Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η Τζόντι Φόστερ εντυπωσιάζει ως δικηγόρος κρατούμενου στο Γκουαντάναμο, στον "Μαυριτανό"

Η Τζόντι Φόστερ εντυπωσιάζει ως δικηγόρο...

Η 58χρονη ηθοποιός και σκηνοθέτις κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα β' γυναικείου ωστόσο δεν μπόρεσε να είναι υποψήφια και στα Όσκαρ

H Jodie Foster από το ξεκίνημα της αποτέλεσε μία ξεχωριστή περίπτωση στο Χόλιγουντ. Έπαιζε από πολύ μικρό παιδί σε διαφημιστικά κι όταν ο σπουδαίος Μάρτιν Σκορσέζε της έδωσε το ρόλο της ανήλικης πόρνης Iris κι ενώ εκείνη ήταν μόλις 13014 ετών, στον «Ταξιτζή» το 1976 πλάι στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο κερδίζοντας μάλιστα την 1η της υποψηφιότητα για Όσκαρ β’ γυναικείου, η Φόστερ είχε ήδη κάνει το ντεμπούτο της σε τηλεοπτική σειρά, το «Mayberry R.F.D.» και είχε εμφανιστεί κιόλας σε 9 ταινίες!

Φέτος η 58χρονη πλέον Τζόντι Φόστερ βρέθηκε ξανά στο κινηματογραφικό προσκήνιο χάρη στο ρόλο ενός πραγματικού προσώπου, της δικηγόρου Nancy Hollander του Mahamedou που είναι ο κρατούμενος που έχει παραμείνει για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο Guantanamo – Γκουαντάναμο, από κάθε άλλο. Η ταινία σε σκηνοθεσία του Σκωτσέζου Kevin Macdonald, δημιουργού του φιλμ «Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκοτίας» του 2006, έχει τίτλο «The Mauritanian – O Mαυριτανός» και τον Mahamedou (Ould Slahi) τον υποδύεται ο 39χρονος Γαλλοαλγερινός ηθοποιός Tahar Rahim που είναι γνωστός από το ρόλο του στη βραβευμένη γαλλική ταινία «A Prophet» του 2009 σε σκηνοθεσία του Jacques Audiard.

Η Φόστερ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα – Golden Globe καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου στην απονομή της 28ης Φεβρουαρίου 2021 και ήλπιζε να είναι και στην 5άδα των Όσκαρ, κάτι που δεν έγινε τελικά.

Είναι αξιοσημείωτο, όπως διαβάσαμε στο imdb, ότι η Τζόντι Φόστερ δεν έκανε ποτέ σπουδές υποκριτικής. Έχει πτυχίο αγγλικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο του Yale, απ’ όπου αποφοίτησε αριστούχος το 1985. Η Καλιφορνέζα σταρ κατάφερε πριν κλείσει τα 30 της χρόνια να κερδίσει 2 Όσκαρ α’ γυναικείου και να κάνει  και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο το 1991 με το «Little Man Tate» όπου έπαιξε και η ίδια το ρόλο της μητέρας ενός 7χρονου αγοριού που πιθανόν είναι ιδιοφυία.

Έχουν πει και για την ίδια την Φόστερ ότι είναι ένας ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος.

Ήταν συγκλονιστική ως η πράκτορας του FBI, Κλαρίς Στάρλινγκ στη «Σιωπή των αμνών» που καλείται να έρθει σε επαφή με τον καταδικασμένο, αιμοσταγή δολοφόνο Hannibal Lecter (Άντονι Χόπκινς) προκειμένου να εξιχνιάσει μία νέα ανάλογη, εγκληματική περίπτωση ενός σήριαλ κίλερ. Όπως η ίδια είπε στο Βρετανικό περιοδικό Total Film (Μάρτιος 2021), ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Ντέμι δεν ενδιαφέρθηκε στην αρχή να δώσει το ρόλο στη Φόστερ ωστόσο η ίδια το πάλεψε και τον έπεισε. Έτσι στην απονομή του 1992 κέρδισε το 2ο της Όσκαρ. Είχε προηγηθεί στην απονομή του 1989 το βραβείο Όσκαρ για το κοινωνικό, δικαστικό δράμα «Οι Κατηγορούμενοι – The Accused» του Τζόναθαν Κάπλαν όπου υποδύθηκε το θύμα ομαδικού βιασμού σ’ ένα μπαρ, τη Sarah Tobias.

Ήταν εξαιρετική στη «Nell» του Μάικλ Άπτεντ το 1994, ρόλος που της χάρισε επίσης υποψηφιότητα για Όσκαρ, στο "Sommersby" του Τζον Άμιλε με τον Ρίτσαρντ Γκιρ το 1993 όπως και στην εξωτική, ρομαντική ταινία «Η Άννα και ο βασιλιάς» το 2000 σε σκηνοθεσία Άντι Τέναντ ενώ έδειξε και τη δυναμική της ως action star στο θρίλερ «Σχέδιο Πτήσης – Flightplan» του Ρόμπερτ Σβέντκε, το 2005 και στο «Δωμάτιο πανικού» του David Fincher το 2002 όπου είχε τελευταία στιγμή αντικαταστήσει τη Νικόλ Κίντμαν. Είχε ξανά κληθεί να αντικαταστήσει κάποια άλλη ηθοποιό το 1994 στο χιουμοριστικό γουέστερν «Μάβερικ» σε σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Ντόνερ & σενάριο του Γουίλιαμ Γκόλντμαν πλάι στον Μελ Γκίμπσον (εκείνη τη φορά τη Μεγκ Ράιαν).

Αξιοσημείωτη ήταν και η εμφάνιση της στη διαστημική περιπέτεια «Contact – Επαφή» του Ρ. Ζεμέκις το 1997 που στην Πάτρα είχαμε δει στο Ελίτ ενώ σκηνοθετικά ξαναδοκίμασε τις δυνατότητες της στο κάπως ασυνήθιστης θεματικής «The Beaver» το 2011 με τον Μελ Γκίμπσον (ήταν η 3η της προσπάθεια μετά το «Home for the Holidays» του 1995 με τη Χόλι Χάντερ) ενώ το 2016 είχε για πρωταγωνιστές της στο «Money Monster» τον Τζορτζ Κλούνει και τη Τζούλια Ρόμπερτς. Ο Κλούνει είχε παίξει έναν χρηματιστή – τηλεπερσόνα, τον Λι Γκέιτς που την ώρα που είναι σε live μετάδοση στο τηλεοπτικό στούντιο πέφτει θύμα ομηρίας από έναν νεαρό delivery – εισβολέα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture