: ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο Αντωνης Σ. Παπαδημητριου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, έχει σχολιάσει: «Ο Μαζωνάκης είναι σοφιστικέ»

Ενας δημοφιλής λαικός ερμηνευτής, ο Γιώργος Μαζωνάκης, που στα πρώτα του βήματα είχε αγαπηθεί πολύ στη νυχτερινή Πάτρα, έγινε έμπνευση για κινηματογραφική δημιουργία, ενταγμένη στο φεστιβάλ «You and AI – Η τεχνητή νοημοσύνη κι εσύ» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Ο γνωστός καλλιτέχνης «κινητοποίησε» με το άσμα του «Ανήκω σε μένα» την Εύη Καλογηροπούλου, εικαστικό και σκηνοθέτρια, για το ομώνυμο φιλμ που προβάλλεται ως 18/7 στο Πεδίο του Αρεως και διαβάσαμε κοινή τους συνέντευξη στην «Καθημερινή» μαζί με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση. Μάλιστα η κ. Παναγιωτάκου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ δημοκρατική, και έτσι όπως έχει στηθεί και το φεστιβάλ, είναι πολύ ανοιχτό σε όλο τον κόσμο, οπότε δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο κατάλληλο άνθρωπο από την ποπ κουλτούρα, όπως ο Γιώργος Μαζωνάκης, να συμμετάσχει σε αυτό».

Μαζωνάκης, Καλογηροπούλου, Παναγιωτάκου ...

Μαζωνάκης, Καλογηροπούλου, Παναγιωτάκου στην «Καθημερινή»

Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η ηχητική εγκατάσταση «Exodus», που επιμελήθηκαν ο Μανώλης Μανουσάκης και η Αφροδίτη Παναγιωτάκου όπου, ακούγεται η φωνή του Γιώργου να λέει «Με λένε Γιώργο Μαζωνάκη. Γεννήθηκα 5.400, χωρίς λαιμό. Σαν να μη χόρταινα; Σαν να πεινούσα; Ο όγκος ήταν το αρσενικό, δεν αμφισβητούσες τη σεξουαλικότητά του ποτέ».  «Στο ηχητικό μιλάμε για πολύ προσωπικά πράγματα και θέλαμε μια αφήγηση μακριά από το προφανές. Πρώτα νιώθεις και μετά κατανοείς. Υπάρχουν, όμως, λέξεις που σου καρφώνονται, γιατί αφορούν τη σχέση σου με τον εαυτό σου, τη ζωή, τον θάνατο, την αρρενωπότητα. Όπως κλείνει και το ηχητικό, «κάνε ό,τι θέλεις στη ζωή σου κι εμείς είμαστε μαζί σου». Γιατί να είμαστε κάτι; Άλλοτε είσαι θεός, άλλοτε άνθρωπος, άλλοτε το ανάμεσό του. Κάποτε πίστευαν στο δωδεκάθεο, οι θεοί είχαν ανθρώπινες αδυναμίες κι εγώ είμαι με αυτούς, αυτή είναι η δύναμή τους. Κι αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι η νέα θρησκεία, αυτή τη φορά ας το κάνουμε καλύτερα. Στο ηχητικό συμμετείχε και ο Αντωνης Σ. Παπαδημητριου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, ένας άνθρωπος που έφερε τις αδιανόητες γνώσεις του στο έργο και είπε αυτή τη φράση. Ο Αντώνης σχολίασε για τον Γιώργο: «Ο Μαζωνάκης είναι σοφιστικέ» εξηγεί η κ. Παναγιωτάκου. 
Η σκηνοθέτρια επισημαίνει «Δεν πιστεύω στις απόλυτες ταυτότητες που μας δίνουν σε αυτή την κοινωνία, ειδικά σε μία από τις πιο πατριαρχικές χώρες. Ο Γιώργος Μαζωνάκης διηγείται: Το «Ανήκω σε μένα» το γεννήσαμε το ’93 που ήμουν μικρό παιδί. Μεγαλώνοντας, κατάλαβα. Τότε φανταζόμουν, αλλά δεν ήξερα, τώρα και το νιώθω και το ξέρω Ελευθερία. Στα γυρίσματα ένιωσα ελευθερία. Δεν θα ξεχάσω ένα βράδυ που τελείωσε το γύρισμα και ήταν τόσο γαλήνια όλα στο καρνάγιο και θυμόμουν την παιδική μου ηλικία με τη γιαγιά μου στο Πέραμα»

 

 

*Η νέα ταινία μικρού μήκους της Εύης Καλογηροπούλου «Ανήκω σε Μένα», μας μεταφέρει σε μια εργασιακή δυστοπία στα ναυπηγεία Περάματος, όπου η χρόνια απαγόρευση της σωματικής επαφής έχει μετατρέψει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις σε απόκοσμες προσομοιώσεις. Aκολουθεί την αφήγηση του Γιώργου Μαζωνάκη, ως εργάτη ναυπηγείου με στοιχεία video-art.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View