Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ο Λουκάς Καρυτινός στο "τιμόνι" της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Ο Λουκάς Καρυτινός στο "τιμόνι"...

Αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής μετά από απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, ένα δυνατό όνομα από τον χώρο της κλασικής, ορχηστρικής μουσικής, ορίζεται Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Η θητεία του θα είναι τριετής.

Ο κ. Καρυτινός που διδάσκει και Διεύθυνση Ορχήστρας στο Ωδείο Αθηνών ενώ το 2016 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Σπ. Μοτσενίγου (Μουσικής), είναι γεννημένος στην Αθήνα το 1952, όπου και σπούδασε Μουσική και Νομικά, στο Ωδείο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίστοιχα. Από το 1976 έως το 1981 συνέχισε τις σπουδές του με ειδίκευση στη διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Δ. Βερολίνου με τον Χέρμπερτ Άλεντορφ ενώ παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας στο «Μοτσαρτέουμ» του Σάλτσμπουργκ με τους Ότμαρ Σουίτνερ και Βάλτερ Βέλλερ.

Από το 1981 έως το 1985 εργάστηκε στη Γερμανία (Κόμπλεντς, Κολωνία, Βερολίνο). Στο Βερολίνο, υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του «Πίκολο Τεάτρο Μπερολίνο».

Το 1985 έλαβε θέση τακτικού αρχιμουσικού στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην οποία έγινε Μουσικός Διευθυντής το 1992. Από το 1999 έως το 2005 υπήρξε Καλλιτεχνικός  Διευθυντής της.

Στο διάστημα αυτό, το δραματολόγιο του οργανισμού αυξήθηκε σημαντικά. Προστέθηκαν 17 νέες όπερες και 4 οπερέτες καλύπτοντας το ρεπερτόριο από το μπαρόκ -που καλλιεργήθηκε συστηματικά- (Μαινόμενος Ορλάνδος-Βιβάλντι, Αλστίνα – Χαίντελ) έως τον 20ο αιώνα (Γκραν Μακάμπρ – Λίγκετι, Πήτερ Γκράιμς – Μπρίττεν).

Επίσης συνεχίστηκε και διευρύνθηκε η πρακτική των συμπαραγωγών/συνεργασιών με θέατρα του εξωτερικού και ξεκίνησαν περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, το 2000/01 λειτούργησαν, στο θέατρο Ακροπόλ, η Νέα Σκηνή με παραστάσεις ελληνικής οπερέτας και η Παιδική Σκηνή με παραστάσεις όπερας για παιδιά. Την ίδια χρονιά, δόθηκαν για πρώτη φορά παραστάσεις όπερας για παιδιά στο Ηρώδειο.

Το 2003/04 εγκαινιάστηκε η Πειραματική Σκηνή και το 2004/05 ιδρύθηκε η Ανώτερη Σχολή Μπαλέτου της Ε.Λ.Σ. Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του, προσπάθησε να πείσει την ελληνική Πολιτεία για την αναγκαιότητα ύπαρξης νέου κτιρίου για την Όπερα.

Ο Λουκάς Καρυτινός επανειλημμένα έχει διευθύνει όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες κι έχει πάρει μέρος στα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Αρένας της Βερόνας, Καρακάλλα Ρώμης, Φεστιβάλ Πουτσίνι «Τόρε ντελ Λάγκο», Βίττεν –Γερμανίας, Λας Πάλμας, Αβάνς, Αντίμπ κ.α.

Έχει συμπράξει ως αρχιμουσικός με συμφωνικές ορχήστρες όπως η London Philharmonia, RSO-Berlin, Suisse Romande, WDR, Bruckner Orchester Linz, Philomusica Oxford, Orchestre Philharmonique de Nice, ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βουδαπέστης κ.α. καθώς και με θέατρα όπερας, όπως η Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, το Λισέο της Βαρκελώνης, της Κολωνίας, η όπερα «Αριάγα» του Μπιλμπάο, του Μόντε Κάρλο, του Ντιτρόιτ, της Ρώμης, της Κατάνια, του Κάλιαρι, της Μόντενα, του Λιβόρνο, της Πίζας, της Βέρνης, του Σάλτσμπουργκ κ.α.

Ο Λουκάς Καρυτινός παόρνει τη θέση του απερχόμενου διευθυντή της ΚΟΑ, Στέφανου Τσιαλή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture