Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Με το "Ακάκιε" ο Κώστας Κρομμύδας κάνει "βουτιά" στην ιστορία της Μίσκο

Με το "Ακάκιε" ο Κώστας Κρομμύ...

Στο μυθιστόρημα του που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα όπως είναι φυσικό έχει έντονη παρουσία και η Πάτρα

Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες το ολοκαίνουριο βιβλίο του από τις εκδόσεις Διόπτρα που έχει τίτλο «Ακάκιε» και η ιστορία του έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει και με την ιστορική βιομηχανία ζυμαρικών, την Μίσκο και τον ιδρυτή της, τον Λευτέρη Μαντζίκα. Μάλιστα ο τίτλος παραπέμπει στην αξέχαστη, εμβληματική πλέον διαφήμιση της Μίσκο «Ακάκιε μην ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι Μίσκο».

Πολλοί Πατρινοί των προηγούμενων γενεών είχαν δουλέψει στο εργοστάσιο της Μίσκο που έδρευε κάτω από το γήπεδο της Παναχαϊκής, στην αρχή της Αγυιάς και πράγματι η εταιρεία είχε κερδίσει τις καρδιές των καταναλωτών κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα.

Το «Ακάκιε» ήδη φιγουράρει στις προθήκες των Πατρινών βιβλιοπωλείων και κάτι μας λέει πως θα πάει πολύ καλά εμπορικά.

Αφηγείται μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.

Στις 440 σελίδες του βιβλίου ο Κώστας Κρομμύδας περιγράφει και αποκαλύπτει την άγνωστη ίσως στους περισσότερους ιστορία πίσω από την μεγάλη αυτή βιομηχανία. Επίσης αυτό που δεν ξέραμε και το διαβάσαμε σε κείμενο της εφημερίδας «Πελοπόννησος» είναι πως ο Λευτέρης Μαντζίκας ήταν ο παππούς της συζύγου του Κώστα Κρομμύδα, επίσης συγγραφέως, της Μαρίνας Γιώτη, από την πλευρά της μητέρας της.

Ο Κώστας Κρομμύδας για να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο που έχει τον χαρακτήρα της μυθιστορηματικής βιογραφίας χρειάστηκε να κάνει εκτενή έρευνα σε οικογενειακά αρχεία καθώς επίσης και πολλές ώρες συνεντεύξεων με εργαζόμενους στη MISKO, παλιούς συνεργάτες κ.α., ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια και συμβολή του Άγγελου Ασωνίτη που ήταν ο τελευταίος διευθυντής της Mίσκο στην Πάτρα.

Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων.

Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του, μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει. Όμως τα γραμμένα της ζωής δύσκολα τα ξεγελάς. Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του.

Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα.

Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα κρατήσετε στη μνήμη σας χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου, μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια.

Όπως αναφέρεται στο σάιτ των εκδόσεων Διόπτρα, η εταιρία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών «Αργοναύτες» έχει ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα του βιβλίου με σκοπό τη μεταφορά του στον κινηματογράφο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 2003 από τον παραγωγό Πάνο Παπαχατζή. Η εταιρεία από την ίδρυσή της έως σήμερα έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες εταιρίες διανομής στην Ελλάδα (Προοπτική, Audiovisual, Feelgood). Στόχος της ομάδας των Αργοναυτών είναι να παράγει ταινίες που αγαπά και έχει στη φιλμογραφία της 16 μεγάλου μήκους ταινίες και διεθνείς συμπαραγωγές. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του project έχει αναλάβει ο Σταύρος Στάγκος.

*Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς «The Durrells» που γυρίστηκε στην Κέρκυρα. Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, του οποίου η αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη έκδοση κυκλοφόρησε ξανά το 2021 από τις εκδόσεις Διόπτρα. Τον Μάιο του 2013 βγήκε το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που Έλειπε (αγγλική έκδοση Cave of Silence) και τον Ιούνιο του 2014 ακολούθησε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα που ακούστηκε και διαβάστηκε πολύ.

Τον Μάιο του 2015 ήρθε το Μη με Λησμόνει τον Μάιο του 2015 (αγγλική έκδοση Lake of Memories) και 1 χρόνο αργόετρα, τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το βιβλίο του Ουρανόεσσα, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon).

Με θαυμαστή συνέπεια, ο Κώστας Κρομμύδας τον Μάιο του 2017 έβγαλε το επόμενο μυθιστόρημα του με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα (αγγλική έκδοση Athora), ενώ το 2018 κυκλοφόρησε το Μυρωδιά από Σανίδι, το 2019 το Μια Νύχτα Ακόμη και πέρυσι η Εβόρα. Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public.

Ο ίδιος παραδίδει μαθήματα συγγραφής (Master Class) και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά. www.kostaskrommydas.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture